Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

IR-prisen 2019 til Dagbladets Krabbekrigens ofre

krabbekrig
Dagbladets «Krabbekrigens ofre» vant årets Internasjonal reporter-pris. Faksimile: Dagbladet.no

Dagbladets reportasjeserie Krabbekrigens ofre handler om fikseindustriens jakt på Snøkrabben, og hvem som betaler prisen for fangsten.

Juryen som deler ut prisen for årets Internasjonal reporter begrunnet valget slik:

Prisen går til teamet bak «Krabbekrigens ofre», et stykke undersøkende journalistikk som på en engasjerende, dyptpløyende og kunnskapsrik måte formidler noen av globaliseringens mørkeste sider, slik de utfolder seg like utenfor Norges kyst. Saken formidler et dypt menneskelig alvor og et globalt samfunnsproblem i en lettlest og pedagogisk form. Økonomisk kriminalitet av globalt format er særdeles vanskelig å trenge inn i, og dette arbeidet viser verdien av journalistisk samarbeid, både internt i redaksjonen og med journalister i andre land.

Krabbekrigens ofre kan du lese og se på denne lenken.

Årets IR-pris ble delt ut under Skup-konferansen i Tønsberg, lørdag 30. mars. Skup-konferansen arrangeres hvert år av Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse.

Hederlig omtale og diplom gikk mottok disse tre:

Landet som kollapset – Eskil Engdal og Andre Liohn, DN

«Landet som kollapset» er et velskrevet og urovekkende portrett av Venezuela med et originalt kildegalleri. Reportasjen skildrer et samfunn i oppløsning, flere måneder før dagens politiske krise var på alles lepper. Formatet er den klassiske utenriksreportasjen, og er, tross sitt dystre tema, en suveren leseopplevelse akkompagnert av fotojournalistikk av høy klasse.

VGs dekning av Jemen – Amund Bakke Foss, Ingeborg Huse Amundsen og Harald Henden, VG

VGs dekning av krigen i Jemen viser hvor avhengig utenriksjournalistikken er av insisterende nyhetsdekning over tid. I en serie artikler har VG fulgt konflikten tett, både gjennom egen tilstedeværelse og via et velutviklet kildenettverk. Dekningen dokumenterer både hvordan norske aktører tjener penger på krigen, og de menneskelige konsekvensene av volden synliggjøres i så vel bilder som tekst.

Kalifatet kollapser – Tor Arne Andreassen, Afshin Ismaeli og Torstein Rignes, Aftenposten

«Kalifatet kollapser» viser IS-regimets siste krampetrekninger, formidlet gjennom både ofre og gjerningspersoner. Sakene i denne nettproduksjonen viser styrken ved et langvarig og systematisk arbeid med å forstå konflikten, regionen og menneskene som er involvert. Produksjonen har ligget i forkant av nyhetsbildet og er både analytisk og formidlingsteknisk sterk, i så vel tekst som bilder.

I IR-juryen i år satt:

  • Anne Hege Simonsen (juryleder – forfatter, journalist og førsteamanuensis ved Institutt for Journalistikk og Mediefag ved OsloMet)
  • Tuva Raanes Bogsnes (leder for medieseksjonen i Flyktningehjelpen, tidligere utenriksjef i TV2)
  • Per Olav Ødegård (utenrikskommentator i VG og mangeårig utenriksjournalist)
  • Tove Gravdal (journalist i Morgenbladet, mangeårig utenriksjournalist med bakgrunn fra flere norske mediehus)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT