Ikea investerer i tysk havvindpark – får 25 prosent eierandel

Veja Mate. Foto: Ikea
Veja Mate. Foto: Ikea
Annonse
Veja Mate. Foto: Ikea
Vindkraftparken Veja Mate ligger i den tyske sonen i Nordsjøen. Foto: Ikea

Vindkraftparken Veja Mate ligger i den tyske sonen i Nordsjøen. Ingka-konsernet (oppkalt etter Ingvar Kamprad) er største deleier i et konsortium som nå investerer om lag to milliarder kroner i denne vindparken – og oppnår dermed 25 prosent eierandel.

Veja Mate har totalt 67 vindturbiner og en kapasitet på 403 megawatt. Parken er Tysklands nest største havvindpark og en av de ti største i verden.

Ingka-konsernet, som med sine 367 Ikea-varehus er den største franschisetakeren i verden til Ikea-varemerket, øker med denne investeringen sin andel i fornybar energi fra 81 til 91 prosent. Målet er at innen 2020 skal hele den globale virksomheten produsere like mye fornybar energi og varme som den forbruker.

– Å investere i fornybar energi er en stor del av bærekraftsarbeid, samtidig som det øker vår finansielle styrke, sier administrerende direktør Krister Mattson i Ingka Investments.

Veja Mate dekker en flate på 51 kvadratkilometer, og ligger i Nordsjøen ca 95 kilometer nord for Borkum. Den gjennomsnittlige vindhastigheten er over 10 meter i sekundet. Dette er samme vindhastighet som skotske Hywind vindpark har, der Equinor har investert.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
Kart Veja Mate Borkum
KART: 95 km nord for Borkum ligger Veja Mate vindpark.

Verdens største fundamenter for turbiner

Vindturbinene på Veja Mate er 180 meter høye. De står på fundamenter som har en diameter på 7,8 meter og er opp til 84,5 meter køye, og de skal dermed være de største i sitt slag som noensinne har blitt produsert.

– I Norden produserer vi allerede i dag like mye fornybar energi som det vi forbruker, blant annet gjennom våre egne vindparker i Dalarna og Jämtland. Det er veldig spennende at vi med denne investeringen tar et ytterligere skritt for å oppnå det samme globalt, sier bærekraftsjef ved Ikea Sverige, Jonas Carlehed.

I tillegg til vindkraftenergi henter Ingka-konsernet også inn solenergi fra 900.000 solcellemoduler. I 2018 produserte konsernet totalt 2,7 GWh fornybar energi fra sol, og fra 441 vindkraftverk i 13 land.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!