Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Presidenten i Rwanda løslater 367 kvinner og jenter som har vært fengslet for abort

15461073328-cb1b717b71-k
President Paul Kagame i Rwanda benåder hundrevis av kvinner og jenter fengslet for abort. Abortlovgivningen er også blitt myket opp og abort er nå tillatt under visse omstendigheter. Foto: Flickr / Veni

367 kvinner og jenter i Rwanda som soner straff for å ha foretatt ulovlig abort, bidratt til utførelse av abort, eller for drap på foster løslates nå fra fengsel.

Det skriver Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (Fokus) på sine nettsider i dag.

Fram til august 2018 hadde Rwanda en bestemmelse i straffeloven som kriminaliserte abort. En lovendring har myket opp bestemmelsen slik at det nå innvilges abort der hvor graviditeten er et resultat av voldtekt, incest, tvangsekteskap, eller der hvor graviditeten medfører helserisiko for mor eller fosteret.

Aktivister berømmer presidenten

I et regjeringsmøte 3. april brukte president Paul Kagame sin rett til å kunne benåde personer fra fengsel og videre soning. Han valgte å benåde 367 kvinner og jenter som har vært fengslet og har sonet straffer etter den tidligere straffelovsbestemmelsen.

Menneskerettighetsaktivister i Rwanda berømmer presidenten for å ha gjort dette og for å bidra til at lovgivningen i Rwanda samsvarer med regionale og internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

Kvinner og jenter fengsles fortsatt

Samtidig påpeker Tom Mulisa, leder for the Great Lakes Initiative for Human Rights, i et intervju med avisen The Guardian, at mer må gjøres for å få ned antallet kvinner og jenter som fengsles selv etter lovendringen.

— Det er en tendens til at kvinner og jenter som oppsøker helsehjelp etter spontanabort siktes for spedbarnsdrap og mord. Det å fengsle kvinner for å oppsøke helsehjelp er et klart brudd på menneskerettighetene, sier han.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT