Naturvernforbundet slutter seg til klimasøksmålet. Saken skal opp i lagmannsretten i november

Foto: Naturpress / Wikimedia Commons / Anne-Sophie Ofrim.
Annonse
ask_lundberg_borgarting_260519-696x448
Foto: Naturpress / Wikimedia Commons / Anne-Sophie Ofrim.

Naturvernforbundets landsstyre har enstemmig besluttet å inngå som partshjelp i Folkets klimasøksmål mot staten.

Ankesaken i klimasøksmålet mot staten, fremmet av Greenpeace Norge og Natur og Ungdom, med Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA) som partshjelp, kommer opp i Borgarting lagmannsrett 5. november.

Nå har et enstemmig landsstyre i Naturvernforbundet besluttet inngå som partshjelp på linje med BKA:

– Dette er et historisk søksmål, og jeg er stolt over at Naturvernforbundet nå inngår som partshjelp i århundrets rettssak, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet i en melding som er publisert.

Klimasøksmålet ble fremmet i 2016, og ble behandlet Oslo tingrett november 2017.

I første rettsinstans ble staten frifunnet for oljetildelingene i Barentshavet, hovedsakelig fordi utslippene fra norsk olje som brennes i utlandet ikke ble regnet som Norges ansvar. Samtidig vant saksøkerne frem på at grunnlovens paragraf 112 er en rettighetsparagraf som ansvarliggjør myndighetene.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

LES OGSÅ: Artikkel- og kommentarserie i Naturpress fra første runde i rettssaken i Oslo tingrett

– For første gang i norsk historie må staten stå til ansvar for brudd på Grunnlovens paragraf 112. Selv om staten ble frikjent i første runde har vi stor tro på at det er mulig å vinne frem, og vi håper vi nå kan bidra til det, sier Ask Lundberg.

Greenpeace og Natur og Ungdom ønsker ikke uventet Naturvernforbundet varmt velkommen som aktiv støttespiller.

– Kampen mot oljeleting er en del av en raskt voksende bevegelse, det er fantastisk å ha Naturvernforbundet med på laget. Klimakrisen gjør dette viktigere enn noen gang, og vi gleder oss til å kjempe videre for at Norge og regjeringen tar ansvar for utslippene norsk olje påfører verden, sier leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym.

Lederen i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, viser til det globale momentet i klimasaken.

– Ungdom over hele verden arrangerer nå massive protester mot politikere som raner framtida fra oss. Gjennom klimasøksmålet tar vi denne kampen til retten. Vi er veldig glad for at Naturvernforbundet blir med som partshjelp slik at både unge og voksne står sammen i kampen mot grunnlovsstridig oljeboring, sier Eiterjord.

I et klimasøksmål i Nederland i fjor høst tapte den nederlandske staten anken mot saksøkerne i den såkalte Urgenda-saken. Dommen ble at staten må kutte klimagassutslippene i landet med 25 prosent innen 2020.

LES OGSÅ: Artikkel- og kommentarserie i Naturpress fra første runde i rettssaken i Oslo tingrett

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!