Nansenprisen går til colombiansk talskvinne for barn og unge

Nansen-prisen 2020 går til Mayerlin Vergara Perez. Her er hun i Riohacha i Colombia. Foto: UNHCR/Nicolo Filippo Rosso
Annonse

Nansenprisen 2020 tildeles Mayerlín Vergara Pérez, kjent som Maye. Hun mottar prisen for sitt langvarige arbeid mot seksualisert og kjønnsbasert vold, og hennes innsats for beskyttelse av barn og unge i Colombia.

Gjennom to tiår har Maye vært en forsvarer av barns rettigheter og ei talskvinne i arbeidet mot seksualisert og kjønnsbasert vold. I Colombia jobber hun for organisasjonen Renacer Foundation med å hindre og stanse seksuell utnyttelse og overgrep mot barn og unge. Organisasjonen ble grunnlagt for 32 år siden og har hjulpet over 22.000 barn- og ungdoms etter menneskehandel og kommersiell seksuell utnyttelse, og overlevende fra andre typer seksuell og kjønnsbasert vold.

Krisen i Venezuela har de siste årene ført tusenvis av mindreårige over grensa til Colombia, og mange er blitt utsatt for seksuelt misbruk. Maye har jobba med lokalsamfunn i Uribia, Maicao og Riohacha nær den venezuelanske grensa for å hjelpe unge i regionen.

— Jeg vil takke Mayerlín Vergara Pérez for hennes enestående innsats for barn og unge i kampen mot seksuell vold. Hennes arbeide viser den vanskelige situasjonen for noen av de mest sårbare menneskene som blir drevet på flukt, sier statssekretær Marianne Hagen i en pressemelding torsdag.

Prisen på 150.000 dollar deles ut av FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR). Nansenprisen skal løfte fram innsatsen til personer og organisasjoner som kjemper for rettighetene til mennesker som er på flukt.

–  Årets pris retter søkelyset mot et viktig og vanskelig tema. Det er avgjørende med personar som Maye i frontlinja for å sikre vern og psykososial stønad til overlevende, seier Hagen.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Norge var med på å etablere Nansenprisen i 1954. Prisen bærer navnet til den første høgkommissær for flyktningar, Fridtjof Nansen. Med støtte fra Norge og Sveits blir den årlige humanitære ærestittelen delt ut av FNs høgkommissær for flyktningar (UNHCR).

— Mennesker som Maye representerer de beste av oss. Hennes tapperhet og uselviske streben etter å redde og beskytte noen av verdens mest sårbare barn er intet mindre enn heroisk, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger, i en uttalelse i anledning offentliggjøringen av prisen.

Årets prisseremoni blir vist på UNHCRs YouTube-kanal den 5. oktober 2020.

Dette er Nansenprisen

  • Nansenprisen – «The Nansen Refugee Award» – er en årlig internasjonal hedersbevisning for fortjenstfull innsats for flyktninger.
  • Prisen utdeles av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og er oppkalt etter Fridtjof Nansen, som var Folkeforbundets første høykommissær for flyktninger.
  • Den kan tildeles både enkeltpersoner og grupper for fremragende innsats for flyktningsaken.
  • Prisen er i dag på 150.000 dollar.
  • Prisen har blitt delt ut siden 1954, og tidligere vinnere inkluderer Leger Uten Grenser, FNs mineprogram i Libanon og daværende kronprinsesse Sonja.
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her