Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Raftoprisen 2020 tildeles egyptiske menneskerettighets-forkjempere

Raftoprisen tildeles i år til Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF) for deres motstand mot regimet i Egypt. ECRF dokumenterer, rapporterer og skaper bevissthet om menneskerettighetssituasjonen i og utenfor Egypt.

— Raftoprisen setter fokus på manglende rettssikkerhet og grove menneskerettighetsbrudd i et Egypt som går i stadig mer autoritær retning. ECRF er blant de få som under krevende omstendigheter på fredelig vis våger å stå opp mot fryktregimet, sier Jostein Kobbeltvedt, daglig leder i Raftostiftelsen, til Transit Magasin.

ECRF ble grunnlagt av Mohamed Lotfy og Ahmed Abdallah i kjølvannet av statskuppet i 2013. ECRF har på relativt kort tid vokst til et team på over 50 advokater og researchere, som sammen med rundt 1000 frivillige arbeider for å gi partipolitisk uavhengig støtte til forsvarere av menneskerettighetene. ECRF bruker det egyptiske rettssystemet til å forsvare menneskerettighetene til politiske fanger, straffeforfulgte menneskerettighetsaktivister, demonstranter og ofre for tvungne forsvinninger og tortur, til tross for ekstremt vanskelige arbeidsforhold.

«I dette fryktregimet utgjør ECRFs strålende arbeid et fyrtårn av håp for menneskerettighetene», skriver Raftostiftelsen i en pressemelding.

«Den nåværende stabiliteten i regionen bygger på frykt og politisk undertrykkelse, men politisk stabilitet kan ikke baseres på unntakstilstandstiltak. Ti år etter den arabiske våren er tiden inne for å prioritere forsvaret for grunnleggende menneskerettigheter i Egypt og andre autoritære regimer i Midtøsten», skriver Raftostiftelsen i sin begrunnelse.

Offentliggjøringen av årets Raftopris ble gjort via livestream fra Bergen. Foto: Raftostiftelsen

En kamp med juridiske midler

ECRF opererer i hele Egypt, med fredelige, juridiske midler. Organisasjonen sørger for dokumentasjon, observasjon og granskning av brudd på menneskerettighetene. I dette arbeidet møter ECRFs advokater og researchere ofre, innhenter vitneutsagn og analyserer dokumenter og dommer.

ECRF har også en krisetelefon der slektninger og venner kan melde fra om vilkårlige arrestasjoner, og blir daglig varslet om
tvungne forsvinninger gjennom Stopp tvungne forsvinninger-kampanjen som i løpet av fem år dokumenterte 2.723 tilfeller av tvungne forsvinninger.

Organisasjonen benytter dokumentasjonen i rettslig forsvar, rapporter, strategiplaner, støttearbeid, pressemeldinger og kampanjer i sosiale medier for å øke bevisstheten om menneskerettighetsbruddene. I fjor publiserte ECRF 13 store rapporter om temaer som strafferett, flyktninger og asylsøkere, transseksuell synlighet og hvilke konsekvenser den egyptiske grunnlovens lovtillegg får for menneskerettighetene.

ECRF spilte en viktig rolle i lanseringen av Egypt Death Penalty Index – en nettside som viser oversikt over alle dødsdommer i Egypt fra 2011 til 2018. I kampanjen «kvinnens måned» løftet organisasjonen frem historiene til kvinnelige
menneskerettighetsforsvarere i Jemen, Sudan, Palestina, Syria, Libanon, Marokko, Saudi-Arabia og Egypt. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og høyt respekterte nyhetskanaler som The Guardian og The Washington Post bruker ECRFs dokumentasjon som kilde.

«ECRFs innsats er et eksempel til etterfølgelse for menneskerettighetsarbeid i autoritære regimer. Derfor tildeles Raftoprisen 2020 Egyptian Commission for Rights and Freedoms for deres modige forsvar av grunnleggende menneskerettigheter», lyder begrunnelsen fra Raftostiftelsen.

Raftoprisen vil bli delt ut kl. 18.00 søndag 8. november 2020 på Den Nationale Scene i Bergen.

Dette er Raftoprisen

  • Thorolf Raftos Minnepris tildeles årlig personer eller organisasjoner som forsvarer menneskerettigheter og demokrati.
  • Prisen har blitt utdelt hver år siden 1987.
  • I 2019 ble prisen tildelt Rouba Mhaissen for sitt arbeide for syriske flyktninger i Libanon. I 2018 gikk prisen til den polske menneskerettighetsforkjemperen Adam Bodnar. I 2017 Parveena Ahangar og Parvez Imroz som i flere tiår har kjempet mot vilkårlig maktmisbruk i Kashmir.
  • Prismottakerne mottar et diplom og en pris på 20.000 dollar. Prisen deles ut hvert år den første søndagen i november på Den Nationale Scene i Bergen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT