Varsler varmere sommer enn normalt i Arktis

Annonse

arktis_temp_2019_sommer-696x489

Varselet kommer fra Pan-Arctic Climate Outlook Forum. For Arktis blir det i så fall en oppfølger fra 2018, hvor mesteparten av området var varmere enn normalt.

Med normalt menes gjennomsnittet for hver måned i perioden 1981-2010. Det er Meteorologisk Institutt (MI) som melder dette.

Også sist vinter var varmere enn normalt for mesteparten av Arktis. Perioden november 2018 til januar 2019 hadde høyere gjennomsnittstemperaturer enn normalt for nesten hele Arktis, og Øst-Sibir opplevde sin nest varmeste vinter som er observert.

Blir varmere enn normalt i hele Arktis

I februar, mars og april var temperaturene høyere enn normalt, med unntak av den østlige delen av Kanadisk Arktis, der temperaturene var lavere enn normalt.

For sommeren som står foran oss ventes  det høyere temperaturer enn normalt i hele Arktis i perioden juni til august 2019 (se illustrasjon). Det forventes mindre sjøis for mesteparten av Arktis, med unntak av Grønland og Kanadisk Arktis, ifølge varselet.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Arktisk klimasenter med sesongvarsel

På grunn av konsekvensene av klimaendringer har WMO tatt initiativ til opprettelse av et arktisk klimasenter som produserer sesongvarsler for Arktis. Sesongvarslene støtter opp om risikohåndtering, klimatilpasning, politikk og beslutningstaking i klimasensitive områder i Arktis. PARCOF blir holdt to ganger i året: en gang om våren for varsling av sommersesongen, og som et virtuelt møte om høsten for varsling av vintersesongen.

FAKTA om PARCOF

MI representerer Norge i  Pan-Arctic Climate Outlook Forum (PARCOF), som er en del av et internasjonalt initiativ og en kjerneaktivitet i nettverk for Arktisk klimasenter (Arctic Regional Climate Centre Network, https://arctic-rcc.org/).

Nettverket følger klimasenterkonseptet til Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO), og jobber for å forbedre varsling av vær, klima og sjøis i en region som går gjennom en svært rask miljøendring.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!