Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Økonomisk vekst for å løse klimakrisen er en blindgate

"Forsvarerne av dagens økonomiske system har et forklaringsproblem"

Vi kan risikere en global temperaturøkning på mellom 4 og 5 grader om bare 80 år, viser ny forskning. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Klimakur 2030 inneholder forslag til tiltak som gir klimakutt for Norge. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) skal seinere i år presentere hva regjeringen går inn for.

Rotevatn har gjort det klart at han freder økonomisk vekst.

Hvor sannsynlig er det at verden når klimamålene og unngår katastrofale virkninger av global oppvarming, hvis vi holder oss med et samfunnssystem hvor økonomisk vekst er selve kjernen?

Hvor tillitvekkende er et globalt samfunnssystem hvor nesten halve (verdens)befolkningen må leve på mindre enn 50 kroner dagen? Hvor lojale skal vi være mot et system som tillater at de 22 rikeste mennene i verden eier mer enn alle kvinner til sammen i hele Afrika?

Disse, og en rekke andre spørsmål er det legitimt å stille, ikke minst etter å ha lest to rapporter som nylig har kommet ut:

Den ene heter Time to care, og er lagt fram av den britiske organisasjonen Oxfam, og de to eksemplene over er hentet derfra. Den andre rapporten er helnorsk, og heter Hvorfor vi trenger et nytt økonomisk system, og er lagt fram av Spire, Attac Norge, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom og Latin-Amerikagruppene, i fellesskap.

LES MER: 5 organisasjoner krever at det må komme et alternativ til dagens økonomiske system

Redaktør for den norske rapporten er Hege Skarrud, leder i Spire. Hun mener at et fortsatt økonomisk system som belager seg på evig vekst vil kun føre til økte sosiale og miljømessige problemer. «Vi er nødt til å få på plass et alternativ som setter miljøet i forsetet. Vi kan ikke løse miljøkrisa med enda mer av det som fikk oss hit til å begynne med», slår hun fast.

I om lag 40 år har verden visst med klarhet at utslipp av CO2, drevet av uhemmet forbrenning av fossile kilder, driver den globale temperaturen til værs og truer vår eksistens. Likevel har alle land i verden helt til nå, Norge ikke minst, vært ute av stand til – eller uinteressert i, å demme opp for denne utviklingen. Grunnen er at markedssamfunnet både har tillatt og oppmuntret til vekst og profittmaksimering. Kapitalismens dynamikk har sperret for naturvennlige og menneskevennlige løsninger.

Nå er vi kanten av stupet, og vi må kutte enormt med utslipp hvert år, de neste ti årene.

Det er ikke første gang at organisasjoner og bevegelser har krevd systemendring, og ønsket et alternativ til vekst og konkurransejag. Spire og de fire andre organisasjonene har ikke lagt fram detaljerte forslag til hvordan samfunnet skal gjennomgå endringene det er snakk om, men de har beskrevet problemene med dagens system godt. I tillegg har de skrevet 9 punkter av mer prinsipiell karakter om hva et nytt økonomisk system skal inneholde.

Det kan naturligvis stilles mange kritiske spørsmål til teoriene i rapporten, og man kan spørre om forslagene og kravene er realistiske og gjennomførbare. Men det er ikke forslagsstillerne til et nytt økonomisk system som skal sitte med bevisbyrden på at endring er nødvendig.

Det er forsvarerne av dagens økonomiske system som må forklare hvorfor vi skal tro på at fortsatt bruk av et ukorrigert økonomisk system er riktig for å løse klimakrisen, fattigdomskrisen og en rekke andre problemer.

Og de må forklare oss, hvorfor i all verden vi skal fortsette med økonomisk vekst?

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT