58 norske organisasjoner ber UD om å ta grep mot Israels blokade av Gazastripen

Dette er første gang det fremmes krav om heving av blokaden ved et felles norsk opprop.

Palestina-korona-19-9
Annonse
Palestinerne er en høyrisikogruppe både for smitten og for uforholdsmessige kontrolltiltak fra okkupasjonsmakten, mener Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet.

Oppropet ble lansert 5. mai og levert til Utenriksdepartementet ved statssekretær Marianne Hagen kl 10, utenfor UD, melder Norsk folkehjelp i en pressemelding.

Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. De 58 organisasjonene som har signert representerer et stort mangfold: humanitære organisasjoner, politiske partier, religiøse organisasjoner, fagforbund, menneskerettighetsorganisasjoner og ungdomsorganisasjoner.

Alle land i verden setter nå inn enorme ressurser for å beskytte innbyggeres helse og stabilisere økonomien i møte med Covid-19.

– Palestinerne, en befolkning under okkupasjon og blokade, er en høyrisikogruppe både for smitten og for uforholdsmessige kontrolltiltak fra okkupasjonsmakten, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps direktør for utvikling og humanitært samarbeid. 

Helsevesenet på Gazastripen var på randen av kollaps allerede før de første koronapasientene skulle behandles. I mange år har det slitt med å møte befolkningens behov, på grunn av akutt mangel på medisin, utstyr, leger og opplæring. 

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

–Det er på høy tid at den 13 år gamle blokaden som strider mot internasjonal rett heves, og at den kollektive avstraffelsen, som er en forbrytelse mot menneskeheten, opphører, sier Arne Birger Heli i Ship to Gaza Norway. 

FN og andre internasjonale organ har i flere år reist krav om at blokaden av Gazastripen må heves. I perioden 22. – 29. april kan det palestinske senteret for menneskerettigheter (PCHR) vise til 111 tilfeller av israelske brudd på menneskerettighetene og internasjonal lov. 

–- Vi reagerer også sterkt på Israels annekteringsplaner som utsetter det palestinske samfunnet for ekstreme utfordringer og dreper ethvert håp for en framtidig stat, sier Stein Guldbrandsen, medlem av AU i Fagforbundet.  

FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen på okkuperte palestinske områder, Michael Lynk, oppfordrer i en uttalelse fra 1.mai det internasjonale samfunnet til å ta i bruk mottiltak overfor Israel for alvorlig og vedvarende brudd på internasjonal lov. 

– Mer enn noen gang er det viktig at vi viser solidaritet med det palestinske folket og slår alarm, sier advokat Kjell Brygfjeld fra Forsvar Folkeretten. – Jeg forventer at vår egen regjering reagerer kraftig på Israels siste signaler om annektering av palestinsk jord slik Norge gjør overfor andre land som driver med vedvarende og alvorlige brudd på folkeretten. 

Les hele oppropet her.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og vi har ingen bindingstid. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar