Internasjonalt forsvarssamarbeid uten atomvåpen

UKAS LEDER: Norge bør følge flertallet av FNs medlemsland og si ja til et forbud mot atomvåpen, og ikke følge NATOs atomvåpenstrategi.
Annonse
Ukas leder, NATO
UKAS LEDER: Norge bør følge flertallet av FNs medlemsland og si ja til et forbud mot atomvåpen, og ikke følge NATOs atomvåpenstrategi.

Tirsdag 8. oktober la forsvarssjefen frem sin anbefaling for hvordan Forsvaret bør se ut fremover. Én uke etterpå publiserte Norsk Folkehjelp årets Nuclear Weapons Ban Monitor, som peker ut Norge som ett av 31 land som såkalte «atomvåpen-medskyldige» stater.

Siden 1949 har Norge lent seg på NATO-medlemskapet som forsvarspolitisk hovedstrategi. I 70 år har Norge hatt atomvåpen som en del av denne strategien. Og NATO-politikk blir også norsk forsvarspolitikk.

Donald Trumps krav om at hvert enkelt NATO-land må bidra mer har fått gjennomslag: I 2019 ligger Norge an til å bruke 1,70 % av BNP på forsvar. Selv om prosentandelen går oppover, går vi ned fra 10. til 13. plass, siden 2017. Rett og slett fordi andre land øker sine forsvarsbudsjetter raskere enn oss.

Disse tallene forteller om en forsvarspolitisk avhengighet til en forsvarsallianse som under Trump virker mer og mer ustabil. Uavhengig av ståsted til norsk NATO-medlemskap så er NATOs rolle i verden blitt mer usikker; Donald Trump bidrar til dette. Og de siste ukenes konflikt mellom Syria og NATO-landet Tyrkia, fordi NATO-landet USA trakk sine tropper ut av nordøstlige Syria, mens NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg prøver å forklare at alliansen står bak Tyrkia, viser en allianse med interne konflikter.

Og denne alliansen har atomvåpen som en hovedstrategi for avskrekking.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Norge jobber nå hardt for å bli med i FNs sikkerhetsråd i årene 2021-22. Og selv om ingen av Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer har underskrevet FNs atomvåpenforbud, forteller Norsk folkehjelps nye rapport at 135 av verdens land kategoriseres som traktatens støttespillere. 32 av disse har ratifisert, det vil si forpliktet seg til å følge forbudet. Ytterligere 48 stater har undertegnet, men ikke ratifisert ennå. I tillegg har 55 land stemt for forbudet i FN.

I 2017 mottok organisasjonen ICAN Nobels frespris for sitt arbeid mot atomvåpen og for sin innsats for det internasjonale atomvåpenforbudet.

Men Norge velger å følge NATOs forsvarsstrategi. Atomvåpen er en del av Norges forsvarsstrategi.

På vårt eget kontinent er EU en tydelig stemme mot Tyrkias aggresjon mot kurderne. Så tydelig at Tyrkias president Reccep Tayip Erdogan kommer med trusler mot EU-landene. Ja enkelte EU-land har atomvåpen, men EUs forsvarssamarbeid er ikke tuftet på atomvåpen.

Transit magasin er bygget på ideen om at multilateralt samarbeid er et gode, et ideal. Vi mener norske myndigheter bør følge EUs linje overfor Tyrkia, og ikke NATOs uklare posisjon. Vi mener Norge bør følge flertallet av FNs medlemsland og si ja til et forbud mot atomvåpen, og ikke følge NATOs atomvåpenstrategi.

Søsteravisene Naturpress.no og TransitMagasin.no har felles lederartikkel. Publiseres hver torsdag.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar