Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Korona: Sør-Afrika og Norge er valgt ut til å lede arbeidet for rettferdig tilgang til vaksiner

Access to Covid-19 Tools- Accelerator (ACT-A) er en global koalisjon bestående av stater, stiftelser, forskere og helseorganisasjoner som har felles mål å bekjempe covid-19-pandemien. Europakommisjonen har pekt på Norge og Sør-Afrika som ledere av rådet for ACT-A.

— At dette arbeidet blir så effektivt og målrettet som mulig er det som kan stanse denne pandemien. Jeg kan ikke tenke meg noe som er viktigere akkurat nå enn å sikre rettferdig fordeling av vaksiner, testutstyr og medisiner, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en pressemelding.

Europakommisjonen og Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt initiativ til en mobilisering for å sikre at den globale responsen mot covid-19-pandemien blir så effektiv som mulig, og sikre at alle får tilgang til vaksiner, medisin og test-utstyr. Det etableres nå et råd som skal lede dette mobiliseringsarbeidet.

— Når vi nå går inn som med-leder i dette rådet, er det et viktig signal om at vi fortsetter vårt globale lederskap på helseområdet. Norge er et lite land, men vårt engasjement for global helse blir lagt merke til. Covid-19-pandemien og tiltakene som er satt i verk for å demme opp for den, skaper en utviklingskrise. Dermed er denne rollen helt i tråd med norsk innsats mot fattigdom, sier Ulstein.

Norges hovedoppgave vil være å drive arbeidet videre; definere agenda for videre arbeid, bidra til god koordinering mellom de ulike aktørene og håndtering av potensielle behov for politiske avklaringer.

— Hvis vi ikke klarer å samarbeide godt internasjonalt for å slå ned pandemien, blir denne krisen mye verre. Styrking av den globale dugnaden mellom land og sentrale helseaktører som WHO og EU er helt avgjørende, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding. — Denne pandemien har vist at vi er helt avhengig av hverandre, og at vi står sterkere sammen

— Det er viktig å være med i den globale dugnaden, og å sikre at også andre land er med. En del av denne jobben handler nettopp om å mobilisere andre land på tvers av landegrenser for å finne gode, globale løsninger, sier Ulstein.

Europakommisjonen og Verdens helseorganisasjon (WHO) vil fortsatt være vertskap for hele arbeidet.

— At Norge får denne rollen er en stor anerkjennelse av det engasjementet vi har hatt og fortsatt ønsker å ha for å styrke det multilaterale arbeidet for global helse. Å stanse pandemien er i alles interesse og da må vi alle gjøre det vi kan, sier Ulstein.

Dette er ACT-A:

  • ACT-A står for Access to Covid-19 Tools- Accelerator, og er en global koalisjon bestående av stater, stiftelser, forskere, filantroper og helseorganisasjoner som har felles mål å bekjempe covid-19-pandemien.
  • ACT-A jobber med det formål å sikre rettferdig fordeling av medisiner, vaksiner, test-utstyr og helsetjenester.
  • Europakommisjonen har pekt på Norge og Sør- Afrika som ledere av rådet for ACT-A.
  • Les mer om ACT-A her: https://www.who.int/initiatives/act-accelerator

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT