30 prosent av verdens hav må vernes innen 2030, i følge ny Greenpeace-rapport

Foto: Greenpeace
Annonse
hval_greenpeace_040419-696x420
Foto: Greenpeace

Greenpeace mener Norge må ta en lederrolle for å få på plass en FN-avtale for marint vern.

Greenpeace lanserte i dag en rapport som slår fast at 30 prosent av verdens internasjonale havområder bør vernes innen 2030. Lanseringen av rapporten skjer mens  verdens land er samlet i FN for å forhandle om en global hav-avtale.

Det er uavhengige forskere fra universitetene i York, Oxford, Edinburgh og Salford som sammen med Greenpeace står bak rapporten 30×30: A Blueprint For Ocean Protection.

Rapporten viser, skriver Greenpeace, hvordan internasjonale havområder bør vernes for å bevare naturen og minimere påvirkningen fra klimaendringer, havforsuring, overfiske og plastforurensning.

– Vi er overrasket over hvor raskt utarmingen av viktige og spektakulære arter i internasjonale farvann skjer, sier Callum Roberts, professor i marinbiologi ved Universitet i York og en av forfatterne av rapporten.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Tar Erna Solberg på ordet

Greenpeace mener at Norge må ta en aktiv rolle i FN for å etablere et overordnet globalt forvaltningsorgan som regulerer vern og bærekraftig forvaltning i internasjonalt farvann.

Statsminister Erna Solberg utalte i fjor at “store områder i verdenshavene preges av ville vesten-tilstander, uten regulering”.

– Vi står i fare for å ødelegge og tømme havene våre for ressurser. Verden står akkurat nå overfor en historisk mulighet til å få på plass et regelverk som tar bedre vare på havet, sier havrådgiver i Greenpeace Norge, Halvard Raavand.

– Norske myndigheter må sørge for at vi får en sterk og helhetlig FN-avtale for å beskytte internasjonale havområder, sier Raavand.

Mangler internasjonalt regelverk

Nesten halvparten av kloden vår er havområder utenfor nasjonale grenser, såkalt internasjonalt farvann, men det finnes ikke noe internasjonalt regelverk som regulerer bruken, påpeker Greenpeace.

I stedet er områdene er underlagt et “virvar av regionale regelverk”, og flere områder er ikke regulert i det hele tatt. Under 1 prosent av verdens internasjonale hav er har tilstrekkelig vern, ifølge organisasjonen.

– Store tap av sjøfugler, skilpadder, haier og marine pattedyr viser at systemet for å beskytte naturen ikke fungerer og at FN må fikse dette snarest. Denne rapporten beskriver hvordan et nettverk av marine verneområder kan rulles ut i internasjonalt farvann og beskytte arter fra utryddelse og hjelpe dem til å overleve i et miljø som raskt endrer seg, sier Roberts.

Greenpeace-rapporten kan lastes ned her.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!