Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Rouba Mhaissen mottar årets Raftopris for sitt arbeide for syriske flyktninger i Libanon

Raftoprisen 2019 er tildelt syrisk-libanesiske Rouba Mhaissen. Hun leder en organisasjon som arbeider for å bedre livssituasjonen for syriske flyktninger i Libanon, med et særlig blikk på kvinner og barn.

Dr. Rouba Mhaissen (31) er en syrisk-libanesisk økonom, forsker og aktivist som arbeider for flyktningenes menneskerettigheter.

Rafopris-vinneren er grunnlegger og leder av sivilsamfunnsorganisasjonen Sawa for Development and Aid (Sawa) som arbeider med å forbedre livssituasjonen til syriske flykninger i Libanon, med et særskilt fokus på barn og kvinner. Mhaissen leder Sawas arbeid med å dokumentere flyktningers erfaringer og levekår, med et spesielt fokus på syrere som blir tvangsreturnert.

Transit-skribent Mariam Kriollos bor og jobber i Beirut, hun mener tildelingen er svært vel fortjent:

— Mhaissens arbeide kommer fra et enormt engasjement og medfølelse for syriske flyktninger, helt siden konflikten startet. Jeg husker når hun ble plukket ut til en av Forbes 30 under 30. Når årets pris ble offentliggjort tenkte jeg umiddelbart at hun var presis riktig kvinne for denne anerkjennelsen, sier Kirollos. 

Situasjonen i Libanon

Libanon med 4,5 millioner innbyggere, er vertskap for anslagsvis 1,5 millioner syrere fordrevet av borgerkrigen, den største andelen flykninger i forhold til innbyggertall i verden. Siden borgerkrigen brøt ut i 2011, har den libanesiske regjeringen opprettholdt åpne grenser for syrere på flukt. Landet befinner seg nå i en økonomisk krise, og myndighetene legger mye av skylden på syrere som har søkt tilflukt i Libanon.

Stadig flere er tvunget til å returnere til Syria gjennom en kombinasjon av restriktiv politikk og diskriminering. Ulovlig utkasting fra boliger, trakassering, trusler og fysiske angrep gjør at mange ikke har annet valg enn å reise tilbake. Ved ankomst til Syria utsettes mange for vilkårlige arrestasjoner, avhør og tortur. Syriske flyktninger i Libanon blir marginalisert og mange opplever å stå overfor et umulig valg – om de skal bli eller vende tilbake.

Dette skriver Raftostiftelsen om årets tildeling:

«Med Raftoprisen 2019 ønsker Raftostiftelsen å løfte frem Rouba Mhaissen og Sawas arbeid for å fremme menneskerettighetene til folk på flukt og deres rett til å bli inkludert i diskusjoner om sin egen fremtid. Mhaissens stemme både lokalt, nasjonalt og internasjonalt er et viktig bidrag for å forstå hvordan mennesker på flukt marginaliseres og nektes grunnleggende menneskerettigheter.

Raftostiftelsen oppfordrer Libanon til å ratifisere Flyktningkonvensjonen fra 1951 og oppfylle sine forpliktelser til de ulike menneskerettighetskonvensjonene de har ratifisert. Libanon er rettslig forpliktet til ikke å foreta deportasjoner i henhold til den libanesiske grunnloven, samt Non refoulement-prinsippet og Artikkel 3 i torturkonvensjonen, som Libanon ratifiserte i 2000.

Ved å tildele Rouba Mhaissen Raftoprisen 2019, ønsker Raftostiftelsen å løfte frem at alle, ikke bare personer med et statsborgerskap, skal sikres rettslig beskyttelse og grunnleggende menneskerettigheter. Vi ber alle stater, internasjonale organer og frivillige organisasjoner om å ta et felles ansvar for å yte humanitær hjelp i akutte og langvarige kriser. Velstående og demokratiske stater har et særskilt ansvar for å ivareta mennesker på flukt.

Den nåværende internasjonale forsømmelsen av menneskerettighetene til folk på flukt må stoppe. På kort sikt må høyinntektsland bidra med økonomisk støtte til vertsland som i dag er pålagt et stort ansvar for å ivareta nykommere. På lang sikt må det jobbes fram forpliktende internasjonale avtaler om ansvarsfordeling for omplassering, hjelp til hjemreise eller lokal integrering.»

Dette er Raftoprisen

  • Thorolf Raftos Minnepris tildeles årlig personer eller organisasjoner som forsvarer menneskerettigheter og demokrati.
  • Prisen har blitt utdelt hver år siden 1987.
  • I 2018 ble prisen tildelt den polske menneskerettighetsforkjemperen Adam Bodnar. I 2017 ble prisen tildelt Parveena Ahangar og Parvez Imroz som i flere tiår har kjempet mot vilkårlig maktmisbruk i Kashmir.
  • Prismottakerne mottar et diplom og en pris på 20 000 dollar. Prisen deles ut hvert år den første søndagen i november på Den Nationale Scene i Bergen.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT