Scandza Forum: Jødehat i sentrum på amputert konferanse

Annonse
Greg Johnson
Greg Johnson under fjorårets Sandza Forum i København. Han skulle tale også i år, men hans innlegg ble avlyst på grunn av motdemonstrasjonene utenfor. Foto: Skjermdump YouTube

Ingen nordmenn var til stede i lokalet da Scandza Forum arrangerte konferanse i København lørdag. Konferansen ble imidlertid kraftig amputert av demonstranter, som fant ut hvor konferansen skulle holdes. En lignende konferanse er planlagt i Oslo i starten av november.

100-200 svartkledte demonstranter gjorde sitt beste for å stoppe konferansen, som fant sted i Oliebladgade på Amager i København. Konferansen fant sted i regi av høyreekstreme Scandza Forum, som har arrangert flere lignende konferanser de siste to årene.

Konferansen ble avhold i lokalene til KFUM-KFUK, som også forsøkte å stanse arrangementet når de fant ut hvem som stod bak leieavtalen. Leietakerne hadde sagt til den kristne ungdomsorganisasjonen at de var en «tolkeforening», i følge dansk TV2. KFUM-KFUK har nå politianmeldt arrangørene.

Skjermbilde 2019-10-13 18.22.11
Opp mot et par hundre motdemonstranter prøvde å stanse arrangementet. Foto: Skjermdump Twitter / @Souidos

Siden starten av har Scandza Forum vært fokusert rundt temaer som rase, «hvit nasjonalisme» og frykt for at hvite vil bli et mindretall i USA og Europa.

Annonse

Tema for lørdagens konferanse var «nasjonal populisme». De annonserte talerne var amerikanske Greg Johnson og Mike Enoch, færøyske Fróði Midjord, britiske Mark Collett og Millenial Woes, kroatiske Tomislav Sunic og den danske islammotstanderen Rasmus Paludan.

Frodi Midjord er oppført som leder for Scandza Forum i Brønnøysundregisteret der Scandza Forum er oppført som forening med adresse i Bergen. Han var tidligere en av to verter i podcasten Me ne frego sammen med den svenske holocaustbenekteren og tidligere nynazisten Jonas de Geer.

Frodi Midjord
Frodi Midjord er leder for Scandza Forum i Norge, med adresse i Bergen, i følge Brønnøysund-registrene. Foto: Skjermdump YouTube

Mike Enoch som selv driver podcasten The Daily Shoah er en av flere tidligere gjester på Me ne frego. Andre gjester har inkludert Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen og Hans Olav Brendberg, som meldte seg ut av AKP og RV i 2004 etter at det ble satt igang en ekskluderingssak mot ham for å spre antisemittiske påstander.

For tiden driver Midjord youtubekanalen Guide to Kulchur som på sin side ser ut til å være tilknyttet Greg Johnsons nettsted og bokforlag Counter-Currents.

«Nye medier tar over»

I velkomsttalen sin snakket Frodi Midjord blant annet om hvordan nye medier var i ferd med å ta over for tradisjonelle, «løgnaktige» som ikke lenger kunne kontrollere narrativet og om hvordan de nye mediene hadde hjulpet bevegelsen konferansen var en del av.

Som eksempler på løgner trakk han fram artikkelen Paludan og jødehaterne som ble publisert på nettstedet Redox for en uke siden og som omhandlet de mange antisemittiske talerne som var annonsert på konferansen.

Ironisk nok er ikke Redox et tradisjonelt medie, men et nettsted drevet av en venstreorientert researchgruppe.

Antisemitter og islamhatere

Programmet for helgens konferanse i København hadde opprinnelig sentrale aktører fra ulike europeiske og amerikanske nasjonalistiske miljøer:

Greg Johnson er redaktør for nettstedet og forlaget Counter-Currents, som han var med å grunnlegge i 2010. Han har vært fast gjest på samtlige Scandza Forum-arrangementer siden starten i 2017. Tidligere konferanser har også vært annonsert på nettsiden til Counter-Currents. Formålet med Counter-Currents sies å være å drive metapolitikk, det vil si å endre kulturen og diskursen i samfunnet for å på den måten kunne endre politikken.

Det antirasistiske nettstedet Southern Poverty Law Center har beskrevet Greg Johnson som en ledende talsmann for «hvit nasjonalisme». Blant inspirasjonskildene hans er det europeiske «nye høyre» som også har vært viktig for identitær- og alt-right-bevegelsen, samt enda mer radikale stemmer som «den esoteriske hitleristen» Savitri Devi.

Som mange andre representanter for disse delene av ytre høyre er han negativ til kristendommen og likhetstanken som springer ut av denne, og ønsker å erstatte begge deler med en hierarkisk orden som setter ulikhet mellom mennesker i sentrum.

Som hvit nasjonalist ønsker Johnson å separere rasene ved og opprette en «hvit etnostat» i hele eller deler av Nord-Amerika. Afroamerikanere skal få en tilsvarende stat i deler av Sørstatene selv om han skal ha uttrykt tvil om hvorvidt disse er i stand til å styre seg selv. Etterkommere av innvandrere fra andre deler av verden skal på sikt sendes «hjem» igjen.

Ifølge Johnson har jødene vært «en eksistensiell trussel» mot den hvite rasen til alle tider. Siden andre verdenskrig har de særlig gjort skade ved å spre en fortelling om andre verdenskrig som setter holocaust i sentrum og som har vært egnet til å gi hvite kollektiv dårlig samvittighet.

Counter-Currents har lenge vært en rival for Arktos Media som drives av den svenske gruveaksjonæren Daniel Friberg. Scandza Forum kunne i starten betraktes som en mer radikal utfordrer til konferansene Identitär Ide som ble arrangert i samarbeid med Arktos Media og som hadde en mykere profil med fokus på kultur fremfor rase, men som ikke ser ut til å ha blitt arrangert siden 2017.

Mike Enoch som egentlig heter Michael Isaac Peinovich er en amerikansk blogger, radiovert og antisemitt som blant annet driver podcasten «The Daily Shoah». Enoch har omtalt svarte som «dyr» og «villmenn», og anses som oppfinner av «trippelparantesene» ((( )))) som brukes til å identifisere personer av jødisk avstamning. I august 2017 var Enoch en av deltakerne i «Unite the right»-demonsrasjonen i Charlottesville.

Mark Collett er en britisk nynazist og eksponent for «hvitt folkemord»-teorien, det vil si at det pågår en bevisst befolkningsutskiftning i Vesten. Av den grunn ønsker han å gjeninnføre mer tradisjonelle kjønnsroller slik at det blir født flere hvite barn. I et intervju i juli i år uttalte han seg positivt om Den Nordiske Motstandsbevegelsen, og mente Storbritannia hadde hatt godt av en lignende organisasjon.

Colin Robertson, kjent som Millenial Woes er en skotsk youtube-personlighet og antisemittisk konspirasjonsteoretiker.

Tom Sunic
Tomislav «Tom» Sunić, amderikansk forfatter og ytrehøyre-aktivist. Foto: Wikimedia / Sven Teschke / CC BY-SA 3.0 de

Tomislav (Tom) Sunic er en kroatisk-amerikansk forfatter og tidligere diplomat og akademiker, som har vært aktiv siden 1980-tallet og som representerer en bro mellom det eldre europeiske «nye høyre» og dagens «hvite nasjonalisme». Som Greg Johnson er han kritisk til jødisk-kristne verdier som han mener er opphav til liberalismen, og mener Vesten lider av et kulturelt tabu som hindrer oss i å kritisere jøder. Sunic er også leder for det hvite nasjonalistpartiet American Freedom Party.

Rasmus Paludan er en dansk samfunnsdebattant og leder for partiet Stram Kurs. Partiet ønsker å forby islam, og klarte ikke å bli valgt inn i Folketinget ved valget i 2019.  Det siste halvåret har Paludan holdt en lang rekke demonstrasjoner rundt i København der han blant annet har brent Koranen innsurret i bacon. I sommer var Paludan på besøk i Oslo i regi av minipartiet Selvstendighetspartiet der tidligere Alliansen-nestleder Bjørn Christian Rødal er aktiv.

Jødehat i sentrum

På grunn av demonstrasjonene fikk bare Mark Collett, Millenial Woes og Tom Sunic faktisk snakket under konferansen, som ifølge rapporter innenfra fikk et sterkt antisemittisk preg. Fokuset på jødene skilte seg fra fjorårets konferanse i København, der hovedfokuset var på «befolkningsutskifting» og der ingen av hovedtalerne eksplisitt nevnte jøder.

I innlegget sitt hevdet Tom Sunic blant annet at de seks millioner ofrene for de nazistiske massedrapene var en åpenbart løgn selv om han ikke gikk så langt som å fullstendig benekte folkemordet. Han hevdet også at opphavet til de fleste av den hvite rasens problemer var «en stamme vi ikke skal nevne navnet på» men som var kjennetegnet av «de små hattene» de gikk med. Sunic nyanserte dette til at det ikke var jødene som sådan som var problemet, men «superjøder» og grupper av jøder som befant seg i nøkkelposisjoner i media, bank- og pengevesen.

Både Mark Collett og Millenial Woes fortsatte på samme spor: Ifølge Millenial Woes var ikke problemet for tiden så mye innvandring eller «sosialister», som den samme «stammen».

Et sted for nettverking og erfaringsutveksling

I tillegg til hovedtalerne er denne typen konferanser også viktige arenaer for nettverksbygging og for utveksling av erfaringer. De er også viktige for miljøer som ønsker å ha et mer intellektuelt image.

Ifølge nettsiden EXPO og uavhengig informasjon Transit Magasin har fått, har det svenske partiet Alternativ för Sverige brukt tidligere Scandza Forum-konferanser til å samle underskrifter i forbindelse med stiftelsen av partiet. Partiet har blitt beskrevet som identitært og høyreradikalt, og ønsker å opprette et «återvandringsverk» som skal sørge for at flest mulig som tidligere har fått oppholdstillatelse, reiser hjem igjen. I juni i fjor deltok lederen Gustav Kasselstrand og andre partimedlemmer på en konferanse i Moskva organisert av den nasjonalistiske politikeren Leonid Slyutskij.

Flere representanter for den danske identitærbevegelsen skal også ha vært stede, i tillegg til minst fire medlemmer av Den Nordiske Motstandsbevegelsen og 4-6 representanter for det finske partiet Sannfinnene samt den amerikanske bloggeren «Z-man».

Andre tidligere konferansedeltakere inkluderer ukrainske Olena Semenyaka og britiske David Myatt. Olena Semenyaka er internasjonal sekretær for Nasjonalt Korps, den politiske grenen av det ukrainske Azov-regimentet. Azov-regimentet er en ultranasjonalistisk militærenhet som deltar i krigen mot de russiskkontrollerte separatistene, og har fått økt oppmerksomhet det siste året etter at det kom frem at de i flere år har pleid kontakt med amerikanske nynazister inkludert det ekstreme og voldelige nettverket Atomwaffen Division.

Både Frodi Midjord og Greg Johnson har også deltatt på konferanser i Nasjonalt Korps’ hovedkvarter i Kyiv, sistnevnte sammen med Bjørn Christian Rødal fra Selvstendighetspartiet. Olena Semenyaka var også tilstede på konferansen i København i september 2018.

David Myatt er en tidligere nynazist som konverterte til islam i 2001, men som også etter dette fortsatte å forfekte ekstreme synspunkter inkludert holocaustbenektelse og støtte til «global jihad» mot sionismen, en eufemisme for «jødemakt». I 2010 erklærte han at han hadde forlatt både islam og alle former for ekstremisme til fordel for en personlig verdensanskuelse kalt «The numinuos way» basert på empati, ydmykhet og ikke-inngripen.

Mens han benekter det selv, er de fleste enige om at David Myatt er identisk med Anton Long, grunnleggeren av den satanistiske gruppen Order of Nine Angles (ONA), en forfatter som har fått ny aktualitet som inspirasjon for enkelte unge nynazister. Myatt ble observert på Scandza Forums konferanse i København i 2018.

Ingen nordmenn ble observert i år, men ved en tilsvarende konferanse i fjor var både Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen og Bjørn Christian Rødal, tidligere nestleder i Alliansen og siden november 2018 aktiv i Selvstendighetspartiet til stede. Ifølge folk som var til stede skal Lysglimt Johansen ha delt ut klistremerker med teksten «It’s all right to be white».

Omringet av demonstrasjoner

Mens konferansen var hemmelig, lyktes aktivister å finne ut hvor den ble holdt kort tid etter at dørene åpnet. Demonstranter og politisperringer gjorde at hverken Rasmus Paludan eller Greg Johnson fikk snakket, og at en god del påmeldte deltakere ikke kom seg inn.

Demonstrantene angrep også bilen til cateringselskapet og sørget slik for at den bestilte maten ikke kom frem. Flere demonstranter ble arrestert, og bilder i danske aviser viser svartkledde demonstranter som slåss mot politiet mens de vifter med røde flagg med hammer og sigd.

Oslo neste

Neste Scandza Forum-konferanse skal etter planen finne sted i Oslo 2. november. Temaet er «menneskelig biodiversitet», dvs. biologiske raseforskjeller.

Blant de annonserte talerne i Oslo er den amerikanske psykologiprofessoren Kevin MacDonald, kjent for sin teori om jødedommen som en «gruppestrategi» som fremmer egen overlevelse men som på sikt er ødeleggende for «vertssamfunnet».

I tillegg deltar Helmuth Nyborg og Edward Dutton, begge to akademikere som er opptatt av «naturlige» intelligensforskjeller mellom ulike raser. Nyborg deltok også på Scandza Forums konferanse i København i september i fjor.

 

Annonse

1 kommentar

Legg igjen en kommentar