Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Den egyptiske fotojournalisten Shawkan mottar UNESCOs pressepris for 2018

18421003_303
Mahmoud Abu Zeid «Shawkan». Foto: Fri Shawkan-kampanjen

Den egyptiske fotojournalisten Mahmoud Abu Zeid «Shawkan» tildeles UNESCOs pris for pressefrihet 2018.

Shawkan har vært fengslet siden 14. august 2013. Han ble arrestert mens han som journalist dekket en demonstrasjon på Rabaa Al-Adawiya-torget i Kairo, hvor det var protester mot president Mohamed Morsi. Det egyptiske militæret slo brutalt ned på demonstrasjonene, over 600 ble drept. 700 ble arrestert, blant dem Shawkan. Det egyptiske aktoratet krevde i 2017 dødsstraff for Shawkan.

«Valget av Mahmoud Abu Zeid gir en hyllest til hans mot, hans motstand og hans forpliktelse overfor ytringsfriheten,» sier UNESCO-juryens president Maria Ressa, i en uttalelse.

FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling sier arrestasjonen av Shawkan er i strid med FNs verdenserklæring om menneskerettigheter og et brudd på FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter.

I følge organisasjonen Reportere uten grenser rangeres Egypt på 161. plass, på verdens pressefrihetsindeks.

UNESCOs pris for pressefrihet vil formelt bli delt ut 2. mai, i anledning FNs dag for pressefrihet.

Prisen har blitt delt ut årlig siden 1997

UNESCOs pressefrihetspris deles formelt ut den 3. mai hvert år, på Verdens dag for pressefrihet. Prisen kalles også for Guillermo Cano World Press Freedom Prize. Prisen er oppkalt etter den colombianske journalisten ved Guillermo Cano Isaza, som ble drept 17. desember 1986, foran kontoret til avisen der han jobbet, El Espectador, i Bogotá.

Prisen ble opprettet av UNESCOs styre i 1997, og hedrer hvert år en person, organisasjon eller institusjon som har gjort en fremragende innsats for å forsvare eller fremme pressefrihet hvor som helst i verden, og særlig under risiko og fare. Prisen er på 25 000 dollar og er finansiert av Cano-stiftelsen (Colombia) og Helsingin Sanomat-stiftelsen (Finland).

Se også: Svensk-eritreisk journalist fikk prisen i 2017, etter å ha sittet 16 år i fengsel

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT