Vladimir og Maia som har på seg davidsstjerner for å markere at de mener Brussel vil gjøre det samme mot dem som tyskerne gjorde mot jødene, det gamle makedonske flagget og talerstolen med russisk, amerikansk, britisk og fransk flagg. Foto: John Færseth

[SKOPJE] Akkurat nå feires det som ser ut til å ha blitt en seier for boikottaksjonen mot dagens folkeavsteming i Makedonia. Transit magasins John Færseth er tilstede.

Fra en scene foran parlamentsbygningen i Skopje holdes taler og ropes slagord mot politikerne og mot «de korrupte byråkratene i Brussel». På talerstolen henger makedonske flagg side om side med russiske, franske, amerikanske, og britiske, uten at noen har klart å forklare meg hva de sistnevnte skal bety.

I dag har rundt to millioner makedonere stemt over spørsmålet «Er du tilhenger av NATO- og EU-medlemskap, og for å akseptere navneavtalen mellom republikken Makedonia og Hellas?».

Mens 90 prosent av dem som stemte skal ha sagt ja til navneskifte, har langt færre deltatt enn de 50,5 prosent som trengtes for å gjøre folkeavstemningen bindende. Samtidig er det ingen som egentlig vet hvor mange mennesker som bor i Makedonia: Den siste folkeavstemningen fant sted i 2002, og siden da har flere hundre tusen mennesker forlatt landet.

42937152_965442750333036_5927249817045565440_n
Fra kveldens markering i Skopje, hvor boikottaksjonen ble feiret. Foto: John Færseth

Foran parlamentet ropes det hurra for internettaktivistene og det viftes med det første makedonske flagget fra 1992-95. Flagget inneholdt et gammelt solsymbol fra det antikke kongedømmet som ble funnet i det som kan ha vært Filip av Makedonias gravhaug i Nord-Hellas. Flagget ble ansett som svært provoserende av grekerne.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Mange av deltakerne har på seg merker med jødiske davidsstjerner. Ifølge folk jeg har snakket med symboliserer det at Brussel har forsøkt å gjøre det samme mot makedonerne som nazistene gjorde mot jødene under krigen.

Side om side med dem står medlemmer av den høyreekstreme organisasjonen Hristiansko Bratstvo, en liten og marginal gruppe som støtter programmet til den forrige VMRO-MPE-regjeringen og som blant annet har vært imot å likestille albansk språk med makedonsk og har engasjert seg mot navneskiftet. For en tid siden ble det funnet våpen hos et av medlemmene.

Resten av byen er tom, ettersom de som stemte ja neppe føler at de har mye å feire. Det er nå opp til parlamentet å avgjøre hva som skal skje videre.

42844655_150098442600737_7126993457385570304_n
Medlem av den høyreekstreme miniorganisasjonen Hristijansko Bratstvo. Foto: John Færseth
42758711_2098698383780451_652210106955464704_n
Det viftes med det første makedonske flagget fra 1992-95. Flagget inneholdt et solsymbol fra det antikke kongedømmet, og ble ansett som svært provoserende av grekerne. Foto: John Færseth

Les også: Makedonia i skjebnevalg: historie eller fremtid?

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)