Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Farvel til falske medisiner

IMG_1983-1200x768
Adebayo Alonge ble syk av falske medisiner. Nå skal andre få slippe. Foto: Lars Vingelsgård.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at mellom 70 000 og 270 000 personer dør som følge av falsk malariamedisin hvert år. Nigerianeren Adebayo Alonge har funnet løsningen.

Nigerianeren Adebayo Alonge holdt på å dø som 15-åring etter at han fikk falsk medisin fra sitt lokale apotek. Medisinen skulle åpne luftveiene, men i stedet for å bli bedre, havnet han i tre uker langt koma på intensivavdelingen i hjembyen Lagos, i Nigeria.

Alonge ble frisk igjen, men den skremmende hendelsen tente en idé; et apparat som kan avsløre falske medisiner og fjerne dem fra markedet.

Apparatene, kalt massespekrometer, sjekker det kjemiske innholdet i tablettene som blir testet mot en database med målinger av de ekte medikamentene. Egenutviklet programvare og bruk av kunstig intelligens gjør målingene svært nøyaktige.

I løpet av noen sekunder kommer svaret som sier om medisinene du kjøper er ekte eller ikke.

Nå har han vært i Oslo for å utvikle produktene videre med støtte fra Katapult Accelerator.

Samarbeider med legemiddelselskaper

I følge WHO er opptil halvparten av medisinene som selges i Nigeria falske. Medisinene er ofte helt uten effekt og ikke sjelden også direkte skadelige.

Et av medikamentene som ofte forfalskes er malaria-medisiner. WHO anslår at mellom 70 000 og 270 000 personer i verden dør som følge av falsk malariamedisin hvert år.

Alongo jobber nå med å få prisene på måleutstyret ned, slik at flere kan kjøpe dem inn. Så langt har Alongos gründerbedrift RxAll levert 25 apparater til apoteker i Nigeria for utprøving.

– Hvis vi skal lykkes med å gjøre produktet tilgjengelig der det er størst behov, er vi avhengige av å samarbeide med legemiddelselskapene, sier Alonge.

Sponser utstyret

Dersom prisen kommer ned på 500 dollar stykket, kan legemiddelselskapene være interessert i å sponse utstyret til apoteker, ettersom mange da vil bytte fra falske kopier til originale medisiner. Det tjener legemiddelselskapene tjener penger på.

Målet å ha 3 000 apparater ute i apotekene innen tre år.

– Mange av dem vil være kjøpt inn av legemiddelselskapene selv. Med en pris på 500 US dollar per apparat, vil det være nok at 400 kunder velger originale fremfor falske medisiner, for at legemiddelselskapene skal  tjene det inn igjen, sier Alonge.

Alonge regner med at det blir programvaren og databasen som vil være deres viktigste produkt og verdi i fremtiden.

– Like etter at jeg ble skrevet ut fra sykehuset, bestemte jeg meg for å bli farmasøyt. Utbredelsen av falske medisiner er mulig å begrense, og det ville være mitt største ønske å bidra til løsningen, sier han.


Denne artikkelen ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 19. septemberVBN er en kampanje fra SAIH, Spire og Changemaker m.fl. – som ønsker å formidle gode og konstruktive nyheter om internasjonal utvikling.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT