Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

– Situasjonen for barn i Rakhine-staten i Myanmar har gått fra å være ekstremt dårlig til å bli enda verre, advarer Redd Barna

Redd Barna er uenige med FNs generalsekretær Antonio Guterres som frikjenner Myanmars militære for å ha rekruttert barn.

Mellom januar og mars i år ble 18 barn drept og 71 barn skadd i Rakhine. Til sammenligning ble tre barn drept og 12 skadd i perioden oktober til desember 2019. Dette er en dramatisk økning over en svært kort periode, mener Redd Barna. 

Konflikten mellom det myanmarske militæret Tatmadaw og Akran-hæren har eskalert i 2020. Dette på tross av FNs generalsekretærs bønn om en global våpenhvile for å bekjempe koronaviruset. 

Situasjonen i Rakhine har gått fra å være ekstremt dårlig til å bli enda verre de siste månedene, sier Duncan Harvey, Redd Barnas landsjef i Myanmar. 

— Barn og sivile står i sentrum av de voldelige kampene mellom det myanmarske militæret og ulike væpnede grupperinger. Dette skjer samtidig som de må forhindre spredning av Covid-19, sier Harvey i en pressemelding.

Redd Barna tror tallene er enda høyere, ettersom vold mot barn er svært underrapportert i hele Myanmar. Flere områder er også helt skjermet for organisasjoner og uavhengige granskere. 

Barn og sivile i sentrum av konflikten 

Konflikten rammer sivilbefolkningen hardt. Den utbredte bruken av miner og improviserte eksplosjonsvåpen utgjør også en helt konkret trussel mot barn.

— For eksempel når de er ute og leker, plukker frukt eller går til og fra skolen. Dessuten fører konflikten til at barn risikerer å bli underernærte og få psykiske traumer. Skolene deres blir angrepet og de får ofte ikke fullføre skolegangen, sier Redd Barnas landsjefen.

Men selv om overgrepene mot barn har økt i Rakhine-staten, har tallene gått ned i den nordlige Shan-staten. Her har det vært en betydelig nedgang i overgrep mot barn i perioden oktober 2019 til mars 2020. Selv om dette er en positiv utvikling, er barn fremdeles offeret i 35 prosent av alle overgrepene som skjer i dette området, med drap, lemlestelse og tvangsrekruttering av væpnede grupper som de vanligste tilfellene. 

Kritiserer FNs svarteliste 

FN har nylig lansert sin årlige rapport om barn og væpnet konflikt. Her går det fram hvilke land som har begått forbrytelser mot barn i krig og som er blitt svartelistet. Årets rapport bekrefter at det ble begått grove forbrytelser mot barn i Myanmar i 2019 og vektlegger behovet for at de ulike grupperingene umiddelbart iverksetter tiltak for å skjerme barn fra konflikten. 

Noen av barna FN har verifisert at ble drept eller lemlestet av væpnede grupper i Myanmar, var så små som 6 måneder gamle. I tillegg til drap og lemlesting, er det verifisert angrep mot skoler, bortføring og rekruttering av barn. 

FNs generalsekretær Antonio Guterres har svartelistet det myanmarske militæret Tatmadaw for drap, lemlesting og seksuelle overgrep mot barn. Men han har i sin begrunnelse skrevet at de er frigjort fra å ha rekruttert og brukt barn i krig.

Redd Barna stiller seg helt uforstående til dette og peker på at Tatmadaw skal ha rekruttert åtte gutter i 2019 og brukt 197 barn i funksjoner som vedlikehold av leirene, matlaging og byggearbeid ifølge samme rapport fra FN. Dette er også en oppgang fra året før.

Redd Barna har derfor bedt om en uavhengig vurdering av hvordan FNs generalsekretær har brukt kriteriene for hva som er grove overgrep mot barn i krig i årets rapport. 

— Vi kan ikke glemme barna i Myanmar som daglig er utsatt for ekstreme risikoer. Den eneste veien videre er at alle parter i konflikten slutter å drepe og lemleste sivile, og heller forplikter seg til en våpenhvile. I tillegg må de som har begått forbrytelsene holdes ansvarlig og straffes, sier Duncan Harvey.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT