Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Zanzibar har redusert nye malaria-tilfeller med 94 prosent

757F23AC2D07BEFC3BA332DD5420C41F
Lokale helsearbeidere demonstrerer bruken av myggnett. Foto: Panos

[NAIROBI / SciDev.net] Zanzibar har satt i gang gratistiltak mot malaria, som nå tilbys på øyas helsestasjoner. Dette har redusert antall nye malariatilfeller med 94 prosent fra 2003 til 2015.

Zanzibar er en semiautonom region i Tanzania, med en befolkning på ca 1,4 millioner mennesker. Øya er et høyrisikoområde for malariasmitte. For forskere er øya til en god «case studie» for å teste tiltak for å utrydde malaria også i andre deler av Afrika sør for Sahara, ifølge en studie publisert i BMC Medicine den 22. januar.

Zanzibar har som mål å eliminere malaria innen 2023, ifølge Zanzibar Malaria Elimination Programme.

«Denne studien har en større betydning, takket være en lokal implementering med høy dekningsgrad», sier Anders Björkman ved Karolinska Institutet i Sverige. Björkman er hovedforfatter bak studien, og sier til SciDev at verktøy og metoder tilgjengelig for alle var nøkkelen til suksess.

«Alle verktøy for forebygging, diagnose og behandling var gratis og dermed fullt tilgjengelig»

Anders Björkman ved Karolinska Institutet

Forskerne fikk tilgang til data fra ni ulike undersøkelser av husholdninger, gjennomført fra mai til juni hvert år mellom 2003 og 2015, i to distrikter. De brukte også månedlige data fra 26 helsestasjoner for perioden mellom 1999 og 2015.

«Bitt-rater [av mygg] ble redusert med 98 prosent», ifølge funnene som er rapportert, og «den totale mengden [malaria-] parasitter gikk ned med 99,9 prosent mellom 2003 og 2015», ifølge rapporten.

Björkman forteller til SciDev at det som utgjorde forskjellen i Zanzibar var en høyere dekning av tiltak, som insektmiddelbehandlede sengenett og innendørs myggpray.

Suksessen tilskriver han Zanzibar-regjeringens engasjement, det nasjonale malariabeskyttelsesprogrammet og også engasjementet fra lokalbefolkningen. Men Björkman advarer om at myggen har stått imot tiltak tidligere år, så nye strategier må stadig videreutvikles for å vinne kampen mot malaria, og nå målet om en fullstendig utryddelse på Zanzibar.

Björkman sier videre at hans team allerede er i gang med et pilotprogram for å teste nye strategier – for eksempel utendørs feller som tiltrekker og dreper mygg, og massebruk av målrettede myggmidler.

Eliningaya Kweka er biolog og førsteamanuensis ved Det katolske universitetet for helse i Tanzania, og sier at studien har vist at lokalsamfunnets aksept for metoder og strategier har spilt en viktig rolle i malariautryddelsen på øyene utenfor Afrika.

Andrew Githeko, sjefforsker ved Kenya Medical Research Institute, sier at utrydning malaria i Afrika sør for Sahara er fortsatt en utfordring.

«Det er velkjent at malariautryddelse er mulig på øyer,» sier han, men «dette er ikke tilfelle for fastlandet Afrika».

Kweka oppfordrer afrikanske regjeringer til å øke finansieringen for overvåking, forebygging og behandling av malaria.

Denne artikkelen ble produsert av SciDev.Nets redaksjon for det sørlige Afrika, gjengitt på Transit magasin under Creative Commons lisens 2.0. Artikkelen er oversatt fra engelsk til norsk av Terje Karlsen

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT