Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Regjeringen må trekke Oljefondet ut av verdens mest korrupte land

Den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig pågår i Kongo. Korrupsjonsavsløringene fra «Paradise Papers» kan bidra til å stoppe krigsforbrytere.

Leon
Leon Bafondoko. Foto: Privat

Den demokratiske republikken Kongo er et av landene som Utenriksdepartementet fraråder å reise til. Over 618 000 mennesker er på flukt og 1,5 millioner mennesker er internt fordrevne i Kongo. Situasjonen i landet er ustabil, med en rekke grupper som kriger mot hverandre øst i landet, samt massiv motstand mot president Kabila som motsetter seg nyvalg etter 16 år i presidentstolen.

Borgerkrigen i Kongo har drept over fem millioner mennesker siden da jeg ble født i landet, i 1998. Konflikten i Kongo er den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig. Et av verdens fattigste land eier rundt 80 prosent av verdens mineraler, som diamant, kobber, kobolt, gull, coltan, sink, tinn, wolfram og uran.

Du og jeg bidrar til å finansiere regimet

Mineralene fra Kongo ender til slutt opp i mange av våre personlige elektroniske enheter som mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og digitale kameraer. Verdens forbruk av elektroniske enheter er en av de viktigste faktorene for en fortsatt pågående krig i Kongo.

Aldri før har nordmenn kjøpt så mye elektronikk. I fjor økte den totale omsetningen i elektronikkbransjen til 33,2 milliarder kroner, det er ny omsetningsrekord for bransjen. I 2016 kjøpte nordmenn to millioner mobiltelefoner, vi kjøper produkter fra en brutal gruvedrift. Coltan gjør at din mobil er ladbar, wolfram gir deg vibreringsfunksjon og ringelyd, og de mikro-elektriske komponentene og ledningene i telefonen er hovedsakelig laget av kobber.

Slik har du klart å kjøpe et sluttprodukt fra et land der over 45 000 dør hver måned av tortur, tvangsarbeid, voldtekt, væpnede angrep, mangle på medisin og sult.

Det norske oljefondet har tjent store penger gjennom et selskap som kobles til korrupsjon i Kongo. Fondet eier rundt tre prosent av Glencore, som er verdens største råvareselskap. Oljefondets investering i selskapet er verdt 13 milliarder kroner.

CFTI 2013 Congo visit
Rafinnering av tinn i DR Kongo. Foto: Fairphone / Flickr / BY-NC 2.0

I Ifølge dokumentlekkasjen «Paradise Papers» har Glencore 107 selskaper i skatteparadiser. Milliardæren Dan Gertlers engasjement i gruveavtaler i Kongo har tappet landet for milliarder i potensielle skatteinntekter. Korrupsjonssamarbeidet mellom råvareselskapet Glencore og forretningsmannen Gertler burde Oljefondet ha reagert på.

Det norske oljefondet er et av verdens største fond. Årsrapporten fra Oljefondet viser at Glencore var fondets nest mest lønnsomme investering etter Shell i fjor. Finansminister Siv Jensen har blitt bedt av Stortinget om å redegjøre for hvordan norske oljepenger ble involvert i grov korrupsjon i verdens mest korrupte land. Det gjenstår å se om regjeringen ønsker å trekke Oljefondet ut av et korrupt selskap.

Det burde ikke komme som en overraskelse på finansministeren at norske pensjonspenger kan knyttes til skatteparadiser og korrupsjon i et av verdens største paradis for naturressurser. Verdens mest korrupsjonsutsatte industri finner vi i Kongo. Norske pensjonspenger kan ikke bidra til å støtte opp under en slik industri.

Etikkrådet i Oljefondet bør konkludere med at Norge ikke bør eie aksjer i selskaper som bidrar til organisert korrupsjon.

Kongos ressurser kommer en liten elite til gode

Organisert korrupsjon kjennetegnes av nære vennskap, mangel på et velfungerende demokrati, rettssystem, regjering, selskaper med ulike navn og kompliserte eierforhold. De som taper mest på korrupsjonen er ikke nordmenns pensjonspenger, det er folket i Kongo.

223907_Children_sorting_and_crushing_cobalt_ore_in_the_neighbourhood_of_Kasulo__Kolwezi__DRC
Barn sorterer og knuser koboltmalm i Kasulo Kolwezi i DR Kongo. Foto: Amnesty International

Oljefondet kan ikke bidra til å finansiere korrupsjon og lure et fattig land for milliarder av skatteinntekter. I en alder av 19 år trenger jeg ikke å være politietterforsker i Økokrim for å forstå at Kongo scorer høyt på alle indikatorer for korrupsjon. Det er et paradoks at verdens rikeste land på mineraler ikke har et velfungerende statssystem og regjering.

Når en president lar sitt eget land inngå en kontrakt med en forretningsmann og et selskap om kjøp og drift av gruveselskap, for deretter å motta bestikkelser for det, og så viser det seg at de som egentlig leverer og drifter gruvene gjør det langt billigere enn det landet betaler. Det er slik korrupsjon blir en bremsekloss for landets utvikling.

Omfattende korrupsjon i Kongo har skjedd før, og det vil skje igjen om ikke noen avslører det. Mange land i verden brukes som privat lommebok for autoritære ledere og for å utvikle økonomien til oss i vesten. Den korrupte økonomiske konjunkturen i et land som Kongo bidrar til å tømme landet for naturressurser, og opprettholder en langvarig humanitær tragedie.

Fremtidige kontrakter i Kongo og lisenser til å utvinne naturressurser er noe Oljefondet bør være varsomme på. Det er for å unngå en vinn-vinn situasjon for mektige mennesker i sentrale posisjoner på toppen, og tap-tap situasjon for de som er på bunnen av samfunnet.

Råvareselskapet Glencore burde være i strid med de etiske retningslinjene til Oljefondet, selv om Oljefondet har tjent 13 milliarder kroner i form av aksjer i Glencore.

223911_Miners_in_a_cobalt_mine__DRC
Gruvearbeidere i en uregulert gruve i DR Kongo. Foto: Amnesty International

Vi må avdekke korrupsjon for å kunne bygge landet

Det ligger enorme verdier i gruveindustrien i Kongo. Her ligger muligheter til fredelig endring: Kongos fattige vil være best tjent med internasjonale forbrukere som stiller krav til gruveselskapene i form av sporing av mineralene, og internasjonale politiske ledere som legger press for å avdekke og stoppe korrupsjonen i landet.

Korrupsjonspenger som tilhører svindlere og snyltere vil alltid eksistere. Derfor trenger verden et sterkt media som jobber for å avsløre korrupsjon, samt mer internasjonalt samarbeid mellom korrupsjonsjegere. Aftenpostens avsløringer og offentlig oppmerksomhet kan hjelpe mot korrupsjon fordi flere blir oppmerksomme på uretten som blir begått.

Å avdekke grov korrupsjon kan bidra til å fremme utvikling, demokrati, åpenhet samt færre konflikter og fred i et land. De økonomiske godene kommer befolkningen til gode i form av at pengene kan bli brukt til noe bedre. Skattepengene kan bli brukt til å utvikle velferden i landet ved å bygge flere barnehager, skoler, sykehus, sykehjem og bedre infrastruktur i et land.

Den dødeligste konflikten siden andre verdenskrig pågår i Kongo, og jeg tror korrupsjonsavsløringer fra Paradise Papers kan bidra til å stoppe en humanitær tragedie.


Dette innlegget stod på trykk i Adresseavisa 25. januar. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT