Presidenten i Rwanda løslater 367 kvinner og jenter som har vært fengslet for abort

President Paul Kagame i Rwanda benåder hundrevis av kvinner og jenter fengslet for abort. Abortlovgivningen er også blitt myket opp og abort er nå tillatt under visse omstendigheter. Foto: Flickr / Veni
Annonse
15461073328-cb1b717b71-k
President Paul Kagame i Rwanda benåder hundrevis av kvinner og jenter fengslet for abort. Abortlovgivningen er også blitt myket opp og abort er nå tillatt under visse omstendigheter. Foto: Flickr / Veni

367 kvinner og jenter i Rwanda som soner straff for å ha foretatt ulovlig abort, bidratt til utførelse av abort, eller for drap på foster løslates nå fra fengsel.

Det skriver Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (Fokus) på sine nettsider i dag.

Fram til august 2018 hadde Rwanda en bestemmelse i straffeloven som kriminaliserte abort. En lovendring har myket opp bestemmelsen slik at det nå innvilges abort der hvor graviditeten er et resultat av voldtekt, incest, tvangsekteskap, eller der hvor graviditeten medfører helserisiko for mor eller fosteret.

Aktivister berømmer presidenten

I et regjeringsmøte 3. april brukte president Paul Kagame sin rett til å kunne benåde personer fra fengsel og videre soning. Han valgte å benåde 367 kvinner og jenter som har vært fengslet og har sonet straffer etter den tidligere straffelovsbestemmelsen.

Menneskerettighetsaktivister i Rwanda berømmer presidenten for å ha gjort dette og for å bidra til at lovgivningen i Rwanda samsvarer med regionale og internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

Kvinner og jenter fengsles fortsatt

Samtidig påpeker Tom Mulisa, leder for the Great Lakes Initiative for Human Rights, i et intervju med avisen The Guardian, at mer må gjøres for å få ned antallet kvinner og jenter som fengsles selv etter lovendringen.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— Det er en tendens til at kvinner og jenter som oppsøker helsehjelp etter spontanabort siktes for spedbarnsdrap og mord. Det å fengsle kvinner for å oppsøke helsehjelp er et klart brudd på menneskerettighetene, sier han.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og vi har ingen bindingstid. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!