Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Yr-meteorologer skal hjelpe bønder og fiskere i Malawi og Tanzania

Illustrasjonsfoto. Fiske. Båter.
Fiskere i Malawi-sjøen vil i framtiden kunne få enda bedre værvarslinger. Illustrasjon: Ken Opprann og Yr Foto: Ken Opprann

Appen til værtjenesten Yr er allerede populær i mange afrikanske land. Meteorologisk institutt i Oslo skal bidra til at varslingstjenestene i Tanzania og Malawi blir enda bedre. Begge land preges av store klimaendringer.

Pilot-samarbeidet mellom meteorologene i Norge og de to afrikanske landene finansieres av Norad.

– Avtalen kan få stor betydning for mennesker i det sørlige Afrika, spesielt bønder og fiskere som er avhengig av å vite hvordan været blir, sier Jon Lomøy, direktør i Norad.

Utfordringer

Klimaendringer har skapt store utfordringer i det østlige Afrika. Regnet kommer ikke lenger når det pleier og værtegnene kan være upålitelige.

– Nå vil vi at tjenestene og dataene til Meteorologisk institutt skal bli enda mer tilgjengelig for lokalbefolkningen i afrikanske land. Dette er spesielt viktig for de som er avhengig av å vite hvordan været blir i jobbsammenheng eller for å komme seg unna i tide før værkatastrofer inntreffer. Vi tror det kan redde liv, sier Lomøy.

Målet er å ta dataene som instituttet bruker og gjøre dem til et globalt, digitalt fellesgode, forklarer direktør ved Meteorologisk institutt Roar Skålin.

– Prosjektet vil støtte opp under FNs bærekraftmål, gjennom å bidra til produktivitet i jordbruk og matproduksjon, tilpasset framtidens klimaendringer og ekstremvær, sier Skålin i en pressemelding.

Avtalen mellom de metereologiske institusjonene ble undertegnet fredag.

Populært

Yr er i utgangspunktet utviklet for nordmenn i Norge og utlandet og turister på norgesferie. Men i og med at den tilbyr værvarsel av høy kvalitet for mer enn 10 millioner steder i verden, er den allerede mye brukt i flere afrikanske land.

I Norge blir det tatt for gitt at værvarsel er et gratis digitalt fellesgode, men slik er det ikke nødvendigvis andre steder i verden, påpeker Norad.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT