Vi tolerer ikke hets og rasisme. I Transit dyrker vi journalistisk metode og vi har et grundig forhold til kildekritikk. I motsetning til Resett, som denne uka slurvet med sin omtalte av Leger Uten Grenser, skriver Transit magasin-redaktøren i ukas lederartikkel.

Den 25.mars publiserte Transit magasin en kronikk vi fikk innsendt fra en siviløkonom som har jobbet som logistiker for Leger Uten Grenser. De påfølgende dagene mottok Ena Babic et ras av hets på SMS, på telefon og på sin Facebook-side. Samtidig ble Leger Uten Grenser tillagt meninger av Resett.

Kronikkforfatter Babic har den siste uka blitt hetset grovt i sosiale medier og i kommentarfelt. Babic har mottatt telefoner og meldinger fra mennesker hun ikke kjenner, svært mange fra godt voksne menn, etter å ha publisert kronikken. Det har strømmet inn kommentarer og meldinger på hennes Facebook-side.

Hennes kronikk har nå blitt omtalt på både Resett, Document.no og Lykten.no. Alle tre er nettsteder som er kjent for å akseptere rasisme og hets. Resett er kjent for en ha slurvete omgang med kilder og journalistisk metode. Artiklene har gått til angrep ikke bare på hennes meninger, men også på henne personlig. Dette er meget stygt.

Personangrep og trakassering er ment for å skape frykt, ment for å skremme Ena Babic og andre engasjerte kvinner mot å uttale seg.

Les Ena Babics kronikk: – Å hente flyktninger fra Hellas nå er samfunnsøkonomisk lønnsomt

Angriper Leger Uten Grenser

Ena Babic skriver i Transit magasin som enkeltperson, men har erfaring som siviløkonom og som logistiker fra Leger uten grenser. Vi i Transit mener hennes bakgrunn er relevant, og vi mener kronikken tilfører debatten om krisen i Hellas nye perspektiver.

Resett nøler ikke med å tillegg ytringene i kronikken til hele organisasjonen Leger uten grenser. At Ena Babic har vært engasjert hos Leger uten grenser gjorde at Resett valgte å angripe dem, som også er kjent for å drive hjelpearbeid blant flyktninger i Hellas og over Middelhavet med redningsskipet Ocean Viking.

«Du fremstilte det galt med hensikt og ville ikke endre uten tilsvar. Hvis du vil bli tatt seriøst, så oppfør deg seriøst», skriver kommunikasjonssjef i Leger uten grenser i en Twitter-melding rettet til Resett-redaktør Helge Lurås.

Dessverre føyer denne episoden seg til den slurvete kampanjejournalistikk som Resett har blitt så kjent for.

Journalistiske metoder

Transit magasin representerer et motsatt verdisyn av alle disse nevnte nettstedene. Vår ambisjon er å levere reportasjer, analyser og ytringer – med tro på kunnskap som verktøy for en globalisert verden. Vi har en fundamental tro på internasjonalt samarbeid. Dette gjenspeiles i vår formålsparagraf og i vårt redaksjonelle innhold.

Vi er de internasjonale organisasjonenes nettmagasin.

Transit magasin jobber etter helt andre metoder enn de nevnte ytre høyre-nettstedene. Vi i Transit dyrker journalistisk metode, vi etterstreber å følge presseetikken, vi følger Vær varsom-plakaten, vi har et bevisst og grundig forhold til kildekritikk.

Vi godtar aldri hets: På Transit magasin har vi kommentarfelt, men de modereres svært strengt. Alle innlegg i kommentarfelt som ligner på personangrep eller som inneholder noen form for hatprat eller rasisme blir slettet, uten varsel. Selvfølgelig.

Etter Babics innlegg kom det svært mange innlegg i våre kommentarfelt. De fleste inneholdt personangrep. Alle ble umiddelbart slettet.

Ingen rasisme i våre spalter!