Norskstøttet investeringsfond finansierer bærekraftig gummiproduksjon

Det norskstøttede investeringesfondet &Green skal bidra til at etablering av f.eks. gummplantasjer kan skje uten at det går ut over regnskogen, samtidig som det skaper økonomisk vekst. Foto: KLD
Annonse
gummiplantasje-indonesia
Det norskstøttede investeringesfondet &Green skal bidra til at etablering av f.eks. gummplantasjer kan skje uten at det går ut over regnskogen, samtidig som det skaper økonomisk vekst. Foto: KLD

Investeringsfondet &Green ble lansert under World Economic Forum i 2017. Nå gjør de sin første investering, i gummiproduksjon i Indonesia.

Gummiplantasjeprosjektet mottar investormidler på omlag 200 millioner kroner fra &Green. Norge, gjennom Norwegian International Climate and Forests Initiative (NICFI), er såkalt ankerinvestor i prosjektet.

&Green skal redusere finansiell risiko ved å tilby gunstige lånevilkår, noe som er ment å gi selskapene mulighet til å ta langsiktig sosialt og miljømessig ansvar uten ekstra finansieringskostnader, ifølge KLD.

Prosjektet i Indonesia har fått navnet PT Royal Lestari Utama (RLU), og er ellers et 100 prosent kommersielt drevet fellesforetak mellom den franske gummiprodusenten Michelin og det indonesiske selskapet Barito Pacific Group.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Skal gi økonomisk utvikling og bærekraftig produksjon – samtidig

 – Vi må vise at det er mulig å tjene penger på råvareproduksjon uten å ødelegge regnskogen. Dette er et banebrytende praktisk eksempel på hvordan det offentlige og næringslivet kan gå sammen om å finansiere en grønn utvikling, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

Produksjonen av naturlig gummi skal blant annet gå til bildekk. Gummiplantene skal vokse på et i hovedsak allerede avskoget område på omlag 90.000 hektar, hvorav en drøy tredel plantes med gummitrær. Virksomheten er ventet å gi 16.000 arbeidsplasser.

Det øvrige arealet er avsatt til å dekke lokalbefolkningens behov for mat og ved, samtidig som gjenværende skog blir tatt vare på. Konsesjonsområdet skal forvaltes som en buffer mot en etablert nasjonalpark. Det skal senere offentliggjøres en landskapsplan som beskriver prosjektet i detalj.

Hensikten med investeringsfondet &Green er ifølge KLD at det skal kombinere vern av tropisk regnskog med lokal økonomisk utvikling og storskala bærekraftig råvareproduksjon.

Hensyn til skog, bærekraft og lokalbefolkning

Fondet skal ifølge omtalen av KLD bidra med en begrenset andel offentlige risikokapital i større private investeringer i for eksempel produksjon av gummi, soya, palmeolje eller andre råvarer. Fondet stiller samtidig strenge krav til at investeringen ikke bidrar til avskoging, at landskapet blir forvaltet på en bærekraftig måte og at lokalbefolkningen nyter godt av prosjektet, heter det.

– Å øke produksjonen av råvarer uten at det fører til økte klimagassutslipp eller ødeleggelse av naturmangfold er helt avgjørende, sier Ola Elvestuen. – Gjennom &Green fondet får vi en unik mulighet til å få til en endring i de store multinasjonale selskapene.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!