Nå er Ryanair inne på verstinglisten for klimagassutslipp – sammen med kullkraftselskapene

Ryanair er nå på topp 10-listen over Europas klimaverstinger. Foto: Wikimedia Commons.
Annonse
ryanair_040419-696x433
Ryanair er nå på topp 10-listen over Europas klimaverstinger. Foto: Wikimedia Commons.

Det irske flyselskapet Ryanair har nå inntatt 10. plassen på den ikke særlig flatterende listen, som baserer seg på offisielle tall fra EU.

De 10 verste selskapene i Europa til å slippe ut klimagasser har «alltid» vært kullselskaper. Men ikke nå lenger.

Nettverket Transport & Environment har europeiske miljøorganisasjoner som medlemmer, deriblant Naturvernforbundet i Norge.  De sier at Ryanairs inntog blant de verste klimagassutslipperne gjenspeiler at Europa ikke har klart å få på plass effektive tiltak for å få kontroll med de galopperende utslippene fra flysektoren, som heller ikke betaler avgifter på drivstoff eller moms på billetter.

Statistikken viser at klimagassutslippene fra flytrafikk økte med 4,9 % i Europa ifjor, og med 26,3 % de siste fem årene. Det står i kontrast til de andre næringssektorene som har utslipp – der var det et samlet fall i 2018 på 3,9 %.

Ryanair økte sine utslipp med 6,9 % i fjor. Dermed ble totalen slik at de inntok plass nr 10, slått av 7 tyske kullkraftverk, et bulgarsk og et polsk. Det polske, det beryktede Belchatow, representerer den aller største kilden til klimagassutslipp i Europa.

LES OGSÅ: FNs organ for flytrafikk blokkerer klimakritikk

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Sjefen for avsnittet for flytransport i T&E, Andrew Murphy, kommenterer nyheten om Ryanair slik:

– Når det gjelder klima, er Ryanair det nye kullet. Denne trenden vil vare helt til Europa innser at denne underbeskattede og underregulerte sektoren må strammes opp. Det må begynne med en avgift på kerosen og innføring av reguleringer som tvinger flyselskaper til å gå over til flydrivstoff uten utslipp.

Skylden legges på myndigheter som følger en kontroversiell plan i FN-regi – Corsia – for utslipp fra flytrafikk, men som er en kvotebasert plan som tillater utslippene å vokse.

Det blir satt store spørsmålstegn ved den miljømessige effekten av kvotesystemet.

– Flytransport er den største klimafloppen i Europa, Det verste vi kan gjøre som en respons på dette er å sette alt vårt håp  inn på ett system – et kvotesystem – som gir flyselskapene lisens til å vokse uten noen grenser. Men dette er nøyaktig hva flyselskapene har kokt i hop hos det industridominerte byrået i FN for flyvning. Tiden er inne for en stor endring i politikken for flytrafikk, sier Andrew Murphy.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!