Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Aldri før har så mange mennesker vært på flukt. En dobling på 20 år, i følge UNHCR

DSC_7360
Aldri før har det blitt registrert så mange flyktninger globalt. Dette bildet er fra Etiopia, hvor 3,2 millioner er fordrevne internt i landet. Foto: Flyktninghjelpen

Publisert 19. juni kl 20:38. Oppdatert 20. juni kl 17:10.

Over 70 millioner mennesker er på flukt verden over, det høyeste tallet som er registrert noensinne, viser en ny oversikt. Det er nå dobbelt så mange mennesker på flukt som for 20 år siden.

Hver dag tvinges 37.000 mennesker på flukt fra sine hjem, i følge Flyktningregnskapet 2019, som utgis av FNs høykommissær for flyktninger og norske Flyktninghjelpen. 

— Kun 600.000 flyktninger kunne i fjor returnere til sine hjem, sa Pål Nesse på lanseringen av Flyktningregnskapet i Oslo, onsdag 20. juni. — Det blir ikke fred, og folk kan ikke reise trygt hjem.

70 millioner mennesker var på flukt i verden ved utgangen av 2018, viser tall FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) la frem onsdag 19. juni, dagen før Verdens flyktningdag. Dette er 2,3 millioner flere mennesker enn i fjor.

— Det store antallet flyktninger er på flukt i eget land, eller til et naboland. Ja, noen kommer til Europa, og Tyskland har vært rause, sa Nesse på rapportlanseringen i dag.

Flyktningregnskapet 2019
Flyktningregnskapet 2019 ble lansert i Oslo dag. Pål Nesse til høyre. Foto: Terje Karlsen

De fem landene som tar i mot flest flyktninger:

 • Tyrkia (3,9 millioner)
 • Jordan (3,0 millioner)
 • Libanon (1,4 millioner)
 • Tyskland (1,4 millioner)
 • Pakistan (1,4 millioner)

De fem landene som flest har flyktet fra:

 • Syria (6,7 millioner)
 • Palestina (5,6 millioner)
 • Afghanistan (2,7 millioner)
 • Sør-Sudan (2,3 millioner)
 • Myanmar (1,1 millioner)
statistikk-2019
Antall mennesker på flukt, 2010-2019. Kilder: UNHCR, UNRWA, IDMC

Etiopia er landet med flest nye fordrevne

 Det internasjonale samfunnet må gi trygghet til familier på flukt, og ikke bygge murer for å sperre flyktningene ute. Rike land huser nå bare 16 prosent av verdens flyktninger, fredsdiplomatiet svikter og nye, brutale kriger kommer på toppen av de uløste konfliktene, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland, som denne uka besøker fordrevne familier i Etiopia.

Ingen velger å bli fordrevet. Ingen velger å flykte fra hjemmet sitt med kun de klærne de står og går i. Flyktninger er fanget i en ond spiral som de verken var med på å lage eller har mulighet til å unnslippe. De lidelsene jeg har sett her i Etiopia er hjerteskjærende, sier Egeland i en pressemelding.

Totalt er rundt 3,2 millioner mennesker drevet på flukt innad i Etiopia på grunn av konflikter og tørke. De store fordrivelsene har satt et enormt press på landet. I tillegg huser Etiopia 900.000 flyktninger, for det meste fra nabolandene Sør-Sudan, Somalia og Eritrea.

Vi trenger en helomvending. Rikere land må ta sin del av ansvaret, grave dypere i lommene sine og være med å støtte generøse mottakerland som Etiopia slik at vi kan begrense lidelsene til millioner av mennesker på flukt, sier Egeland.

FAKTA: Flyktningregnskapet 2019

 • 70,8 millioner mennesker er fordrevet fra sine hjem globalt, det høyeste tallet noen gang registrert. Av disse er 41,3 millioner internt fordrevne, ifølge tall fra Flyktninghjelpen senter for internt fordrevne (IDMC), og nesten 30 millioner er flyktninger og asylsøkere, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
 • Av disse 70,8 millioner er 3,5 mill asylsøkere. 20,4 mill er FN-flyktninger under UNHCR-mandat.
 • Totalt er det nå 2,3 millioner flere mennesker på flukt enn ved utgangen av 2017 og dobbelt så mange som for to tiår siden.
 • De største mottakerlandene for flyktninger er Tyrkia (3,7 millioner), Pakistan (1,4 millioner) og Uganda (1,2 millioner).
 • Bare i 2018 ble 13,6 millioner mennesker drevet på flukt på grunn av krig og forfølgelse.

Kilde: UNHCR og Flyktninghjelpen

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT