Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

– Drap på menneskerettighets-forkjempere øker under koronakrisen i Colombia

Illustrasjonsfoto: Marianne Gulli / LAG

Mandag 4.mai ble Carlos Andrés Sánchez myrdet i Tibú kommune i fylket Norte de Santander. Han er en av 85 sosiale ledere som hittil i 2020 har blitt drept. Koronakrisen har intensivert en allerede spent situasjon i Colombia.

«Det har vært en økning i drap på menneskerettighetsforkjempere og miljøaktivister under koronakrisen fordi de blir mer sårbare under isolasjon», melder Latin-Amerikagruppene i Norge i en pressemelding.

Carlos Andrés Sánchez kjørte sin bil da han ble avskåret av to bevæpnede menn på motorsykler og ble skutt flere ganger. Menneskerettighetsforkjempere har fra før av vært sterkt truet av paramilitære grupper i Colombia. «Situasjonen er uholdbar, og koronakrisen har forsterket trusselen mot sosiale ledere», skriver LAG videre.

— COVID-19 gjør aktivister mer sårbare for undertrykkelse og drap, både fordi de er geografisk isolerte og fordi flere beskyttelsesmekanismer ikke fungerer like effektivt. Pandemien blir i så måte et speil på landets brutale realitet: ekstrem ulikhet og langvarig og pågående undertrykkingsstrategi mot demokratiske krefter, sier Marianne Gulli, medkoordinator for LAGs brigader i Colombia.

— I tillegg er straffefriheten på mer enn 90% i alle disse sakene.

«Vi fordømmer disse hendelsene sterkt. Dette er en systematisk strategi mot sivilsamfunnsorganisasjoner. Målet bak dette er større konsentrasjon av jord og store kontrakter til gruve-, energi- og agroindustrielle prosjekter. CNA ansvarliggjører den colombianske staten for hendte hendelser og de som kan komme fremover», mener Coordinador Nacional Agrario (CNA), LAGs samarbeidspartner i Colombia.

Koronatiltak gjør lokale ledere sårbare

Økning i drap, trusler og vold mot sosiale ledere, særlig menneskerettighetsforkjempere og miljøaktivister, er en tendens som har blitt forsterket under Ivan Duques regjering.

I starten av mars sendte LAG, sammen med de andre organisasjonene i Colombiaforum, et bekymringsbrev til den norske regjeringen om dette. 85 sosiale ledere og 24 av FARCs tidligere medlemmer som signerte fredsavtalen har blitt drept hittil i år. De siste tre årene, siden undertegningen av fredsavtalen, har situasjonen blitt stadig farligere.

Tiltakene som har blitt innført på grunn av koronakrisen gjør lokalbefolkninger og deres ledere mer sårbare.

LAG ber den norske regjering om å følge opp anbefalingene fra OHCHR, særlig ved å oppfordre den colombianske regjeringen til å etterforske drap på menneskerettighetsforkjempere. Det er avgjørende at Norge støtter lokale initiativer fra sivilsamfunnsorganisasjoner og oppfordre myndighetene til videre implementering av fredsavtalen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT