Enkel metode gir klimavennlig ris

Illustrasjonsfoto: Verdens beste nyheter / CC CIFOR.
Annonse
Planting Rice
Illustrasjonsfoto: Verdens beste nyheter / CC CIFOR.

Millioner av risbønder verden over kan halvere eget utslipp av kraftige drivhusgasser med noen enkle vanningsmetoder. Klimapotensialet er kjempestort, sier dansk ekspert.

Ris er en av verdens viktigste avlinger og den primære matkilden til halvparten av jordens befolkning. Men tradisjonell risdyrking slipper ut metan, en drivhusgass som er 34 ganger så kraftig som CO2. Eksperter anslår at risdyrking står for opp mot to prosent av verdens utslipp av drivhusgasser – nesten like mye som global flytrafikk.

Ris har et stort vannbehov og blir som oftest dyrket på oversvømte åkere. Men uten oksygen danner mikrober i jorden metan, som slippes ut gjennom risplantene.

Med en simpel metode kan man likevel halvere metanutslippet, forteller Andreas de Neergaard. Han er prodekan ved Københavns Universitet, har doktorgrad i agroøkologi og har forsket på klimavennlig ris i en årrekke.

«Løsningen er å tilføre oksygen til jorden. Hvis man drenerer markene periodevis, i stedet for å holde dem oversvømt, kan man redusere utslippet av drivhusgasser markant,» sier han.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Stort klimapotensiale

Sammen med hvete og mais er ris en av verdens største avlinger, og det finnes flere hundre millioner risbønder.

«Innenfor landbruket har klimavennlig risdyrkning kjempestort potensiale,» sier Andreas de Neergaard.

Norman Uphoff er professor emeritus ved Cornell University i New York og har lenge arbeidet med klimavennlige risdyrkningsmetoder. Overfor danske Verdens Bedste Nyheder anslår han at opp imot 20 millioner risbønder verden over, fra Indonesia til Peru, allerede dyrker ris med klimavennlige vanningsmetoder.

Vanskelig balanse

Ideen bak klimavennlig ris er enkel. Drenerte åkere får oksygen, og dermed dannes det ikke metan. Men ris krever mye vann, og en kan derfor ikke drenere åkrene når som helst.

«Det er en fin balanse å drenere såpass at man reduserer metanutslippet, uten å begrense risens tilvekst,» forteller Andreas de Neergaard.

Samtidig er det en utfordring at når jorden er halvvåt etter drenering blir det dannet lattergass i stedet for metan – og lattergass er en drivhusgass som er 300 ganger så kraftig som CO2. Men Andreas de Neergaard og hans kollegaer har påvis at ved å drenere markene én gang tidlig på sesongen kan redusere metan, uten å produsere lattergass.

Krever organisering

Den største hindringen er mer praktisk. De fleste risåkrene henger sammen eller er anlagt som terrasser, slik at man ikke kan drenere én enkel åker, for så å oversvømme den igjen.

«Man må synkronisere vanningssystemet med resten av landsbyen, så det krever planlegging å styre vannet på en annen måte enn bøndene er vant med,» forklarer Andreas de Neergaard.

Han mener at utfordringen derfor må løses organisatorisk og politisk, for eksempel ved å organisere risbønder på landsbynivå, anlegge vanningskanaler eller ved å etablere dreneringsordninger.

«Fordelene ved å senke utslippet av drivhusgasser ligger på globalt nivå, og ikke hos de fattige bøndene som er mer opptatt av å dyrke nok mat til deres barn. Derfor er det behov for institusjonell støtte og hjelp til implementeringen,» sier han.

Denne teksten er oversatt fra dansk til norsk for Verdens beste nyheter, av Marthe Kielland Røssaak.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!