For bare få år siden var det helt utenkelig at et jentelag i robotteknologi kunne ha kommet fra Afghanistan. Gjennom Talibans brutale regime var utdanning for afghanske jenter forbudt.
Men i juli 2017 deltok et team av afghanske jenter i en internasjonal konkurranse i Washington DC i USA. Seks afghanske jenter i alderen fra Herat-distriktet vest i Afghanistan, alle i alderen 14 til 16 år. Jentene deltok i en robotikk-konkurranse i Washington, mot 162 andre lag.
De seks unge jentene fra Afghanistan har fått enorm oppmerksomhet verden over de siste ukene.
Først fordi de i utgangspunktet ble nektet visum og adgang til USA, og dermed også forhindret fra å delta i konkurransen. Visumnekten førte til massive protester, men adgang og visum ble i siste liten ordnet fra Det hvite hus.
Hva forteller denne historien om de seks jentene om framskrittene som Afghanistan har gjort for å kunne gi ikke bare utdanning, men også kvalitetsutdanning, til jenter?
Fatemah Qaderyan (14) er det yngste medlemmet i teamet. Etter konkurransen ble det arrangert en mottakelse for jentene ved den afghanske ambassaden i Washington, og her beskrev hun sin lidenskap for robotteknologi.
Fatemah sier at hun ble interessert i robotteknologi allerede da hun som barn så på tegneserier i familiens hjem. Senere i skolen, da hun hørte om robotikk-konkurransen, visste hun at hun måtte registrere seg umiddelbart. Fatemah vant konkurransen over 150 andre studenter og ble det sjette medlemmet av laget som representerte Afghanistan.
– Med mye lidenskap prøver jeg å klatre opp til suksess-stigen, forteller Fatemah.
Fatemahs lidenskap, og motet til alle jentene på robottikk-laget skinner gjennom, og viser den fremgangen Afghanistan har gjort for å gi jenter utdanning av jenter. Og selv om det fortsatt er arbeid å gjøre, er dette rollemodeller som kan vise veien.
Afghanistan har gjort store framskritt for jenters utdanning, men det er fortsatt lang vei igjen.
I 2002 begynte 900 000 gutter på skole i Afghanistan. Men finnes fra den tida ingen tall om jenter i skolegang, fordi jenter blei nektet noen form for formell utdanning.
Men Afghanistans utdanningsdepartement har bygget over 16.000 skoler og utdannet over 154.000 lærere. Nå er det registrert over ni millioner studenter over hele landet, 40 prosent av disse er kvinner og jenter.
FNs bærekraftsmål 4 sier at vi skal tilby kvalitetsutdanning for alle jenter og gutter innen 2030, og Afghanistan har nå tatt store skritt i riktig retning.
Når jentene gikk inn i resepsjonen på ambassaden ble de hilset av en folkemengde, alle ville ta bilder, alle ville gratulere dem personlig. Og jentene var klare for å vise sin sølvmedalje, som de ble tildelt dem tidligere på dagen, dommerne ga dem sølv i konkurransen for sitt mot, for «courageous achievement».
– Dette er et veldig stolt øyeblikk for oss, sa den afghanske ambassadøren Hamdullah Mohib. Han mente at Afghanistans robotteam representerer den framgangen landet har tatt for å gi jenter utdanning.
– I satsingen på helse, utdanning og global tilknytning så representerer disse jentene våre prestasjoner på alle disse områdene, sa Mohib.
Utdannelse av kvinner er ofte en farefull reise. Kvinner rundt om i verden risikerer livet for å lære å lese og skrive. Å bygge roboter er for mange bare en uoppnåelig drøm.
Men det er akkurat den drømmen som seksjenterslaget fra Afghanistan oppnådde denne sommeren i Washington.
Det afghanske laget bestod av Somayah Faruqi (14), Fatemah Qaderyan (14), Lida Azizi (15), Roya Mahboob som finansierte laget. Hun er basert i New York og står bak selskapet Digital Citizen Fund.
Jentene deltok i The 2017 FIRST Global Challenge, som ble avholdt i Washington 17-19. juli, hvor lag fra over 150 land deltok. Det var den afghanske teknologi-gründerenBare to uker etter konkurransen ble faren til den ene deltageren drept i enbombing av en moské i Herat (CNN, 3. august).
KILDER:
- DENNE ARTIKKELEN er basert på «What The Saga of the Afghanistan Girls Robotics Team Can Teach Us About Girls Education Worldwide», UN Dispatch, 19. juli.
- «For Afghan girls team, a trip to Washington was about more than the robotics», Washington Post, 21. juli.
«Father of girl on Afghan robotics team killed in ISIS bombing», CNN, 3.august.
- First Global, Wikipedia.