Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

– Konservative kristne står bak de verste konspirasjonene mot Arbeiderpartiet

Visjon norge
Det finnes konservative kristne miljøer i Norge som fremmer Eurabia-teorien. Blant annet Jan Hanevolds TV-kanal Visjon Norge har sluppet til konspirasjonsteorier om 22. juli, skriver Leon Bafondoko. Skjermdump: Visjon Norge.

Det eksisterer et farlig hat mot Arbeiderpartiet. Jeg har selv fått kjenne på dette hatet.

I konservative kristne miljø ulmer det med konspirasjonsteorier. I sosiale medier bidrar disse til å skape et hat mot mangfoldet og spesielt AUF og Arbeiderpartiet.

Konspirasjonsteoretikerne mener at partiet mitt har en skjult agenda om å ødelegge det norske samfunnet, norske verdier, den norske rasesammensetningen og norsk kultur. De mener at Ap og politikere med muslimsk bakgrunn ønsker å avkristne Norge og plassere flere muslimer i politikken, med den hensikt å skade landet og deretter islamisere det.

De siste årene har det florert med konspirasjonsteorier om 22. juli i frikirkelige kirkesamfunn. Det konspireres i virkelighetsfjerne teorier om at Gud lot terrorangrepet 22. juli skje så ikkekristne skulle få øynene åpnet for omvendelse og frelse, og at Arbeiderpartiet og AUF spesielt ble rammet på grunn av sin anti-israelske politikk. De kristne hentet disse ideene fra Jeremy Hoffs bok «22. juli-profetien». TV-pastoren Jan Hanvold fra den kristne kanalen Visjon Norge har anbefalt boken og sendt tv-program med konspirasjonsteorier om 22. juli.

Denne typen konspirasjoner er blitt mer og mer vanlig i kristne miljø. Som 9.-klassing ble jeg presentert for 22. juli-profetien og for eurabia-teorien av enkelte klassekamerater på den kristne friskolen jeg gikk på. Det var også enkelte voksne i menigheten jeg tilhørte som prøvde å overbevise meg om de samme teoriene. Eurabia-teorien handler om at muslimer vil islamisere Europa.

På ungdomsskolen var enkelte av mine klassekamerater radikalisert i den såkalte Eurabia-teorien, og enkelte av dem var tillitsvalgt i KrFU.

Jo eldre vi ble, jo mer radikal ble den delen av klassen. Senteret for studier av Holocaust og livssynsminoriteter slår fast i sin rapport fra 2017 at deler av fiendebildet blant høyreekstreme stammer fra denne Eurabia-teorien.

Årsaken til at jeg ble forsøkt radikalisert inn i slike forestillinger, er at jeg tror på Jesus og at jeg meldte meg inn i AUF under den sårbare tiden i kjølvannet av terrorangrepet. Da jeg var 14 år, forsøkte mitt kristne miljø å omvende mine politiske syn med usannheter.

Det finnes også en mistenkeliggjøring av Arbeiderpartiets internasjonale politikk. Flere miljø har fått for seg at partiet bidrar til å svekke og velte Israel. Slike forestillinger blir hyppig delt på sosiale medier og i forum blant konservative kristne.

Det som slår meg i dag, er at de unge som tror på konspirasjonsteoriene, i mange tilfeller har fått disse ideene av foreldrene sine rundt matbordet. Det blir en kjøkkenbord-konspirasjon som det snakkes om før de folder hender og ber for maten. De samme diskusjonene og konspirasjonene limer seg fast og blir til slutt sannhet for barna.

bilde-12-09-2016-21-29-44_preview-e1530051049161
Leon Bafondoko. Foto: Privat

Jeg oppfordrer rektorer fra kristne privatskoler, kristne ledere i de frikirkelige kirkesamfunnene og i kristne organisasjoner ellers, om å gå i seg selv.

Ta avstand fra konspirasjonsteorier som florerer i mange kristne miljø og motarbeid en politisk polarisering og radikalisering blant unge kristne. Konspirasjonsteoriene setter grupper opp mot hverandre.

Hovedutfordringen i kampen mot spredning av konspirasjonsteorier, er at de som tror på teoriene har blitt immun mot konstruktiv kritikk og fakta. Årsaken til det, er at de som kritiserer konspirasjonsteorien som oftest blir beskyldt for å være en del av konspirasjonen. Dette gjør at det blir vanskeligere å bryte ned fordommene og usannhetene.

Konspirasjonsteoretikerne i gruppa utvikler ofte et veldig sterkt selvbilde. Mange føler de har en avgjørende helterolle og informasjon i «de godes sak mot fienden».

Jeg fikk kjenne på hatet under valgkampen i 2013. Jeg fikk kjenne på «de godes sak mot fienden». Etter å ha stått på stand i Trondheim sentrum, fikk jeg en tung knyttneve mot magen fra en voksen mann.

Hatet går også utover andre AUF-ere. Overlevende fra 22. juli og andre synlige politikere fra AUF og Arbeiderpartiet utsettes stadig for grov trakassering og alvorlige trusler.

Det eksisterer et farlig hat mot oss i Arbeiderpartiet. Dessverre har ikke alle tatt inn over seg at konspirasjonsteorier kan føre til voldshandlinger rettet mot oss. Konspirasjonsteorier skaper farlige krefter som nører opp under hat og fordommer mot politikere og mangfoldet.

For første gang gjenforteller jeg historien om volden som var rettet mot meg som ung AUF-er. Det er for å synliggjør hatet som bygger på en farlig konspirasjonsteori om at partiet ønsker å ødelegge Norge.

Men det er ikke vårt land som er i ferd med å bli ødelagt, det er den fremtidige generasjonen AUF-politikere og vårt demokrati.

Denne artikkelen stod på trykk i Adresseavisen 14. august.

LES OGSÅ

4 KOMMENTARER

  1. Arbeider partiet og LO har en aktiv politikk for å svekke og ødelegge Israel, dette hører vi fra LO direkte og ser ved at i AP-styrte kommuner så blir Israel aktivt boikottet. Dette er antisemittisme, og samtidig med leflingen med radikal Islam (Støres HAMAS-kontakter) så er dette en farlig cocktail som AP lager. Mange ser likhetstrekk mellom dette og nasjonalsosialisme. Rasismen rettet mot jøder er dårlig skjult under retorikk som «det er ikke jødene vi er ute etter, men staten Israel». Det er intet skille på Israel som stat og jødene som folk-dette er dårlig skjult antisemittisme som mange er skeptiske til- vi har ikke glemt jødeforfølgelsene under 2.verdenskrig, og AP og HAMAS er to fine venner som ikke fører noe godt med seg.

  2. En sann Jesu etterfølger må elske alle mennesker uavhengig av deres politiske opfatninger. En kan være uenig om saker, men om den Gud, som sendte sin Sønn til verden for å dø for alle mennesker, bor i meg, må jeg elske alle mennesker.

  3. Men kan man på den andre siden vise til eksempler på t venstresidens positive holdning til kristen tro og kristen virksomhet?

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT