Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hvem får Nobels fredspris 2018? Dette er årets spekulasjoner

33355407780_2d0d372e5a_o-2
Hvem mottar fredsprisen i år? I 2017 mottok organisasjonen ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) Nobels frespris for sitt arbeid mot atomvåpen og for sin innsats for det internasjonale atomvåpenforbudet. Foto: ICAN

Oppdatert: 4. oktober kl 13:45

5. oktober klokka 11 offentliggjør Nobelkomiteen hvem som mottar årets fredspris. Spekulasjonene har blitt en årlig tradisjon.

Det er 331 nominerte til Nobels Fredspris for 2018, hvorav 216 personer og 115 organisasjoner. 331 er det nest høyeste antall kandidater noensinne. Rekorden fra 2016 er på 376 kandidater. Hvem som nominerer, og hvem som blir nominert, til Nobels fredspris forblir hemmelig i 50 år.

Her følger listen med kandidatene som det snakkes om akkurat nå (denne artikkelen oppdateres fram mot 5. oktober, etterhvert som spekulasjonene kommer inn):

Verdens matvareprogram (WFP)

Verdens matvareprogram er en av kandidatene det snakkes om som vinner av årets Nobels fredspris. Stabile samfunn har stabil tilgang på mat – derfor handler nødhjelp og matsikkerhet om fred og sikkerhetspolitikk.

FN-organisasjonen WFP er den ledende humanitære organisasjonen med matsikkerhet og nødhjelp som sin hovedoppgave.

«Matusikkerhet kan skyldes væpnede konflikter, som i Syria og Jemen, hvor over 18 millioner mennesker er rammet av usikker tilgang til mat. Rundt 8 millioner i disse landene er hver måned avhengige av WFP for å overleve, ifølge organisasjonens egen statistikk. Matusikkerhet kan også skyldes interne fordrivninger av mennesker, og etniske spenninger, som i Kenya (somaliske og sør-sudanesiske flyktninger) eller Myanmar (Rohingya-befolkningen)», i følge PRIO-direktør Henrik Urdals liste over topp fem kandidater til årets fredspris.

Denis Mukwege og Nadia Murad

Mange peker på at en fredspris til Denis Mukwege og Nadia Murad er svært velfortjent for deres arbeid mot seksualisert vold i konflikt.

Denis Mukwege er lege fra Den demokratiske republikken Kongo. Mukwege har hjulpet tusenvis av kvinner etter fysisk skade av voldtekt og seksualisert vold i væpnet konflikt, og bidratt til å rette verdens oppmerksomhet mot denne problematikken. Nadia Murad taler på vegne av de tusener Yezidi-kvinnene som har blitt seksuelt utnyttet av IS-soldater, og arbeider med å rette oppmerksomhet om overgrepene og for rettslig straffeforfølge overgriperne.

Mukwege og Murad har begge vært ledende i arbeidet for å skape oppmerksomhet rundt tematikken seksuell vold i væpnet konflikt. Både Norges fredsråd og PRIOs Henrik Urdal har disse to på sine lister i år.

Også VGs utenrikskommentator Per Olav Ødegård peker på Mukwege og Murad som aktuelle og verdige vinnere av årets fredspris.

Den internasjonale #metoo-kampanjen er kandidat til fredsprisen, nominert av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), kanskje får vi år se en pris som omhandler seksuelle overgrep?

Vil Edward Snowden noen gang motta fredsprisen?

Det begynner å bli noen år siden Snowden var på alles lepper. Fortsatt lever Snowden i eksil i Russland. Han er stadig en gjenganger på manges liste over spekulasjoner om årets fredspris. Spørsmålet er nok om ikke toget har gått, for erfaringsmessig velger Nobelkomitteen en dagsaktuell vinner. Snowdens arbeid mot overvåking og avlytting er stadig like viktig, men jeg vil tro ikke like dagsaktuell som han var for et par år siden.

Snowden er på Fredsrådets toppliste i år, de mener at en pris til Snowden vil være et klart signal «for å styrke demokrati, åpenhet og ytringsfrihet» og at det vil være «et forsvar for en konsekvent og demokratisk internasjonal rettsorden».

Reportere uten grenser (RSF)

Fremfor Snowden tror jeg heller at PRIOs spekulasjoner om å gi prisen til Reportere uten grenser (RSF) vinner fram. Pressefriheten er viktigere enn noen gang, samtidig som den trues i stadig flere land. Donald Trump anklager pressen for å være en samfunnsfiende, og i svært mange land ser vi angrep på til den frie og uavhengige journalistikken

Å få ut troverdig informasjon fra konfliktområder, og å beskytte journalister som opererer i konflikt, ville vært en pris for åpenhet og for å avsløre og belyse krigens aktører.

«En pris som fremhever viktigheten pålitelig informasjon fra verdens konflikter vil være en pris for å holde aktørene ansvarlige», skriver Henrik Urdal. «Det er overflod av villedende informasjon, og økende bekymring over «falske nyheter» gjør behovet for pålitelig kvalitetsrapportering større.»

– Hat mot journalister har blitt en daglig trend i vestlige demokratier, sa RSF-direktør Antoine Bernard når han besøkte Oslo i april for å lansere årets pressefrihetsindeks.

En fredspris til RSF vil innebære at pressefrihet for første gang er tema for Nobels fredspris.

Alexis Tsipras og Zoran Zaev som symbol på samarbeid

De to statsministerne fra Hellas og Makedonia, henholdsvis Alexis Tsipras og Zoran Zaev, er nevnt i spekulasjonene. Tsipras og Zaev er favoritter på nominasjonslisten har svenske TT-journalisten Wiktor Nummelin hevdet overfor The National Herald.

Å hedre Tsipras og Zaev med fredsprisen ville vært en pris for økonomisk utvikling og samarbeid som fredsprosjekt. Det ville vært en uventet pris, men ikke ufortjent. Uventet ikke minst siden EU mottok fredsprisen i 2012 over samme tematikk.

Men den bitre tiårige konflikten mellom Makedonia og Hellas kan nå gå mot sin slutt, etter at de to statsministerne har underskrevet en avtale om Makedonias navn. Søndagens folkeavstemning kan ha slått beina under avtalen, en avstemning om hvorvidt parlamentet skulle få ratifisere avtalen og dermed nærme seg et EU-samarbeid.

Les også: Transit magasin dekket folkeavstemningen i Makedonia.

Bookingselskapene tror på Korea-halvøya

Det er nok mer gøy enn troverdig å sjekke oddsen og tippeselskapene for å finne hvem som tildeles Nobels fredspris 2018.

Hos BraOdds.com ligger lederne av Nord-Korea og Sør-Korea, Kim Jong-Un og Moon Jae-In som årets oddsfavoritter. Det er helt klart at de to landene på Korea-halvøya har nærmet seg betraktelig det siste året, selv om en gjenforening av Nord og Sør ser ut til å være et stykke unna ennå.

At oddsen er lav også for at Donald Trump mottar fredsprisen er mer overraskende. Det ville ikke vært annet enn en sensasjon om Trump skulle motta Nobels fredspris. Det var overraskende når Barack Obama mottok fredsprisen etter kort tid som USAs president. Trump har rykte på seg for å skape konflikter mer enn å skape fred, så hvordan BraOdds har klart å sette Donald Trump som nummer to på oddsfavorittene, det forstår ikke denne skribenten.

På tredjeplass hos BraOdds finner vi igjen den kongolesiske legen Mukwege, sammen med den irakiske menneskerettighetsforkjemperen Yanar Mohammed.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT