Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Skolestreiken for klimaet samlet mer enn 40 000 over hele Norge

klimastreik-4
Foto: Transit magasin / Terje Karlsen

HISTORISK STREIK: Bare i Oslo ble det anslått at et sted mellom 15 og 20 000 aksjonerte foran Stortinget fredag. Nærmere hundre av dem hadde også overnattet der.

SE BILDEGALLERI NEDERST 

– I dette øyeblikk endrer vi Norge. Vi sender en klar beskjed til Erna Solberg om at tiden for tomme løfter er over. Nok er nok, sa Ina Libak, leder for AUF i sin appell foran Stortinget.

På forhånd anslo arrangørene, med Natur og Ungdom i spissen, at om lag 10.000 norske skoleungdommer ville streike for klimaet fredag 22. mars.

Men det skulle vise seg at minst det firedobbelte, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør, valgte å skulke skolen og heller deltok i aksjonene for klimaet. Det ble holdt skolestreiker i om lag 70 byer og tettsteder.

En lang rekke politiske ungdomsorganisasjoner deltok på demonstrasjonen sammen med NU. Barnas Klimapanel og  Miljøagentene var med, og også derfra kom det appeller.

lillehammer_2
Disse jentene fra Lillehammer VGS deltok på klimastreiken i Oslo. Foto: Naturpress / Kjetil F. Assmundsson

– På tide politikerne får ut fingeren

Der krevde Natur og Ungdoms leder, Gaute Eiterjord, handling fra politikerne.

– Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, sa Eiterjord ifølge Nettavisen.

På parolene stod det blant annet:

  • Klimaet forandrer seg, hvorfor gjør ikke vi det?
  • Vi har ingen planet B
  • Erna koker kloden
  • Ingen nye oljelisenser
  • Se meg inn i øynene og si at du driter i fremtiden
  • Vår jord, vår fremtid, vårt klima

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) møtte demonstrantene foran Stortinget og fikk overlevert en kravliste. På fredagskvelden stilte han opp på NRK Dagsrevyen sammen med en av skolestreikerne, Agnes Lægreid.

Lægreid ba Elvestuen ta med seg videre det elevene krever og mener om klimasaken.

– Det skal jeg. Jeg må sørge for at Norge får ned utslippene med 45 % fremover mot 2030, og også klarer mer, sa Elvestuen.

En gjeng med jenter fra Lillehammer videregående skole hadde tatt turen til Oslo, selv om det også var skolestreik på Lillehammer. De var utålmodige med politikerne og myndighetene.

– Vi vil at det skal bli gjort noe, noe stort. Selv om vi er unge er vi ikke dumme. Vi krever at det blir stans i leting etter mer olje, og at det generelt blir innført mer miljøvennlige løsninger i samfunnet, sa de i samstemmighet til Naturpress.

LES OGSÅ: – Verden ødelegges, dette kan du gjøre for å stoppe det

– Kan prege en hel barne- og ungdomsgenerasjon

Forskningsleder ved seksjon for ungdomsforskning på Oslo Met, Guro Ødegård, sier til Aftenposten at engasjementet til de skolestreikende ungdommene kan sette et stort fotavtrykk i en hel barne- og ungdomsgenerasjon.

– Vi aner en generasjonsidentitet knyttet til klima, i alle fall blant en del av ungdomsgruppen. Det er selvfølgelig ikke alle som deltar, men den massive mobiliseringen vi ser globalt og i Norge nå, er ganske unik. Klimastreiken kan bety mye for denne generasjonens verdier og holdninger, sier Ødegård til Aftenposten.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT