Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Russisk mediehets mot Norge: – Først og fremst indremedisin i Russland, sier ekspert

geir_hågen_karlsen_130520
– Norge bør ta på alvor mediehetsen fra Russland, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets Høgskole. Foto: Privat.

– Meningen er å vise hvor dekadent og umoralsk Vesten er. Ergo – vær fornøyd med det styret du har, er budskapet, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets Høgskole.

Han har fulgt aktiviteten til russiske medier over mange år, og er også kjent med det som har handlet om angrep på norsk barnevern. Karlsen er hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets stabsskole.

Geir Hågen Karlsen mener at selv om Norge i disse sammenhengene settes i et svært dårlig lys av russiske medier, er aktiviteten først og fremst indremedisin for Russland.

– Mye av denne medieaktiviteten brukes internt. Den er ment å vise hvor dekadent og umoralsk Vesten er. Ergo – vær fornøyd med det styret du har, er budskapet. Og Norge er ikke alene. Svenskene har fått mye omtale om at landet angivelig er i ferd med å bryte sammen under innvandringspresset. Tyskland på samme vis, sier Karlsen.

Han understreker overfor Transit magasin at barnevernsaker er kontroversielle, og at det ikke bare er medier i Russland og andre østeuropeiske land som har rettet kritikk mot norske myndigheter opp gjennom årene. Han nevner India og Nigeria som to slike andre land.

Transit Magasin skrev i en artikkel tirsdag om påstander og rykter som i årevis har versert i flere østeuropeiske land, om hvordan barn behandles i Norge. Mye handler om demonisering av det norske barnevernsystemet, men mange av påstandene går langt utover dette.

Selv om konspirasjonene mot Norge lever i flere land, anses Russland for å være opphavslandet til de fleste av dem.

Tror ikke unge russere tror på de falske nyhetene

Geir Hågen Karlsen mener at det ikke nødvendigvis er en helhetlig og toppstyrt strategi som ligger til grunn for mediehets og konspirasjonsteorier. Han viser til at Russland er et stort land med mange aktører som ønsker å vise seg nyttige for Kreml, for å oppnå fordeler.

– Trollfabrikken i St. Petersburg er ett eksempel. Eieren der får forretningskontrakter i bytte for å levere falske nyheter og trolling på nettet, som er til fordel for Russland.

– Hvis mesteparten er ment for intern bruk i Russland, trenger kanskje ikke Norge ta det så alvorlig?

– Jo, det mener jeg vi bør. UD har for eksempel masse arbeid med dette, og det er et problem for vårt omdømme og vårt næringsliv. Og i mellommenneskelig forstand er det heller ikke bra.

Geir Hågen Karlsen tror imidlertid ikke at alle russere fester lit til desinformasjonen.

– Ungdom i Russland ser i svært liten grad på TV, og de tror lite på myndighetene, i alle fall i store byer som Moskva og St. Petersburg.

Statsråd Ropstad: – Vi arbeider fortløpende med utfordringene

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) opplyser til Transit magasin at departementet hans samarbeider med UD og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet for å imøtegå  kampanjer mot barnevernet, og bidra med korrekt informasjon.

ropstad_130520
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Flipfilm Daniel Mork / KrF.

– Utfordringer knyttet til barnevernsaker over landegrensene blir fortløpende tatt opp gjennom flere kanaler og ved ulike anledninger. Statsråder fra flere departementer har diskutert saker med sine kollegaer i andre land. Informasjonsmøter holdes jevnlig med utenlandske ambassader i Oslo. Det er tatt flere initiativ til samarbeid mellom norsk og utenlandsk barnevern. Norge deltar i flere internasjonale nettverk og organisasjoner hvor arbeidet mot desinformasjon og falske nyheter står på agendaen, skriver Ropstad i en e-post.

At Norge flere ganger har fått dommer mot seg i EMD for krenking av menneskerettighetene til foreldre og barn, mener Ropstad er uheldig.

– Vi ser alvorlig på dette, og vil være åpne for å ta signaler og se kritisk på vårt eget system. Noe av det første jeg gjorde da jeg ble barne- og familieminister var å sende forslag til ny barnevernslov på høring, skriver Ropstad, som mener dette, sammen med flere andre tiltak, vil svare på utfordringer som EMD har påpekt.

«Lettet over å slippe å slå»

Norge blir i russiske konspirasjonsteorier beskyldt for å tillate og endog oppmuntre til fysiske overgep mot barn. Paradokset er at i familiekulturen i Russland og andre land i Øst-Europa, er fysisk avstraffelse av barn fortsatt i stor grad en selvfølgelighet, og en del av den vanlige barneoppdragelsen. Dette bekreftes av den norske psykologen Willy-Tore Mørch. Han deltok i en tiårs-periode i det norsk-russiske samarbeidsprosjektet “Children and Youth at Risk”.

Prosjektet var omfattende, tok til i 2005 og sluttet først i 2015, da krigen i Ukraina tok til og gjorde forholdet mellom Norge og Russland iskaldt, som Mørch beskriver det. Arbeidet besto blant annet i undervisning av foreldre flere steder i nordøst-Russland, og i meningsutveksling mellom norske og russiske fagfolk i barne- og ungdomssektoren.

– Vi underviste russiske foreldre i “positive parenting”. De reagerte med forbauselse på vår innlæring av at barn ikke skal avstraffes fysisk, men de var også lettet over å kunne slippe å slå, sier Mørch til Transit magasin.

Mørch holdt en gang foredrag på den velkjente mediekonferansen “Svarte Natta” i Tromsø, og møtte flere russiske journalister som var til stede. Fysisk avtraffelse var nok en gang et av temaene, forteller han.

– En av de russiske journalistene ble rett og slett sint på meg for det jeg sa. For han var det utenkelig å ikke slå barna sine, da ble det umulig for foreldre å få respekt, mente han. Og i det helt ytterliggående sjiktet: En lokal russisk politiker på ytterste høyre fløy sa på et seminar vi holdt at det burde være dødsstraff for ungdommer som stjeler i butikkene.

– Putin sparket fornuftig barneombud – ansatte en “gærning”

pavel_astakhov_130520
Pavel Astakhov, tidligere barneombud i Russland som fikk sparken. Foto: Чернышев Иван / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Willy-Tore Mørch kjenner seg igjen i skjev russisk mediedekning, og ble selv utsatt for det da han en gang deltok i et russisk aktualitetsprogram på en av TV-kanalene. Han tror det er veldig vanskelig for norske myndigheter å beskytte seg mot hets fra mediene.

– Folk i Russland som leser og ser på disse nyhetene om Norge, tror på det. De er ikke tilgjengelige for annen informasjon, og hetsen mot det norske barnevernet er ganske massiv, sier han.

Mørch er usikker på hvor langt opp i det politiske systemet det legges føringer for russiske strategier på dette feltet. 

– Men Putin fikk avsatt barneombudet i Russland som var der før Pavel Astakhov fikk jobben. Astakhovs forgjenger kjente jeg, og han var en fornuftig mann som var kritisk til fysisk avstraffelse av barn. Putin fikk han avsatt fordi han var for barnevennlig! Astakhov var klin gæern, og til slutt fikk også han sparken da han i en sak gikk for langt selv for Putin, sier Willy-Tore Mørch.

Her er noen av påstandene og konspirasjonsteoriene som har dukket opp i Russland eller andre østeuropeiske land:

  • Norsk barnevern “stjeler” barn fra familier uten grunn eller av svake grunner
  • At dette er et program for å bedre dårlig genmateriale som er skadet av innavl (dette ryktet verserer både i Polen, Tsjekkia og Latvia). Har blitt sammenlignet med det nazistiske Lebensborn-programmet
  • At det eksisterer et program for å indoktrinere barn til å akseptere homofili, transseksualitet og endog pedofili som “normalen” – altså ikke bare som “normalt”.  Dette skal være en del av det moralske forfallet i Europa med pride-parader som dyrker “perversitet”
  • At norske barn lærer i skole og barnehager at det “ikke er sykt” at noen blir forelsket i samme kjønn eller identifiserer seg som noe annet, blir i stedet gjort til at alle skal gjøre dette
  • I 2015 hevdet en populær, russiskspråklig avis i Latvia at Norges tidligere barne- og familieminister Inga Marte Thorkildsen hadde omtalt incest som en norsk tradisjon som skolen burde undervise i (Det Thorkildsen selvsagt hadde sagt var at barn må lære om overgrep slik at de kan si fra)

Flere av beskyldningene nevnt over ligger noen år tilbake, men påstandene om at Norge står for denne typen moralsk dekadanse dukker fortsatt jevnlig opp i Russland. 

Grove beskyldninger

Siden 2011 har det blitt sendt flere TV-programmer og blitt publisert flere artikler om dette temaet, ofte i en sensasjonalistisk form med grove beskyldninger.

Medier som har engasjert seg er alt fra de store og regimelojale TV-kanalene NTV og Pervyj Kanal, til den høyreorienterte og nasjonalistiske avisen Zavtra. Pervyj Kanal (Kanal 1) er den største TV-kanalen i Russland.

Zavtra (morgendag) er redigert av ultranasjonalisten Aleksandr Prokhanov, og har blant annet hatt separatistlederen Igor Girkin alias Strelkov som en av bidragsyterne. Den anses for å ha stått nær miljøene som var involvert i opprettelsen av opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina i 2014. På 2010-tallet kjørte avisen i flere år en kampanje om at det pågikk organisert barnemisbruk i Norge og at barnevernet var del av en “homoseksuell konspirasjon”.

Både for Zavtra, Pervyj Kanal og andre har en viktig kilde vært organisasjonen Russiske Mødre og lederen Irina Bergset, som tidligere bodde i Norge og var gift med en norsk mann. En annen kilde har vært det tidligere russiske barneombudet Pavel Astakhov.

I Tsjekkia har disse beskyldningene funnet veien ut i den tsjekkiskspråklige bloggsfæren. Kilden skal være oversatte artikler fra Zavtra. Både i Tsjekkia og Litauen har norske ambassader måttet bruke mye tid på å avkrefte slike falske rykter og utsagn.

Hvor ille det faktisk kan bli, ser vi et eksempel på i videoen under, der Irina Bergset intervjues i en anti-vestlig demonstrasjon i 2015 (Kredit: Euromaidan Press).

LES OGSÅ

1 kommentar

  1. «Norsk barnevern “stjeler” barn fra familier uten grunn eller av svake grunner»

    Den nylige granskningen av barnevernet i Samnanger har vel vist at dette stemmer. Det tragiske er at avdekkingen i Samnanger bare er toppen av et gigantisk isfjell. De som har inngående kjennskap til barnevernet fra brukerperspektiv vet selvsagt dette. Men for de som ikke har opplevd denne etaten på nært hold, er det vanskelig/umulig å kunne fatte at systemet kan fungere slik. Man kan bare håpe at Samnanger-sakene kan åpne noen øyne.

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT