Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

– Økt risiko for atomkrig

Avslutning av INF-avtalen vil ikke bare være«beklagelig», det vil være en absolutt katastrofe.

«Hvis ikke Russland, Kina og alle andre kommer til oss og foreslår at vi skal være smarte og at ingen av oss skal utvikle disse våpnene, så må vi utvikle dem. Det er uakseptabelt om Russland og Kina gjør det (utvikler våpnene), mens vi overholder avtalen».

benjamin
Benjamin Schaller, er stipendiat ved Senter for fredsstudier på UiT – Norges arktiske universitet i Tromsø, hvor han forsker på våpenkontroll, militær tillitsbygging, militærøvelse og forhold mellom NATO og Russland, spesielt i nordområdene. Foto: UiT

Donald Trumps kunngjøring om å trekke USA ut fra den 30 år gamle Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) synes å ha satt mange europeiske NATO-allierte i sjokktilstand.

INF-avtalen er en nedrustningsavtale først inngått mellom USA og Sovjetunionen,  underskrevet i 1987 av daværende statsledere Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Avtalen hadde i hovedsak klausuler om eliminering av landbaserte mellomdistanse atommissiler, overvåkning av atomeksplosjoner og løfter om nedskjæring av strategiske våpen.

«Et alvorlig slag mot den europeiske sikkerhetsarkitekturen»

Tysklands utenriksminister Heiko Mass mener Trumps beslutning «vil utgjøre et alvorlig slag mot Europas sikkerhetsarkitektur» og Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide kalte det sannsynlige sammenbruddet «beklagelig».

Sjokket i europeiske hovedsteder og blant sikkerhetspolitiske analytikere er stort og lite overraskende. Avslutning av INF-avtalen vil ikke bare være «beklagelig», det vil være en absolutt katastrofe.

Avtalen fra 1987 forbyr Russland og USA å eie, produsere eller utvikle alle landbaserte atommissiler av mellomdistansetypen med rekkevidde på 500 til 5500 kilometer. Den forbyr akkurat de kjernefysiske missilsystemene som ikke utgjør en direkte trussel mot Washington, Philadelphia og New York, men mot Paris, London, Berlin og Oslo. Å tenke på at slike våpensystemer igjen kan bli stasjonert på det europeiske kontinentet, bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på alle europeiske borgere.

C44071-15A
USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens generalsekretær Mikhail Gorbatsjov signerte INF-avtalen 8. desember 1987. Foto: Ronald Reagan Library / Public domain

En gave til Vladimir Putin

I rettferdighetens navn er ikke amerikanske påstander om at Russland bryter INF-avtalen noe nytt. Det var på agendaen til Barack Obama, og europeiske allierte støtter de amerikanske bekymringene. Frustrasjonen over ledelsen i Moskva er forståelig. Så langt har Russland gjort lite for å fjerne disse bekymringene, tvert imot har de i hovedsak anklaget USA for å bryte traktaten selv. På den måten kan det være at USA prøver å bruke sin tilbaketrekking fra INF-avtalen for å presse Russland til å etterleve den. Dette er et ekstremt farlig spill, som trolig vil bringe oss til randen av et nytt atomvåpenløp i Europa.

En slik situasjon vil ikke bare ha ødeleggende konsekvenser for europeisk sikkerhet, men også være en håndsrekning til ledelsen i Moskva. Det vil både føre til en ytterligere splittelse i de allerede stressede relasjonene mellom Washington og dets europeiske allierte, og tillate Russland å utstasjonere nye, tidligere forbudte, kjernefysiske missilsystemer i Europa. Selv om USA igjen begynner å utvikle slike rakettsystemer selv – som Trump truer med å gjøre – er det svært lite sannsynlig at europeiske ledere vil godta distribusjon av disse våpentypene på deres territorier, noe som gjør deres land potensielle mål for russiske atomvåpen.

Med andre ord vil ensidig amerikansk tilbaketrekking fra INF-avtalen føre til at risikoen for atomkrig på vårt kontinent ikke har vært større siden slutten av den kalde krigen

Den eneste veien ut

Isteden for kun å beklage det mulige sammenbruddet av traktaten eller bare å skylde på Russland, er den eneste veien ut for europeiske ledere å gå sammen og bruke alle diplomatiske verktøy som er tilgjengelige for å bringe begge parter tilbake til forhandlingsbordet.

Gjensidige påstander om INF-avtalen, fornyelsen av New START, krisen i og rundt Ukraina og økende militære spenninger mellom Russland og Vesten. Det er nok emner som må diskuteres. Det er på høy tid!

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT