Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Fem globale seire for kvinner det siste året

IndiaChildMarriagePreventionMalatiTudu291960x640
Foto: UN Women / Biju Boro

Historisk har det ikke vært like lett å være kvinne, men det blir lettere: 2018 var et stort år for kvinner verden over. Her har vi samlet noen av de viktigste seirene fra året som gikk, i anledning kvinnedagen 8. mars:

1. Irland legaliserte abort

Irland har lenge ligget langt bak andre europeiske land i det å tillate abort for kvinner. Siden 2013 har abort vært tillatt i tilfeller der kvinnens liv er i fare, men i mai 2018 ble loven omgjort, etter stort internasjonalt press. Nå kan irske kvinner, som tidligere har måttet reise til utlandet for å ta abort, trygt ta abort i hjemlandet sitt frem til uke 12.

2. Kvinner i politiske topposisjoner verden over

Kvinner har lenge vært underrepresenterte i politikk, i nord som i sør, men i de mange valgene vi så i 2018, vant kvinnene stort. For eksempel har antallet kvinner i den amerikanske kongressen økt fra 89 kvinner i 2016 til 117 i 2018. I Spania er nå nesten to tredjedeler av regjeringen, 11 av 17, kvinner. Og i Etiopia har de fått sin første kvinnelige president. I tillegg er 50 prosent av landets regjeringsmedlemmer kvinner. Dette er bare noen få eksempler på det som i alt har vært et stort og viktig år for kvinnelig representasjon i politikken, selv om det fremdeles er en lang vei å gå for mange land.

Politikken i USA har lenge vært preget av hvite menn i dress, men dette er på vei til å endre seg. Mens det med mellomvalget i 2016 ble valgt inn 89 kvinner til kongressen, ble det på slutten av året i fjor valgt inn hele 117 kvinner. Blant disse 117 kvinnene, finner vi blant annet tidenes yngste kongresskvinne, de to første innfødte kvinnene, og de første muslimske kvinnene valgt inn i kongressen, som er et viktig steg for å sikre representasjon av den mangfoldige amerikanske befolkningen.

3. Period. End of sentence

Mensen, en helt naturlig, og veldig sentral del av kvinners helse, har blitt, og blir, i stor grad stigmatisert, og i mange kulturer sett ned på. Filmen Period. End of sentence kom ut i 2018, og handler om stigmatisering av mensen i India. Den vant nylig en Oscar, en stor anerkjennelse for en film med et så viktig budskap, som virkelig setter mensen på dagsordenen.

Og det er ikke eneste seieren menstruerende kvinner har fått i 2018 – i Australia ble endelig den omstridte “tampong-skatten” fjernet, noe som gjør essensielle sanitærprodukter billigere og mer tilgjengelige.

4. Ulovlig å betale menn mer enn kvinner på Island

Det er godt kjent at kvinner i snitt har en lavere inntekt enn menn, både i mer og mindre utviklede land. Mange steder er det også slik at kvinner ofte får mindre betalt enn menn for å gjøre akkurat samme arbeidet. Island innførte i 2018 innførte en lov mot nettopp dette, som skal sikre lik lønn for likt arbeid for kvinner og menn i landet.

5. Seksuelle overgrep på agendaen

Seksuell vold som våpen i krig har blitt satt på dagsorden etter at fjorårets fredspris ble delt ut til menneskerettsforkjemperne Denis Mukwege og Nadia Murad, som begge jobber for å bekjempe seksuelle overgrep i krig og konflikt. Deres engasjement har ført til en større forståelse av seksuelle overgrep som av politisk betydning, og en større vilje til å bekjempe denne formen for krigsvold.

Det er ikke bare seksuell vold i krig som har fått oppmerksomhet siste året, alle typer seksuell vold har gjennom blant annet MeToo-kampanjen blitt belyst. Profilerte politikere og andre offentlige personer som har utsatt kvinner for seksuelle overgrep har blitt konfrontert. 2018 var året der kvinner verden over fortalte sine historier, og gjorde det tydelig at tiden er ute for alle som tidligere har sluppet unna med upassende oppførsel.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT