Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Over 700 forskere og teknologer med opprop mot «drapsroboter»

Lytt til oss
Initiativtakere til oppropet mot autonome våpensystemer: Fra venstre: Lene Grimstad leder temagruppen autonomisering av krig i Norges Fredslag, Torgeir Waterhouse er direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Pinar Heggernes er professor og leder av Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen, Helge Langseth er professor ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU, Morten Irgens er prorektor ved OsloMet. Foto: Lytt til oss / Thomas Floyd / NTNU / OsloMet (Wanda Nathalie Nordstrøm).

Over 700 akademikere, forskere og teknologer har nå signert opprop mot automatiske våpensystemer. Antallet stiger for hver dag, i det som nå sprer seg til å bli et omfattende opprop fra fagfolk. 

“Vi som har signert dette oppropet ønsker å uttrykke bekymring for utviklingen av dødelige autonome våpensystemer. Vi er enige om at beslutningen om å ta et menneskeliv aldri skal overlates til en maskin”.

Flere av Norges ledende forskere på feltet har underskrevet oppropet som går under navnet Lytt til oss. Mange profilerte forskere og akademikere står på listen, inkludert flere rektorer i universitets- og høyskolesektoren: Curt Rice (rektor OsloMet), Johann Roppen (rektor Høgskulen i Volda), Arne H. Krumsvik (rektor Høyskolen i Kristiania), Ole Gustavsen (rektor Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo), Anne Husebekk (rektor UiT – Norges arktiske universitet), Sunniva Whittaker (påtroppende ved UiA – Universitetet i Agder) og Frank Reichert (rektor ved UiA).

“Utviklingen av kunstig intelligens er gjennomgripende i samfunnet. Våpenindustrien og militæret er naturligvis ikke uberørt.” [..] “Nå blir våpen autonome, og tar selv avgjørelser om å skyte.”

Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen, i en kronikk i Morgenbladet 16. juni

Av andre kjente navn som har underskrevet finner vi Aksel Tjora (NTNU), Nils Butenschön (UiO), Lars Fr. H. Svendsen (UiB), Jill Walker Retterberg (UiB), Lars Gule ved Oslomet og Heidi Austlid,  administrerende direktør i IKT-Norge.

— Den teknologiske utviklingen peker mot en fundamental endring av krigføring og konflikter. I tillegg peker den relativt lave kostnaden mot raskere produksjon, utplassering og uønsket spredning. Kloden kan bli et mye farligere sted, sier en av oppropets initiativtakere Morten Irgens på oppropets egne nettsider.

Også norske militære fagfolk advarer:

— Som småstat bør vi være opptatt av internasjonal regulering av noe som kan påvirke oss i så stor grad som autonome våpen, sier oberst Gjert Lage Dyndal. Han er dosent ved Forsvarshögskolan i Sverige, og også fagprofil tilknyttet UTSYN – forum for norsk utenriks og sikkerhet.

Les også: “Et militærteknologisk kappløp er på gang»

X-47B UCAS
X-47B er et ubemmanet fly, designet for operasjoner fra hangarskip. Foto: Northrop Grumman

Internasjonalt er kampanjen mot såkalte drapsroboter omfattende, og også FNs generalsekretær har engasjert seg i saken:

— For meg er meldingen klar – maskiner med makt og eget skjønn til å ta menneskeliv er politisk uakseptabelt, moralsk forkastelig og bør forbys gjennom internasjonal lov, uttalte António Guterres i forbindelse med et ekspertmøte i Genève i mars i år.

 

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT