Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Fire land strykes nå fra lista over verdens minst utviklede

Teknopol.blog og Verdens beste nyheter samarbeider: Framover vil du her på Teknopol få lese et utvalg av artiklene fra VBN.

Kirimati_CCBY_Calvin_Smith-1200x720
Øystaten Kiribati er et av de stedene hvor det går bedre for mange. Foto: CC-BY Calvin Smith

Tre små øystater og et lite fjelland har gjort betydelige fremskritt i kampen mot fattigdom. Nå strykes de fra lista over verdens minst utviklede land.

Det går bedre i landene Bhutan, Kiribati, São Tomé og Príncipe, og Salomonøyene.

Blant annet er gjennomsnittlig inntekt økt, færre mødre dør under barnefødsel og langt flere barn overlever og går på skole. Derfor er disse landene nå innstilt til å bli slettet fra FNs liste over verdens minst utviklede land – den såkalte MUL-listen.

FN opprettet listen i 1971 for at sette fokus på de landene som har størst behov for økonomisk utvikling. Når et land står på listen åpner det seg automatisk en rekke støttemuligheter. Dette kan være internasjonal bistand eller tollfri adgang til å eksportere produkter til andre land, blant annet EU og USA. Dette er tiltak for å hjelpe til med å sette i gang økonomien og skape jobber i utviklingslandene.

Seniorforsker for Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS) Lars Engberg-Pedersen forteller at den reduserte listen over de mest underutviklede landene i verden avspeiler en større positiv utvikling. Levevilkårene har generelt blitt bedre for en stor del av de fattigste i verden de siste tiårene. Vi ser samtidig at det skjer økonomisk fremgang mange steder, slik at landene går fra å være lavinntektsland til mellominntektsland.

– Men vi skal passe på å ikke stirre oss blinde på økonomien som den eneste målestokken for et lands utvikling. Det er viktig at den økonomiske veksten fordeles til alle og blir miljømessig og sosialt bæredyktig, sier Engberg-Pedersen.

De fire landene som nå forlater listen er veldig små. Tilsammen har de kun omkring 1,6 millioner innbyggere. Det er dog flere land på vei til å forlate listen i de kommende årene, hvor noen av de er langt større. Det forventes at Angola blir fjernet fra listen i løpet av tre år, og det er like før Nepal også lever opp til kravene. Begge disse landene har over 25 millioner innbyggere.

Oversatt fra dansk av Frida Saxrud. LES mer om statusendringen på un.org


VBN-logo

DENNE ARTIKKELEN ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 17. april. VBN formidler gode og konstruktive nyheter om internasjonal utvikling.

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT