Våre naboer i Danmark har redusert matavfallet med åtte prosent

Annonse
GoodFoodStuffedInGarbageCan.jpg.653x0_q80_crop-smart
Illustrasjonsfoto: Flickr / U.S. Department of Agriculture

I Danmark kaster hver person 47 kilo mat per år.  I Norge er tallet 42 kilo, det vil si at vi kaster hver 8. handlepose, i følge matsvinn.no.

Danske husholdninger har nå redusert mengden matavfall med åtte prosent siden 2011. Nedgangen i matavfall har vært på 14 000 tonn fra 2011 til 2017, i følge nye tall publisert av det danske miljødepartementet. Det er dansk TV2 som meldte dette.

Dansker som bor i leiligheter har redusert matavfallet sitt med hele 24 prosent per person i samme periode – adskillig mer enn de som bor i eneboliger. Til sammen kastet danske husholdninger 261 000 tonn matavfall i 2011/2012, og dette har sunket til 247 000 tonn i 2017.

Annonse

I følge rapporten har 85 prosent av danskene blitt mer oppmerksomme i løpet av det siste året på at matsvinn er et problem.

Motivasjonen for å redusere matsvinn er knyttet til hvor mye penger husholdningen kan spare: 66 prosent av danskene i undersøkelsen mener at muligheten for å spare penger vil får dem til å redusere matsvinnet sitt. I tillegg er 54 prosent av danskene enige i at matsvinn er et miljøproblem.

Selina Juul som er grunnleggeren av Stop Spild Af Mat, en ikke-statlig organisasjon som har kjempet mot matsvinn i ti år, ønsker den positive utviklingen velkommen:

– De siste ti årene har vi jobbet for å få folk til å redusere matsvinnet sitt, og dette viser at vi er på rett spor, særlig i en tid der vi opplever økonomisk framgang. Vi har fortsatt mye arbeid igjen, spesielt med fokus på enebolighusholdningene, men alt i alt viser de nye tallene at vi er på vei i riktig retning.

Globalt kastes en tredjedel av all mat. Globalt matsvinn utgjør 1,3 milliarder tonn hvert år, tilstrekkelig for å brødfø tre milliarder mennesker, i følge en rapport fraFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), ”Global Food Losses and Food Waste”.

Les også denne saken hos UNRIC.

Annonse