Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Vil ha flere minoritetskvinner ut i jobb

Den beste måten å sikre bedre likestilling i minoritetsmiljøene er at flere kvinner kommer seg ut i arbeidslivet. Det er positivt for kvinnene selv, for barna deres og for det norske samfunnet, mener forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden.

ab547fb1-544e-46d1-be94-c10d519091ee-w_960
Foto: Lederne / Thomas Haugersveen

Amal Aden var en av foredragsholderne på Ledernes kvinnekonferanse 8. mars, og snakket om et tema hun brenner for:

– Altfor mange kvinner med minoritetsbakgrunn står utenfor arbeidslivet. Det er utrolig viktig for meg å motivere dem til å få seg en jobb. Det gir mestringsfølelse, et sosialt nettverk og ikke minst egen inntekt. Alt dette bidrar til økt likestilling, sier Aden i en pressemelding fra organisasjonen Lederne i dag.

Det er meningsløst at mange kvinner med minoritetsbakgrunn tilbringer mesteparten av tiden hjemme, mener Aden.

– Å sitte i sofaen dag ut og dag inn er verken bra for selvfølelsen eller helsa. Det finnes så mange ressurssterke kvinner som tenker at de ikke har en sjanse til å klare å lære seg norsk eller få en jobb, men det er ikke sant: Norge er mulighetenes land, de trenger bare en liten dytt i riktig retning. Jeg kom selv til Norge som tenåring og analfabet, i dag er jeg forfatter, så jeg er et godt eksempel på hva som er mulig, sier hun.

Se mulighetene

Amal Aden reiser land og strand rundt og holder foredrag om likestilling, homofile minoriteter, integrering, mestring, mobbing, ytringsfrihet og det flerkulturelle Norge.

– Jeg er så heldig at jeg møter spennende mennesker over hele Norge. Jeg snakker ofte med kvinner med minoritetsbakgrunn og vet hvor mye mange har å bidra med. Arbeidslivet går dessverre glipp av veldig mye ressurser fordi så mange av dem står utenfor, sier Aden i pressemeldingen.

Mange av kvinnene har flyktet til Norge fra krigsherjede land.

– De er nødt til å være ressurssterke for å ha klart å overleve krig og flukt. Da klarer de også å lære seg norsk og begynne å jobbe hvis de får sjansen. Jeg mener at ledere bør bli flinkere til å se mulighetene som bor i disse kvinnene og åpne døren for dem. De må klare å se forbi hudfarge, religion og klesdrakt og se individet bak, i stedet for å oppfatte dem som en homogen gruppe, sier hun.

Må inkluderes

Når Aden besøker ulike arbeidsplasser legger hun ofte merke til at renholdspersonale bestående av kvinner med minoritetsbakgrunn ofte ikke blir inkludert i arbeidsfellesskapet.

– Hvis man ansetter kvinner med minoritetsbakgrunn for eksempel i en praksisplass eller som renholdere, bør man være bevisst på å inkludere dem, sier Aden, som selv hadde noen tøffe år i Oslo i ungdomstiden før hun fant sin vei.

– Det er ikke alltid at mer politi og flere vektere er det som skal til for å nå frem til utsatt ungdom. Det handler om menneskelighet – et smil, en klem eller et klapp på skuldra betyr så mye, da føler man seg sett. Hvis man føler at det finnes muligheter er det mye lettere å satse på utdannelse og jobb, sier hun.

Trenger forbilder

Amal Aden mener at å fjerne kontantstøtten og åpne for kvotering er virkemidler som kan bidra til at flere kvinner med minoritetsbakgrunn kommer seg ut i arbeidslivet.

– Å sende barna i barnehage og melde seg på et norskkurs er en god start for mange av disse kvinnene. Jeg pleier også å oppfordre kvinner med mange barn til å bruke prevensjon. Det vil styrke både dem og de barna de allerede har, sier hun.

At flere kvinner begynner å jobbe vil også være et godt bidrag til bekjempelse av negativ sosial kontroll, tror Aden.

– Yrkesaktive kvinner får et nettverk rundt seg, og blir dermed bedre integrert. Da tør de ofte i større grad også å gi barna sine større frihet og muligheter til å delta i aktiviteter og sosialt fellesskap. Alle barn trenger forbilder i både mor og far, og hvis de ser en mor som deltar i samfunnet og arbeidslivet, er det større sjanse for at de selv også vil gjøre det. En hjemmeværende mor som ikke kan norsk og ikke kan følge opp barna med skolearbeid og aktiviteter kan fort føre til en ond sirkel hvor døtrene følger i hennes fotspor, sier hun.

Også for unge jenter med minoritetsbakgrunn er det viktig å ha flere rollemodeller.

– Norske kvinner er selvsagt forbilder for disse, men de trenger også kvinner med deres egen kulturbakgrunn å se opp til. Derfor trengs det flere kvinner med minoritetsbakgrunn i politikken og i topplederposisjoner, mener Aden.

Mangfold og likestilling

Amal Aden har opplevd mye negativ oppmerksomhet, ikke minst fra minoritetsmiljøer, for sine frittalende ytringer.

– Men jeg får også enormt mye støtte, og det kommer ikke alltid like godt fram i media. Nylig besøkte jeg en kvinnegruppe og lyttet til deres diskusjoner, og det var enormt inspirerende. Mange av disse kvinnene er engasjerte og har virkelig lyst til å delta mer i samfunnslivet. Derfor er det så viktig å ikke bare snakke om dem, men også med dem, sier hun.

Aden er ikke redd for å fronte standpunkter som er upopulære i enkelte miljøer:

– Jeg sier det jeg mener uansett, og vil alltid kjempe for det jeg mener er best for kvinner og barn. Norge har rett og slett ikke råd til å avskrive en stor gruppe friske og arbeidsdyktige kvinner. Mangfold er positivt i alle sammenhenger, også i arbeidslivet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT