Verdens største solkraftverk ligger i Egypt og skrus på i år

Fra Benban-anlegget i Egypt. Foto: Scatec Solar
Annonse
benban070519_2
Fra Benban-anlegget i Egypt. Foto: Scatec Solar

Det meste er nå ferdig i Benban-solanlegget, og noe er allerede i drift. Norske Scatec Solar er en betydelig leverandør til anlegget.

Solkraftanlegget Benban som har en samlet kapasitet på 1,6 GWh, ligger sør i landet ved Aswan, og det har kostet om lag 18 milliarder kroner å bygge. Finansieringen har delvis skjedd gjennom Verdensbanken og International Finance Corporation.

– Reformene i Egypts energisektor har åpnet opp en større dør for investeringer fra privat sektor, sa presidenten i Verdensbanken, David Malpass, under et besøk på anlegget nylig.

Noen deler av kraftverket er allerede i drift, mens andre deler undergår testing.

I dag er kun 3 prosent av Egypts energiforbruk dekket levert fra fornybare kilder, ifølge Reuters. Egypts mål for fornybar energi er en andel på 20 prosent innen 2022 og 40 prosent innen 2035.

Panelene fanger sol fra begge sider

Det norske selskapet Scatec Solar er med og bygger Benban solkraftverket, gjennom byggingen av seks delanlegg som skal levere 400 MWp. Partnere til Scatec Solar i Egypt-prosjektet er KLP Norfund og Africa 50.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Konsernsjef i Scatec Solar, Raymond Carlsen, sier at det er en milepæl for selskapet å koble det egyptiske solkraftverket til nettet.

– Dette er også vårt første kraftverk med tosidige solpaneler som fanger inn sola fra begge sider, slik at den samlede energigenereringen øker, sier Carlsen på selskapets hjemmesider.

Bare de seks delanleggene som Scatec Solar er med og bygger vil føre til at det spares 350.000 tonn CO2 årlig, og de vil forsyne energi til over 420.000 egyptiske husstander.

Scatec Solar deltar i konstruksjon av solkraftanlegg i en rekke andre land; Argentina, Brasil, Tsjekkia, Honduras, Jordan, Malaysia, Mozambique, Rwanda, Sør-Afrika og Ukraina.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!