Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

30 prosent av verdens hav må vernes innen 2030, i følge ny Greenpeace-rapport

hval_greenpeace_040419-696x420
Foto: Greenpeace

Greenpeace mener Norge må ta en lederrolle for å få på plass en FN-avtale for marint vern.

Greenpeace lanserte i dag en rapport som slår fast at 30 prosent av verdens internasjonale havområder bør vernes innen 2030. Lanseringen av rapporten skjer mens  verdens land er samlet i FN for å forhandle om en global hav-avtale.

Det er uavhengige forskere fra universitetene i York, Oxford, Edinburgh og Salford som sammen med Greenpeace står bak rapporten 30×30: A Blueprint For Ocean Protection.

Rapporten viser, skriver Greenpeace, hvordan internasjonale havområder bør vernes for å bevare naturen og minimere påvirkningen fra klimaendringer, havforsuring, overfiske og plastforurensning.

– Vi er overrasket over hvor raskt utarmingen av viktige og spektakulære arter i internasjonale farvann skjer, sier Callum Roberts, professor i marinbiologi ved Universitet i York og en av forfatterne av rapporten.

Tar Erna Solberg på ordet

Greenpeace mener at Norge må ta en aktiv rolle i FN for å etablere et overordnet globalt forvaltningsorgan som regulerer vern og bærekraftig forvaltning i internasjonalt farvann.

Statsminister Erna Solberg utalte i fjor at “store områder i verdenshavene preges av ville vesten-tilstander, uten regulering”.

– Vi står i fare for å ødelegge og tømme havene våre for ressurser. Verden står akkurat nå overfor en historisk mulighet til å få på plass et regelverk som tar bedre vare på havet, sier havrådgiver i Greenpeace Norge, Halvard Raavand.

– Norske myndigheter må sørge for at vi får en sterk og helhetlig FN-avtale for å beskytte internasjonale havområder, sier Raavand.

Mangler internasjonalt regelverk

Nesten halvparten av kloden vår er havområder utenfor nasjonale grenser, såkalt internasjonalt farvann, men det finnes ikke noe internasjonalt regelverk som regulerer bruken, påpeker Greenpeace.

I stedet er områdene er underlagt et “virvar av regionale regelverk”, og flere områder er ikke regulert i det hele tatt. Under 1 prosent av verdens internasjonale hav er har tilstrekkelig vern, ifølge organisasjonen.

– Store tap av sjøfugler, skilpadder, haier og marine pattedyr viser at systemet for å beskytte naturen ikke fungerer og at FN må fikse dette snarest. Denne rapporten beskriver hvordan et nettverk av marine verneområder kan rulles ut i internasjonalt farvann og beskytte arter fra utryddelse og hjelpe dem til å overleve i et miljø som raskt endrer seg, sier Roberts.

Greenpeace-rapporten kan lastes ned her.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT