Våre naboer i Danmark har redusert matavfallet med åtte prosent

Foto: Flickr / U.S. Department of Agriculture
Annonse
GoodFoodStuffedInGarbageCan.jpg.653x0_q80_crop-smart
Illustrasjonsfoto: Flickr / U.S. Department of Agriculture

I Danmark kaster hver person 47 kilo mat per år.  I Norge er tallet 42 kilo, det vil si at vi kaster hver 8. handlepose, i følge matsvinn.no.

Danske husholdninger har nå redusert mengden matavfall med åtte prosent siden 2011. Nedgangen i matavfall har vært på 14 000 tonn fra 2011 til 2017, i følge nye tall publisert av det danske miljødepartementet. Det er dansk TV2 som meldte dette.

Dansker som bor i leiligheter har redusert matavfallet sitt med hele 24 prosent per person i samme periode – adskillig mer enn de som bor i eneboliger. Til sammen kastet danske husholdninger 261 000 tonn matavfall i 2011/2012, og dette har sunket til 247 000 tonn i 2017.

I følge rapporten har 85 prosent av danskene blitt mer oppmerksomme i løpet av det siste året på at matsvinn er et problem.

Motivasjonen for å redusere matsvinn er knyttet til hvor mye penger husholdningen kan spare: 66 prosent av danskene i undersøkelsen mener at muligheten for å spare penger vil får dem til å redusere matsvinnet sitt. I tillegg er 54 prosent av danskene enige i at matsvinn er et miljøproblem.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Selina Juul som er grunnleggeren av Stop Spild Af Mat, en ikke-statlig organisasjon som har kjempet mot matsvinn i ti år, ønsker den positive utviklingen velkommen:

– De siste ti årene har vi jobbet for å få folk til å redusere matsvinnet sitt, og dette viser at vi er på rett spor, særlig i en tid der vi opplever økonomisk framgang. Vi har fortsatt mye arbeid igjen, spesielt med fokus på enebolighusholdningene, men alt i alt viser de nye tallene at vi er på vei i riktig retning.

Globalt kastes en tredjedel av all mat. Globalt matsvinn utgjør 1,3 milliarder tonn hvert år, tilstrekkelig for å brødfø tre milliarder mennesker, i følge en rapport fraFNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), ”Global Food Losses and Food Waste”.

Les også denne saken hos UNRIC.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!