Klimakrisa er ikke kjønnsnøytral

Kvinner som dyrker jorda, nær byen Kulli i Pradesh, India. Foto: Flickr / CIAT / CC BY-SA 2.0
Annonse
6348260166_9dc2093279_o
Kvinner som dyrker jorda, nær byen Kullu i Himachal Pradesh, India. Dette bildet er fra 2011. Foto: Flickr / CIAT / CC BY-SA 2.0

KOMMENTAR: Det er de fattige og marginaliserte som bærer den tyngste børen av klimaendringene, og blant disse er kvinner overrepresenterte.

Mandag denne uka kom FNs klimapanel (IPPC) sin gjennomgang av den nyeste klimaforskningen. Rapporten forteller oss at vi står overfor alvorlige konsekvenser av global oppvarming selv hvis vi klarer å begrense global oppvarming til 1,5 grader, og at bare en halv grad oppvarming vil gi katastrofale følger.

Klimakrisa er ikke kjønnsnøytral. Kvinner utgjør 80 prosent av de som er fordrevet som følge av klimaendringene. Vi vet også at antallet unge jenter som blir giftet bort går opp under konflikt, tørke og andre humanitære kriser som følger i kjølvannet av klimaendringene.

I mange av landene som blir hardest rammet av klimaendringene gjør kvinners politiske og sosioøkonomiske stilling dem ekstra sårbare for konsekvensene. Dette har sammenheng med at kvinner oftere er forhindret fra å eie eiendom, og ha tradisjonelt lønnsarbeid og derfor oftere er direkte avhengige av naturressurser som er sårbare for klimaendringer.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Den ødelagte avlinga etter tørken som kom som følge av klimaendringene er for mange jenter den siste spikeren i brudekista.

Familien som så vidt klarte å brødfø seg på den lille jordflekken står igjen på bar bakke, og det blir stadig vanskeligere å avvise frieren som vil gifte seg med dattera i huset.

Særlig hvis de i tillegg til en munn mindre å mette får en medgift som kan bidra til å berge de andre barna.

Også i møte med naturkatastrofer, som vi bare får flere av, er kvinner mer utsatte enn menn. Over 70 prosent av de som omkom i forbindelse med tsunamien i Asia i 2004 var kvinner. I en policy brief fra FNs utviklingsfond (UNDP) fremheves sosiale forhold som gjør at kvinner oftere oppholder seg innendørs, i mindre praktisk bekledning og med ansvar for små barn fram som sentrale grunner til at de er mer sårbare i møte med naturkatastrofer.

Klimakrisa handler ikke først og fremst om kjønn, men som med så mye annet forsterker allerede eksisterende undertrykkende strukturer hvem som betaler den høyeste prisen når katastrofen er et faktum.

Les mer om hvordan klimakrisa har forandret livet til unge jenter i Malawi og Mosambik i prosjektet Brides of the Sun.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen Maddam, den 12. oktober.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!