Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Paal Frisvold starter nettsted for europeisk politikk

Et nytt norsk nettsted med nyheter og debatt om Europa-spørsmål ble lansert denne uka. Initiativtaker er Paal Frisvold, for mange er kjent som tidligere leder for Europabevegelsen og tidligere leder for miljøstiftelsen Bellonas Europa-kontor.

Etter at Amerikanskpolitikk.no, Britiskpolitikk.no og Tyrkiskpolitikk.no alle har fått gjennomslag og oppmerksomhet i norsk offentlighet, så ble Europeiskpolitikk.no lansert denne uka.

I følge det nylansert nettstedet er målet «å gjøre EUs politikk synlig i det norsk politiske ordskiftet. Nettstedet skal bidra til å løfte frem og skape debatt om aktuelle temaer og politikkområder som diskuteres i EUs institusjoner, EFTA, ESA og hva det betyr for samfunnet vårt».

Transit magasin spurte initiativtaker Paal Frisvold, hvorfor behøver vi et eget nettsted om europeisk politikk, vi leser da om dette i alle aviser allerede?

– Først fordi EU er en politisk arena hvor meninger fra alle kanter brytes på veldig mange felter og som angår oss i høyeste grad. På grunn av EØS-avtalens natur får vi som oftest debatten om politikk og regelverk som gjelder oss selv i god tid etter at den har funnet sted i EUs institusjoner. Europeiskpolitikk.no er et forsøk på å bidra til å redusere det demokratiske underskuddet som EØS pålegger oss. Vi skal forsøke å gi leserne «EU på direkten».

– Og ikke minst; Europa står overfor store endinger. Bare se på forsvarssamarbeidet; der kommer det både initiativ til nye samarbeidd og institusjoner som vi hører svært lite om i norsk politisk ordskifte og media.

Hva vil leserne få møte i spaltene på Europeiskpolitikk.no, hvilke temaer vil dere ta opp?

– Vi ønsker å kunne gjøre dypdykk i politiske utviklinger; som den kommende podcasten om de gule vestene i Frankrike, hvor jeg intervjuer Vibeke Knoph Racheline, som har bodd 40 år i Frankrike og er en ledende norsk journalist. Hennes perspektiv er unikt. Samme fra andre land som Italia, Spania, Belgia, Holland – land vi ikke ofte hører fra. Så vil leserne få siste nytt fra Brussel; Hva skjer i EU denne uken? Hvilke beslutninger jobber ESA med? Og vurderinger av Norges deltakelse i EUs politikkområder.

– Synliggjøring av valgkampanjen for mai-valget på Europaparlamentet vil være et viktig tena fremover. Det vil brexitforhandlingene også, som vil gå inn inne ny og, om mulig, enda mer spennende fase etter at fratredelsen er avgjort.

Er dette en kampanjeside med en agenda, eller er dette et journalistisk produkt etter Vær varsom-plakaten? Eller er dette «Paal blogger fra Europa»?

– Absolutt et journalistisk produkt etter Vær varsom-plakaten. Skal vi bli tatt alvorlig må vi streve etter å gjengi sakene på en pålitelig og objektiv måte. Jeg ønsker at journalistenes dømmekraft og vurderinger skal komme frem.

Mange kjenner deg som tidligere leder for Europabevegelsen. Tror du publikum vil kunne tenke at dette nye nettstedet er et politisk prosjekt, plassert på høyresiden?

– Høyresiden? Veldig mye EU-poltikk er god sosialdemokratisk politikk og ikke sjeldent hører til langt utpå venstresiden. Myten om at EU er høyrepolitikk henger igjen fra gammel norsk skyttergravsdebatt om norsk medlemskap. Det har lite rot i dagens EU-initiativ. Bare se på klimapolitikken, initiativ for å beskatte GAFA, immigrasjon og asylpolitikk, for å nevne noen.

Besøk det nye nettstedet: https://europeiskpolitikk.no/

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT