Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Nordhordland blir Norges første biosfæreområde, utnevnt av Unesco

Nordhordaland UNESCO
Delegasjonen fra Nordhordland jublet i Paris onsdag. Foto: Nordhordlandbiosphere.no.

Nordhordland blir nå del av et stort internasjonalt nettverk med nesten 700 biosfæreområder som arbeider for å bli gode eksempler på bærekraftig utvikling.

– Jeg mener biosfæreområdet vil bidra positivt til en bærekraftig utvikling i Nordhordland og ser fram til å følge med på resultatene. Nordhordland regionråd og Universitetet i Bergen har jobbet lenge med søknaden. Det er bra at de har lykkes med å få biosfæreområdet godkjent, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en melding på departementets hjemmesider.

Nordhordland Biosfæreområde ønsker å bidra til en samfunnsutvikling der naturmangfold og bærekraftig bruk av naturressursene sikres, samtidig som lokal kultur og identitet ivaretas.

Sverige – som fra før har hele fem biosfæreområder – fikk denne gangen godkjent to nye. Det var 19. juni at verden fikk 18 nye biosfæreområder.

Lokalt initiativ

Utnevnelsen skjedde i Paris på onsdag, hvor en delegasjon fra Nordhordland var til stede og kunne juble, med ordfører på Osterøy, Jarle Skeidsvoll, i spissen.

– Vi mente at vi hadde en svært god søknad og hadde tro på at vi skulle lykkes, men det var likevel en fantastisk opplevelse da det endelige vedtaket ble gjort kjent, sier Skeidsvoll, som også er leder for styringsgruppa for biosfæreprosjektet. – Jeg er overbevist om at dette vil få stor betydning for hele regionen, sier han.

Den norske UNESCO-kommisjonen, med leder Tora Aasland i spissen, har over lang tid støttet søknaden fra Nordhordland:

— I Norge er kanskje UNESCOs verdensarvstatus mest kjent, men jeg håper Nordhordlands utnevnelse gjør at flere også blir kjent med UNESCOs biosfæreområder. Det var på tide at Norge fikk et biosfæreområde og Nordhordland sitt samarbeid med lokalsamfunn og forskere er et eksempel til etterfølgelse. På vegne av Den norske UNESCO-kommisjonen vil jeg gratulere, sier Aasland i en uttalelse.

mab2019_norway_nordhordland_04-1-1024x682
Samspillet mellom miljø og lokalsamfunn i Nordhordaland var det som gjorde at Unesco utnevnte området til Norges første offisielle biosfæreområde. Foto: UNESCO/Evind Senneseth/Gulen/Nordhordland Biosphere Reserve

Unescos “Man and the Biosphere program (MAB)”

Man and the Biosphere (MAB) er et vitenskapelig program under Unesco som skal bidra til bærekraftig utvikling og til en forskning som støtter utviklingen.

Universitetet i Bergen har etablert et Unesco-professorat i bærekraftig arv og miljøforvaltning for å styrke samarbeidet med Nordhordland. Biosfæreområdene samarbeider og utveksler erfaringer om bærekraftig utvikling basert på lokale ressurser og kunnskap. De 700 biosfæreområdene skal også være gode eksempler som andre kan lære av.

Nordhordland regionråd og Universitetet i Bergen har samarbeidet om å etablere et biosfæreområde siden 2013, opplyser KLD. Regionrådet og de elleve kommunene står sammen bak ønsket om å bli biosfæreområde.

Hovedformål i søknaden er: “Nordhordland Biosfæreområde skal byggje på det beste frå fortida og legge til rette for ein framtidsretta samfunnsutvikling som sikrar ein berekraftig bruk av alle typar ressursar- til nytte og glede for befolkninga i dag, og for kommande generasjonar”. Lurer du på hva et biosfæreområde egentlig er for noe? Les mer på nettsidene til Nordhordlands biosfæreområde

 

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT