Hvilken bank bør du velge om bærekraft er viktigst for deg? Bankene blir stadig bedre på etikk, men nå skal guiden se nøyere på prakis

Alle bankene som har blitt undersøkt har nå på et eller annet vis utelukkelse av kull på agenda. Ill: Pixabay.
Annonse
kull_221119
Alle bankene som har blitt undersøkt har nå på et eller annet vis utelukkelse av kull på agenda. Ill: Pixabay.

For fjerde gang legges Etisk bankguide fram. Framtiden i våre hender og Forbrukerrådet, som står bak den årlige guiden, forteller om betydelige nivåsprang framover.

Siden startåret 2016, da gjennomsnittlig score var på 38 prosent, er man nå kommet opp i 68 prosent samlet sett.

Etisk bankguide går gjennom bankenes retningslinjer, krav og policydokumenter. Hver enkelt bank sjekkes på 14 ulike temaområder, og hver bank får en samlet score. Jo høyere resultat, desto bedre retningslinjer har bankene når det gjelder samfunnsansvar, etikk og bærekraft.

FIVH mener at tallene for i år kan tyde på at arbeidet med bankenes retningslinjer over fire år, har løftet bankenes investeringsetikk.

– Bankenes retningslinjer er viktig, for det danner grunnlag for deres praksis. Men det sier ikke alt, og derfor vil vi fremover se mer på bankenes implementering og praksis, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, på organisasjonens hjemmesider.

– Gode retningslinjer for bærekraft og etikk krever kontinuerlig arbeid. Selv om gjennomsnittsscoren er relativt høy, betyr ikke det at bankene ikke har forbedringspotensial. Og gode retningslinjer er ingen garanti for god praksis. Det er svært viktig at bankene påser at retningslinjene ikke bare er på papiret, sier Bakken Riise.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Cultura, Storebrand, KLP og DNB ligger på topp, i denne rekkefølgen. Under disse har sparebankene markert seg med tydelig vektlegging på etikk og bærekraft. Sparebank1 SR-bank hopper helt fra sisteplass i fjor og opp til femte, og har størst fremgang av alle banker denne runden.

Alle de undersøkte bankene har nå en eller annen form for utelukkelse av kull.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar