Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Her kan du se hvilke Wikipedia-artikler som redigeres fra Stortinget akkurat nå

Hva har norske feminister, den tyske nazisten Albert Speer og automatgevær til felles? Wikipedia-artiklene om dem er alle nylig – i februar 2018 – blitt redigert anonymt fra regjeringskontorene.

4464637386_65e6c532b1_b
Illustrasjonsfoto. Foto: Flickr / Anne Helmond / CC BY-NC-ND 2.0

Det er Twitter-kontoen @WikiStorting som sender ut en Twitter-melding hver gang en anonym endring blir gjort på Wikipedia, med en IP-adresse tilhørende Stortinget eller regjeringskontorene i Norge. Hver gang en som befinner seg inne på regjeringskontorene eller i Stortinget redigerer en Wikipedia-artikkel, så går det automatisk ut en tweet på denne kontoen.

Det er nettutvikler Jari Bakken, som står bak Twitter-kontoen. Bakken jobber for VG og Faktisk.no, og er også utvikler for nettstedet Holder de ord. Det eksisterer også lignende kontoer i blant annet Sverige, FinlandCanada, Tyskland, USA, Australia, Frankrike og Chile.

Avslørende? Journalistisk interessant? Fremmer åpenhet fra myndighetene til publikum? Nysgjerrigheten vår tilfredsstilles ihvertfall. Det er viktig her å huske på at dette ikke avslører noens identitet. Hvem som har stått for redigeringene vet vi ikke. Og om det er en tilfeldig besøkende eller en stortingsrepresentant eller statsråd vet vi heller ikke.

Med Donald Trumps administrasjon i USA, er det ekstra interessant å se litt nærmere på den amerikanske varianten @CongressEdits:

Den siste måneden har disse Wikipedia- sidene blitt redigert fra en IP-adresse som tilhører Den amerikanske kongressen: Filmen om Plack Panther, klimarådgiver David Banks, og Donald Trumps tidligere rådgiver Michael Caputo (som har vært i søkelyset for den pågående Russland-etterforskningen, og etter å ha jobbet for Trump er nå rådgiver for russisk næringsliv).

LES OGSÅ: NRK Beta skrev om dette temaet allerede i 2014.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT