Det har gått ti år siden finanskrisen rammet Europa. Hvilken rolle spilte skatteparadisene?

Annonse

TaxCast 1/2018: Det har gått ti år siden finanskrisen rammet Europa. Millioner av spanjoler tok til gatene i protest mot arbeidsløshet, korrupsjon og innstrammingspolitikk. Hvilken rolle spilte skatteparadisene i finanskrisen, og hva gjorde krisen med tilliten til demokratiet?

[spreaker type=player resource=»episode_id=14141886″ theme=»light» autoplay=»false» playlist=»false» cover=»https://d3wo5wojvuv7l.cloudfront.net/images.spreaker.com/original/9e33bf378671af9207010b3270c6389a.jpg» width=»100%» height=»300px»]

Vi har intervjuet en som nærmest på egenhånd avslørte en av Spanias største korrupsjonsskandaler – Bankia-skandalen – tusenkunstneren og aktivisten Simona Levi. For hvordan kreve rettferdighet for korrupsjon, når de som styrer landet er delaktige selv? Jo, da går man til rettssak mot de aller mektigste!

Vi har også snakket med Hernán Cortés Saenz, ekspert på skattespørsmål i Oxfam Intermón, og som også har forsket på protestbevegelser. Hvilken rolle spilte skatteparadisene i finanskrisen, og hva gjorde krisen med tilliten til demokratiet? Hvorfor akseptere kutt i viktige velferdsfunksjoner, når folk blir klar over at pengene finnes, bare ikke i Spania?

Vi har snakket med:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
  • Simona Levi, kunstner, aktivist og organisator i 15.mai-bevegelsen
  • Hernán Cortés Saenz, utreder på områdene ulikhet og skatt i Oxfam Intermón
  • Tilfeldige folk på gata i Barcelona

Elida Høeg og Signy Grape har produsert episoden.

Musikk:
Bensound (http://www.bensound.com/royalty-free-music)

Foto: Anticapitalistes, Creative Commons
(http://www.anticapitalistes.net/spip.php?article2872)

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!