Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Antall ofre for landminer øker for fjerde året på rad, ifølge ny rapport

2019_CMC_Contamination_V01
KONTAMINERT: Dette kartet viser land som fortsatt har områder påvirket av landminer. Kart: Landmine & Cluster Munition Monitor.

Det internasjonale forbudet mot landminer respekteres av de fleste land i verden. Men bruken av improviserte landminer fra ikke-statlige grupper fører til svært mange sivile skadde og drepte.

(Flere kart nederst i artikkelen.)

Bare ett land, som ikke deltar i Landminekonvensjonen – Myanmar – og et lite antall ikke-statlige væpnede grupper brukte landminer i 2018 ifølge Landmine Monitor 2019, som ble lansert i dag. Dette er status når landene neste uke møtes i Oslo til internasjonal konferanse om Minekonvensjonen.

Funnene i rapporten viser konvensjonens suksess siden den trådte i kraft for 20 år siden. I dag er det 164 stater som er part i Minekonvensjonen og som har virkeliggjort et forbudet mot produksjon og bruk av våpenet blant de fleste land i verden.

— Norsk Folkehjelp ser med bekymring på at det er en markant økning i landmineofre, spesielt at over halvparten av de skadde og drepte er barn, viser hvorfor forbudet mot landminer helt rettmessig har blitt en global norm, sier Norsk Folkehjelps leder for mine og humanitær eksplosivrydding, Per Håkon Breivik, til Transit magasin.

707e6696-ee92-45e2-988e-551e23d64de2
AMBISIØSE MÅL: Per Håkon Breivik fra Norsk folkehjelp mener at landminekonvensjonen nå er blitt en global norm, i arbeidet for en landminefri verden. Foto: Norsk folkehjelp

Det store flertallet av ofre var sivile, hele 71%. Barn utgjorde 54% av alle sivile skader, en økning på 12% de siste to årene, i følge Landmine Monitor 2019.

— Når statene møtes førstkommende mandag i Oslo for den fjerde tilsynskonferansen til minekonvensjonen som Norge har presidentskapet til, har vi svært høye forventninger. Statspartene må bli enige om å sette inn støtet og bruke alle ressurser tilgjengelig slik at vi kan nå vår ambisiøse mål om en landminefri verden i 2025, sier Breivik til Transit.

Urovekkende økning i antall mineofre

Rapporten forteller at 2018 var det fjerde året på rad med eksepsjonelt høyt antall registrerte ofre for av landminer og eksplosive liggende etter krig (kalt ERW). Dette inkluderer improviserte typer som fungerer som antipersonellminer (også kalt improviserte miner), rester av klaseammunisjon og annet ERW.

Verden har sett stigende antall ofre for landminer siden 2015. I 2018 registrerte Landmine Monitor 6 877 mennesker drept eller skadd av miner og ERW.

Væpnet konflikt og vold i stor skala, særlig i Afghanistan, Mali, Myanmar, Nigeria, Syria og Ukraina, påvirker sterkt det høye antallet skader. Nøyaktig datainnsamling for aktive konflikter er imidlertid fortsatt utfordrende og antall ofre har nesten helt sikkert overskredet de rapporterte.

I 2018 var antall ofre nesten det dobbelte av det laveste antallet årlige landmineofre registrert av Landmine Monitor — 3 457 ofre i 2013. For tredje år på rad var det høyeste antallet årlige ofre registrert, forårsaket av improviserte miner (3 799), mens 2018 også markerte de mest improviserte landmineofre hittil registrert.

Minefrie land og områder

— På tross av økning i antall skadde og drepte øsker vi å fremheve noe av fremgangen; 33 land og ett område (Taiwan) har blitt erklært minefrie, 4,6 millioner antipersonellminer har blitt ødelagt og mer enn 2,800 kvadratkilometer land har blitt ryddet for miner, et område som tilsvarer Nairobi, New York og Roma til sammen, sier Breivik.

41 land og områder har fullført rydding av miner siden Minekonvensjonen trådte i kraft i 1999. Fem av dem, Algerie, Burundi, Mauritania, Montenegro og Mosambik, opnådde minefri status i løpet av de siste fem årene.

I 1999 lagerførte alle stater samlet (både konvensjonens underskrivere og ikke-underskrivere) ca. 160 millioner miner på lager. I dag antas den totale summen til å være under 50 millioner.

Støtte til minerydding

— Norsk Folkehjelp har i over 25 år jobbet for å beskytte mennesker mot landminer og andre eksplosive rester etter krig. Dette er et arbeid med stor suksess og landminekonvensjonen er svært viktig for de positive resultatene vi har oppnådd, sier  Breivik til Transit magasin.

Donorer og berørte land bidro med nesten 700 millioner dollar i støtte til minerydding i 2018. Dette er en nedgang på rundt 95 millioner dollar sammenlignet med 2017, mens internasjonal støtte gikk ned med omtrent 53 millioner dollar.

Dette er fortsatt den nest høyeste samlede summen av internasjonal- og nasjonal finansiering for minerydding som noen gang er rapportert av Monitor. Støtten er konsentrert til fem land – Irak, Afghanistan, Syria, Kroatia og Laos – som fikk 55% av all internasjonal støtte til minerydding.

Om Landmine Monitor

Landmine Monitor utgis årlig av Den internasjonale kampanjen for å forby landminer. Årets rapport ble lansert i forkant av den fjerde Landminekonferansen, som finner sted i Oslo 25. – 29. november.

Årets rapport er den 21. årlige Landmine Monitor-rapporten.

Les mer her

KART:

LES OGSÅ

4 KOMMENTARER

  1. […] I Oslo denne uka samles representanter fra 164 land til tilsynskonferansen for FNs minekonvensjon. Landminekonvensjonen har fra et humanitært synspunkt vært en stor suksess. På de 20 årene som er gått siden avtalen trådte i kraft, har 33 land og 1 område blitt erklært minefrie. Det har blitt destruert over 4,6 millioner landminer i 90 land. Bare ett land, som ikke er part i Minekonvensjonen – Myanmar – og et lite antall ikke-statlige væpnede grupper brukte landminer i 2018, ifølge Landmine Monitor 2019, som ble lansert forrige uke. […]

  2. […] På de 20 årene som er gått siden avtalen trådte i kraft, har 33 land og 1 område blitt erklært minefrie. Det har blitt destruert over 4,6 millioner landminer i 90 land. Bare ett land, som ikke er part i Minekonvensjonen – Myanmar – og et lite antall ikke-statlige væpnede grupper brukte landminer i 2018, ifølge Landmine Monitor 2019, som ble lansert forrige uke. […]

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT