Elvestuen om Norges CO2-utslipp: — Alt må vekk. Naturvernforbundet ber Stortinget støtte opp

Naturvernforbundets Silje Ask Lundberg ber Stortinget følge opp Ola Elvestuens ambisiøse mål. Foto: Venstre, Naturvernforbundet
Annonse
Design uten navn (1)
STILLER KRAV: Naturvernforbundets Silje Ask Lundberg ber Stortinget følge opp Ola Elvestuens ambisiøse mål. Foto: Venstre, Naturvernforbundet

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen mener CO2-utslippene må ned med 90-95 prosent innen 2050. Naturvernforbundet ber Stortinget om å støtte Elvestuens ambisiøse mål-

— Verden skal til netto null utslipp, og da må vi også ned med 90-95 prosent. Da er det stort sett bare husdyra igjen.

Det er klima- og miljøminister Ola Elvestuen som uttalte dette til Dagbladet denne uka.

Naturvernforbundet oppfordrer nå alle partiene på Stortinget til å støtte klima- og miljøminister Ola Elvestuens forslag i et intervju med Dagbladet om å endre Norges klimamål til 90-95 prosent utslippskutt innen 2050, uten kvotekjøp.

— Elvestuens forslag til endring i klimaloven er en betydelig bedring, fordi han nå foreslår at klimakuttene skal komme uten kjøp av klimakvoter. Og i tillegg økes målet med 10 prosent, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding i dag.

Naturvernforbundet krever at dette følges opp med tydelige og ambisiøse kortsiktige klimamål og -tiltak:

— Innen de nye klimamålene skal nås, har Ola Elvestuen fylt 80 år. Det er nå, i det neste tiåret, de største klimakuttene må skje dersom vi skal holde oss innenfor 1,5 graders målet, sier Ask Lundberg.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

— Folk må ta inn over seg at vi skal slutte helt med fossile drivstoff. Fra motorsaga til cruiseskipet. Alt må vekk. Ikke til 2030, men til 2050.

Ola Elvestuen til Dagbladet denne uka.

— Tiltak haster enda mer!

— Ambisiøse mål må følges opp med ambisiøse tiltak. Regjeringen holder krisemøter om bompenger, men det vi egentlig trenger er en krisepakke for klima og natur som kutter utslipp i alle sektorer, satser på tog fremfor fly, og slutter denne regjeringens rekordutdelinger for ny oljeutvinning, sier Lundberg.

— Vi trenger en grønn, rettferdig omstilling som skaper hundretusenvis av nye arbeidsplasser i grønne næringer som Norge skal leve av i framtida, sier Ask Lundberg.

Naturvernforbundet minner Elvestuen og hans regjeringspartnere om at nye tiltak haster enda mer enn nye mål.:

— Norge har lenge vært god på langsiktige mål. Men regjeringen bommet totalt på våre 2020-mål om 30 prosent kutt. I 2018 økte utslipp. Derfor må vi ha ambisiøse, bindende klimamål for alle sektorer med årlige klimabudsjetter, og minst 53 prosent utslippskutt i Norge innen 2030, sier Ask Lundberg.

Fakta om utslipp:

  • FNs klimapanel slår fast at verdens klimagassutslipp må halveres innen 2030 på vei mot «netto nullutslipp» i 2050 for å unngå katastrofale klimaendringer. Land som Storbritannia har allerede vedtatt et slikt mål.
  • I Parisavtalen er verdens land enige om at temperaturen på kloden ikke må stige mer enn to grader før århundret er over. I tillegg skal de gjøre alt de kan for at den ikke skal stige mer enn 1,5 grader.
  • I snitt slipper alle mennesker i verden ut 4,9 tonn CO2 hvert år. Gjennomsnittsnordmannen nær dobler dette, med et gjennomsnitt på 9,3 tonn CO2 per år.
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!