Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Da himmelen falt: Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med

5727272_3018659Da himmelen falt av Nazish Khan, med undertittelen Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med ble utgitt på Pax forlag i 2015.

Etter at Azra Gilani ga ut En muslimsk mors kamp nå i april og Skamløs fra 2017, skrevet av Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile, så har boka fått fornyet aktualitet.

Dette er Khans første bok. Hun er oppvokst på Stovner i Oslo, utdannet sosionom og har jobbet som sosialveileder på NAV, bydel Gamle Oslo.

Da himmelen falt er en ganske lettlest bok hvor Khan tar leseren med seg gjennom landskapet av tvangs- og arrangerte ekteskap i minoritetsmiljøer i Norge. Hun åpner boken med «Jeg våkner brått, gjennomvåt av svette. Halsen er knusktørr, og hjertet hamrer fort i brystet».

Det er en dramatisk åpning, og leseren dras i retningen av å tro at nå kommer det en fortelling om et tvangsekteskap. Alle forventninger man måtte ha til bøker om dette temaet innfris, attpåtil er den skrevet i presens, så det som skjer, det skjer her og nå. Men så møter vi oss selv som lesere i døren, eller våre fordommer kanskje. Jeg-et, i dette tilfelle Khan, ble ikke tvangsgift. Hun beskriver forholdet til mannen sin som fylt av kjærlighet og omsorg. Men hun skriver også «jeg vet at jeg har vært heldig.»

Videre tar Khan oss med på ferden hvor hun møter kvinner som har vært utsatt for tvangsekteskap. Hun får høre deres historier og hun formidler de videre til oss gjennom boken. Vi får også møte en mann som har vært offer for tvangsekteskap, for tvang og press (fysisk og psykisk) er ikke noe kun kvinner utsettes for.

5727280_2996974
Nazish Khan. Foto: Pax forlag

Boken kan sies å være essyistisk i klassisk forstand. Khan utforsker temaet og vi blir med på reisen. Hun går åpent inn for å prøve å forstå hva som gjør at noen foreldre kan gå til det skrittet å gifte bort sine egne barn, mot deres vilje. Samtidig har hun et klart og tydelig standpunkt.

Khan forklarer også inngående om forskjellen mellom tvang og arrangerte ekteskap, og trekker inn debatten rundt Ulrik Imtiaz Rolfsens utsagn om at arrangert ekteskap er arrangert voldtekt.

Den beste delen av boka er hvor Khan møter psykologen Nadia Ansar, og i samtalen med henne får leseren tydelig forklart årsakene til hvorfor komminikasjonen mellom foreldre som har innvandret til Norge og deres barn som er vokst opp i Norge noen ganger svikter. Her blir leseren innviet i innsikter som er særlig viktige for å kunne forstå generasjonskonflikten mellom unge og gamle i familier hvor foreldrene er oppvokst i en kollektivistisk kultur og barna i en blanding av kollektivitisk og individualistisk kultur. Om ikke annet så anbefaler jeg alle å lese kapittel 7 i Da himmelen falt som handler om nettopp dette.

Alt i alt er Da himmelen falt en lettlest, engasjerende og lærerik bok om temaer som jeg vil tro engasjerer mange i Norge. Her er det noe å lære for alle, uansett etnisitet, kultur, religion og hva annet som måtte definere oss.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT