Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Håpet, havet, hverdagen – tre filmer du bør få med deg på Arabiske filmdager

Gaza
Fra dokumentaren Gaza, en viktig film om mennesker vi altfor sjelden ofrer en tanke. Foto: Arabiske filmdager

FILM: ”Hvorfor skal jeg bry meg om Midtøsten, der er jo bare krig og fordervelse. Nei, la dem nå bare få fortsette å ødelegge for seg selv der nede,” sa et eldre familiemedlem for en stund siden.

Nevnte familiemedlem hadde hatt godt av å komme seg på Arabiske filmdager, og det gjelder nok mange flere enn bare ham. Da hadde han kanskje skjønt, en gang for alle, at «de der nede» ikke er så forskjellige fra oss som han har inntrykk av.

Og kanskje hadde han skjønt at Midtøsten ikke bare er kaos og råttenskap, bebodd utelukkende av terrorister, men vanlige mennesker, akkurat som oss, men som (dessverre) står overfor større og mer komplekse utfordringer enn vi gjør. Nok om det. Det er heldigvis ikke den mest utbredte holdningen blant dem som tar turen til Vika kino de neste fem dagene, for det handler først og fremst om film, og om å løfte frem filmer som ofte ikke havner på programmet til de største kinoene i Norge, (fordi de ikke er produsert i Hollywood). Og så er filmene med på å belyse mange viktige, for mange kanskje ukjente, aspekter ved Midtøsten, som kan være både opplysende og gjenkjennbare.

Arabiske filmdager er allerede i gang, og dermed også den største utfordringen: Hvilke filmer skal du se? Uavhengig av om du har festivalpass eller bare rekker én film i løpet av de neste dagene, burde du få med deg noen av disse:

Gaza

Som navnet tilsier, denne dokumentaren handler om den fire mil lange kyststripa langs Middelhavets østre bredde som ofte omtales som verdens største fengsel. Mange forbinder Gaza med pågående blokader og vekselvis små og større konfrontasjoner med Israel.

Innenfor «veggene» bor det to millioner mennesker vi altfor sjelden ofrer en tanke. Gaza,  som de første minuttene nærmest virker som en forførende reisereklame, glir raskt over i å gi en stemme til de mange unge med store drømmer, og foreldre med dårlig samvittighet.

Filmen er en billedlig vakker dokumentar som fokuserer på innbyggernes historier, oppfatninger og følelser, om havet, krigene, tapene, og ikke minst håpet. I Gaza står individene i sentrum. Denne kan (og bør) du se torsdag kveld, lørdag formiddag og søndag ettermiddag.

https://www.youtube.com/watch?v=RbZkqynxCJo

The Day I Lost My Shadow

En mor prøver febrilsk å få vasket klær før både vannet og strømmen blir borte igjen. En stabel med oppvask venter på å bli tatt. Det er 2012 i Damaskus i Syria, og krigen er enda ung. Gass har allerede blitt en mangelvare, og den unge moren drar ut for å få tak i mer sånn at hun i hvert fall kan servere varm mat til sønnen sin.

Mesteparten av handlingen er lagt til morens kamp om å komme seg tilbake til leiligheten i hovedstaden og hindringene hun møter som følge av den påbegynte krigen.

Filmen er tidvis langtekkelig, med lange, uskarpe sekvenser av tomme greiner som vaier i vinden. Men den gir et godt og viktig innblikk i hverdagslivet i et Syria i krig, og om foreldre som gjør alt de kan for å normalisere situasjonen og overbevise barna sine om at alt kommer til å gå bra, uten helt å tro på det selv. Den vises tidlig ettermiddag både torsdag, fredag og lørdag.

The Reports on Sarah and Saleem

Et hemmelig forhold mellom en israelsk kvinne og en palestinsk mann, med de utfordringer og bivirkninger dette byr på er en klisjé av et utgangspunkt for et drama som utspiller seg i Jerusalem.

Dette er likevel en av de mest interessante og fengslende spillefilmene på årets festival. Sidesprang, hemmelige operasjoner, løgn og bedrag, rasisme, shady business, etterretning og sterke kvinnelige karakterer. Med et politisk bakteppe.

Kan man egentlig be om mer? Hollywood bør bøye seg i støvet, og du bør komme deg på filmfestival.  Denne filmen vises torsdag, fredag og søndag.

Arabiske filmdager arrangeres i Oslo 20-24. mars. Hele programmet finner du her. Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden Levanten.no.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT