Da himmelen falt: Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med

Nazish Khan. Foto: Pax forlag
Annonse

5727272_3018659Da himmelen falt av Nazish Khan, med undertittelen Om retten til å velge hvem man skal gifte seg med ble utgitt på Pax forlag i 2015.

Etter at Azra Gilani ga ut En muslimsk mors kamp nå i april og Skamløs fra 2017, skrevet av Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile, så har boka fått fornyet aktualitet.

Dette er Khans første bok. Hun er oppvokst på Stovner i Oslo, utdannet sosionom og har jobbet som sosialveileder på NAV, bydel Gamle Oslo.

Da himmelen falt er en ganske lettlest bok hvor Khan tar leseren med seg gjennom landskapet av tvangs- og arrangerte ekteskap i minoritetsmiljøer i Norge. Hun åpner boken med «Jeg våkner brått, gjennomvåt av svette. Halsen er knusktørr, og hjertet hamrer fort i brystet».

Det er en dramatisk åpning, og leseren dras i retningen av å tro at nå kommer det en fortelling om et tvangsekteskap. Alle forventninger man måtte ha til bøker om dette temaet innfris, attpåtil er den skrevet i presens, så det som skjer, det skjer her og nå. Men så møter vi oss selv som lesere i døren, eller våre fordommer kanskje. Jeg-et, i dette tilfelle Khan, ble ikke tvangsgift. Hun beskriver forholdet til mannen sin som fylt av kjærlighet og omsorg. Men hun skriver også «jeg vet at jeg har vært heldig.»

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Videre tar Khan oss med på ferden hvor hun møter kvinner som har vært utsatt for tvangsekteskap. Hun får høre deres historier og hun formidler de videre til oss gjennom boken. Vi får også møte en mann som har vært offer for tvangsekteskap, for tvang og press (fysisk og psykisk) er ikke noe kun kvinner utsettes for.

5727280_2996974
Nazish Khan. Foto: Pax forlag

Boken kan sies å være essyistisk i klassisk forstand. Khan utforsker temaet og vi blir med på reisen. Hun går åpent inn for å prøve å forstå hva som gjør at noen foreldre kan gå til det skrittet å gifte bort sine egne barn, mot deres vilje. Samtidig har hun et klart og tydelig standpunkt.

Khan forklarer også inngående om forskjellen mellom tvang og arrangerte ekteskap, og trekker inn debatten rundt Ulrik Imtiaz Rolfsens utsagn om at arrangert ekteskap er arrangert voldtekt.

Den beste delen av boka er hvor Khan møter psykologen Nadia Ansar, og i samtalen med henne får leseren tydelig forklart årsakene til hvorfor komminikasjonen mellom foreldre som har innvandret til Norge og deres barn som er vokst opp i Norge noen ganger svikter. Her blir leseren innviet i innsikter som er særlig viktige for å kunne forstå generasjonskonflikten mellom unge og gamle i familier hvor foreldrene er oppvokst i en kollektivistisk kultur og barna i en blanding av kollektivitisk og individualistisk kultur. Om ikke annet så anbefaler jeg alle å lese kapittel 7 i Da himmelen falt som handler om nettopp dette.

Alt i alt er Da himmelen falt en lettlest, engasjerende og lærerik bok om temaer som jeg vil tro engasjerer mange i Norge. Her er det noe å lære for alle, uansett etnisitet, kultur, religion og hva annet som måtte definere oss.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!