Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Norskstøttet investeringsfond finansierer bærekraftig gummiproduksjon

gummiplantasje-indonesia
Det norskstøttede investeringesfondet &Green skal bidra til at etablering av f.eks. gummplantasjer kan skje uten at det går ut over regnskogen, samtidig som det skaper økonomisk vekst. Foto: KLD

Investeringsfondet &Green ble lansert under World Economic Forum i 2017. Nå gjør de sin første investering, i gummiproduksjon i Indonesia.

Gummiplantasjeprosjektet mottar investormidler på omlag 200 millioner kroner fra &Green. Norge, gjennom Norwegian International Climate and Forests Initiative (NICFI), er såkalt ankerinvestor i prosjektet.

&Green skal redusere finansiell risiko ved å tilby gunstige lånevilkår, noe som er ment å gi selskapene mulighet til å ta langsiktig sosialt og miljømessig ansvar uten ekstra finansieringskostnader, ifølge KLD.

Prosjektet i Indonesia har fått navnet PT Royal Lestari Utama (RLU), og er ellers et 100 prosent kommersielt drevet fellesforetak mellom den franske gummiprodusenten Michelin og det indonesiske selskapet Barito Pacific Group.

Skal gi økonomisk utvikling og bærekraftig produksjon – samtidig

 – Vi må vise at det er mulig å tjene penger på råvareproduksjon uten å ødelegge regnskogen. Dette er et banebrytende praktisk eksempel på hvordan det offentlige og næringslivet kan gå sammen om å finansiere en grønn utvikling, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

Produksjonen av naturlig gummi skal blant annet gå til bildekk. Gummiplantene skal vokse på et i hovedsak allerede avskoget område på omlag 90.000 hektar, hvorav en drøy tredel plantes med gummitrær. Virksomheten er ventet å gi 16.000 arbeidsplasser.

Det øvrige arealet er avsatt til å dekke lokalbefolkningens behov for mat og ved, samtidig som gjenværende skog blir tatt vare på. Konsesjonsområdet skal forvaltes som en buffer mot en etablert nasjonalpark. Det skal senere offentliggjøres en landskapsplan som beskriver prosjektet i detalj.

Hensikten med investeringsfondet &Green er ifølge KLD at det skal kombinere vern av tropisk regnskog med lokal økonomisk utvikling og storskala bærekraftig råvareproduksjon.

Hensyn til skog, bærekraft og lokalbefolkning

Fondet skal ifølge omtalen av KLD bidra med en begrenset andel offentlige risikokapital i større private investeringer i for eksempel produksjon av gummi, soya, palmeolje eller andre råvarer. Fondet stiller samtidig strenge krav til at investeringen ikke bidrar til avskoging, at landskapet blir forvaltet på en bærekraftig måte og at lokalbefolkningen nyter godt av prosjektet, heter det.

– Å øke produksjonen av råvarer uten at det fører til økte klimagassutslipp eller ødeleggelse av naturmangfold er helt avgjørende, sier Ola Elvestuen. – Gjennom &Green fondet får vi en unik mulighet til å få til en endring i de store multinasjonale selskapene.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT