Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Forliset kan ha tatt flere hundre menneskeliv, men mediene fortsetter å dehumanisere

UKAS LEDER: Det verste flyktningforliset på mange år fant sted denne uken utenfor Hellas' kyst. Hvorfor insisterer norske medier på at mennesker i den dypeste nød er migranter? Både syrere, palestinere, afghanere og ukrainere kommer til å være flyktninger i uoverskuelig tid.

Ukas lederartikkel er skrevet av Kristina Quintano, fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin.

I båten som sank i gresk farvann onsdag denne uka var det menn, kvinner og barn som hadde flyktet via verdens jævligste fluktrute. Vi vet at 79 er bekreftet omkommet, og at båten kan ha rommet mellom 400 og 750 mennesker. 104 er reddet opp av havet.

Mørketallene forventes å være enorme.

Menneskene om bord var det det vi omtaler som ‘mixed flow’. Altså mennesker fra en rekke land som har endt opp i ett land, og som har flyktet videre derfra.

NRK klarer å skrive at menneskene om bord ikke ville ha hjelp. Vel, hele kommunikasjonstråden rundt nødanropet sier det motsatte, og er kopiert inn nederst her.

Hvorfor har NRK behov for at det fremstår som om de ikke ville reddes? Dette er jo en helt sinnssyk påstand, og kilden til påstanden er greske myndigheter!

I tillegg sier NRK at båten var på vei fra Tyrkia til Italia, men alle andre kilder sier at den satt ut fra Tobruk i Libya og var på vei mot Italia, noe som er langt mer logisk. Om NRK har rett er det fint om de oppgir kilde.

Båten er, som man ser av bildet, ca.20-30 meter lang. Det er fint plass til å stappe 750 mennesker inn her, inn i alle hulrom, inn i baugen, inn der ankeret skulle vært.

(Artikkel fortsetter etter bildet.)

Dem overfylte båten, før den sank. Det er helt fullt på dekk, og skipet skal i tillegg ha hatt flere hundre mennesker under dekk, med svært liten sjanse til å overleve et forlis. Kilde til foto: Aegean Boat Report

DETTE ER SAKEN: 79 bekreftet omkommet. Kan være det dødeligste forliset ved Hellas’ kyst på flere tiår

Vi har sett det før:

I april 2015 druknet 1050 mennesker i en nesten identisk båt mellom Italia og Malta.

Når man ser bildene av denne overbelastede båten skjønner man at ingen setter seg selv, eller sine barn, i denne med mindre det er siste utvei. Så langt er ingen kvinner og barn funnet i live. Dette er også dessverre vanlig.

Fra et lignende forlis i 2013 med 80 kvinner om bord klarte bare fem seg. Ingen barn under 12 år overlevde.

I gårsdagens forlis meldes det at 100 barn kan ha vært stuet sammen i bunnen av båten.

Også dette er vanlig. Kanskje får vi aldri vite. Men det vi vet er at om bord i båten var det blant annet syrere, palestinere og afghanere.

I følge NRK, Dagsavisen og TV2 er de migranter. Jeg tar meg i å lure på når de samme mediene har tenkt å omtale ukrainske flyktninger som migranter?

Er det når de har vært på flukt lenge nok? Når det er nok trygge områder i deres eget land så de heller burde vært internt fordrevne?

Når de har krysset nok andre trygge land, som overbelastede Moldova? Når vi synes de burde reise tilbake og bygge opp landet sitt?

Hvorfor insisterer norske medier på at mennesker i den dypeste nød er migranter?

Hvorfor er det så vanskelig for norske medier å skrive: «Tragisk forlis i Middelhavet. En båt med 700 mennesker sank og så langt er minst 80 mennesker druknet. Det antas at det vil være langt flere omkomne.»

Både syrere, palestinere, afghanere og ukrainere kommer til å være flyktninger i uoverskuelig tid.

Kan ikke mediene i det minste la dem fortsette å være mennesker?

Tidslinjen fra Alarm Phone viser kommunikasjon mellom skipet i nød, fra 13. juni til kontakten forsvant 14. juni. Kilde: @alarm_phone

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT